Vizitator DavidB Postat Mai 28, 2018 Partajează Postat Mai 28, 2018 Saut. Am luat acu 2 ani o lampa camping cu leduri. Modelul e Vango 36 LED: Are incarcare prin panou solar, dinam si prin alimentator de la priza 230V >> 6V 300 mA. Intern are un acumulator Ni-MH 3.6 V 1000 mA (ce pare facut din 3 x 1.2 V puse in serie) + un circuit cu diode in punte ce par sa redreseze curentul de la dinam. Acu 1 an i-am schimbat intrerupatorul - se stricase cel original. In ultimul timp cam fileaza niste leduri - adica palpaie vizibil cand bateria e incarcata maxim respectiv se sting cand e mai descarcata. Nu pare a fi un contact imperfect, daca o "pocnesc" nitel nu se schimba intensitatea luminii. Intrebari: 1. Are cineva vreo experienta cu dezasamblare/reasamblare la asa ceva? Am desfacut partea de jos (4 suruburi) ca sa schimb intrerupatorul dar nu vad cum sa desfac partea de sus (mai ales fara sa rup firele). Nu vad suruburi/clame - parca e "turnat"... 2. Am 3 acumulatoare Energizer 1.2 V 2000 mA - merge sa inlocuiesc acumulatorul original fara modificari? Sau trebuie sa maresc nitel rezistentele inseriate cu ledurile ca sa compensez pentru rezistenta interna mai mica a acumulatorului? 3. Exista montaje mai eficiente (la aceasta tensiune) si la un pret accesibil care sa inlocuiasca rezistentele inseriate? Prin eficienta mai mare inteleg sa consume mai putina putere decat rezistentele si sa genereze un curent mai stabil. 4. La tensiuni/puteri mici sunt de preferat diodele cu Ge in loc de cele cu Si - deoarece "mananca" mai putin din tensiune. Se merita/recomanda inlocuirea acelor 4 diode in punte? Multumesc anticipat pentru raspunsuri. Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 28, 2018 Partajează Postat Mai 28, 2018 (editat) Vango este o firma buna, de la care iti recomand sa cumperi rucsac, cort, sac de dormit etc. Nu glumesc, si eu am un cort Vango. Si vreau sa mai iau unul. Dar nu lampi... Ce doresti tu este deplin justificat, dar nu vezi solutia corecta. Adica nu merita cazna sa conservi ceva, pentru ca daca vrei randament mare - nu merita. 1. In lampa aia ai leduri in mod sigur proaste - asta este primul lucru de schimbat - orientativ iti trebuie ceva care sa aiba bine peste 170lm/W in punctul de functionare, desi eu nu as considera nimic sub 200lm/W, daca vreau randament... 2. Baterii li-ion - altceva inseamna ca iarasi discutam de pomana. Basca o astfel de solutie iti permite sa iei lanterna din dulap unde ai pus-o anul trecut si sa o folosesti direct, datorita autodescarcarii incomparabil mai reduse fata de chimia Ni. Nu mai spun de capacitate mai mare / masa mai mica. Pentru randament bun eu ti-as recomanda un ansamblu serie de minim 3 elementi, ideal peste 6 elementi 3. Driver - rezistente serie sunt o gluma ultra-proasta, pentru aplicatii unde randamentul conteaza. - recomand drivere numai in comutatie, as zice ca mai ales boost. De ce zic asta - pai rezistenta serie si orice driver in serie "arde" energie. Iar tensiunile mari inseamna curent mic - curentul mic inseamna pierderi mici. Deci as zice ca ideal discutam de o baterie cu 8 elementi litiu, urmata de un driver boost si lumina sa vina de la un COB/ un grup paralel de COB standard (36V) mult supradimensionat(i). Atentie: trebuie si racire... Pretul pentru bateriile litiu cat si pentru driverul boost fata de o simpla rezistenta este evident semnificativ mai mare. Insa beneficiile sunt si ele pe masura, vei avea o lampa mult mai puternica dpdv al radiatiei / autonomie mai mare / probleme mai putine. Dar asta va insemna complicatie mare daca vrei sa folosesti elementul solar si dinamul originale, facute pentru 3-4V, cand tu ai in solutia asta peste 32V. 2. Varianta mediocra, insa mult mai buna ca originalul <asta pentru ca sa pastrezi mare parte din ce exista> - o baterie litiu (deci un singur element) 3-4,2V - poti folosi varianta originala dinam/celula solara. Redresarea nu cu germaniu ci cu Schottky. - schimbi toate ledurile cu leduri de 6V si randament bun, spre exemplu Edison, ti le garantez eu. - driver boost - pui ceva racire la leduri / sau mergi pe puteri liliputane. 3. Iar de desfacut - taie cu curaj firele, incearca sa protejezi doar plasticul, pentru ca numai carcasa merita refolosita. Ledurile iti "fileaza" pentru ca s-au defectat cel mai probabil prin supra-incalzire. Editat Mai 28, 2018 de Dxxx Link spre comentariu
Vizitator DavidB Postat Mai 28, 2018 Partajează Postat Mai 28, 2018 Multumesc pentru foarte bunele sfaturi. Vad ca nu mai pot sa editez mesajul precedent, ca sa repar o eroare de scriere... Oh, well, nu-i capat de lume xD Intr-o lume perfecta as alege prima solutie. Din pacate, din motive de buget/timp/sanatate etc. o s-o aleg pe a doua. Nu cred ca am nevoie de o luminozitate mai mare - cu ledurile actuale cand o aprind noaptea vad totul clar in jur. Dar imi place ideea sa tina mai mult bateria... Ce termen de cautare (in engleza) sa caut pe Google pentru a gasi leduri Edison 6 V de marime si forma clasica (cele pe care le gasesc sunt patrate maricele)? Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 29, 2018 Partajează Postat Mai 29, 2018 http://www.edison-opto.com/en/product/plcc_series_emc__3030_he_1.5w_6v Vezi insa cum rezolvi cu driverul boost, nu poti sa alimentezi asa ceva dintr-un singur element decat cu ridicare de tensiune - daca nu rezolvi si nu te preseaza (de genul ca iti trebuie in 7 zile) poate te pot ajuta eu. Daca greseala pe care ai facut-o "typo" te jeneaza, imi spui ce trebuie modificat pe PM si se face. **** La nivel filozofic: - prima solutie era ca sa raspunda la unele deziderate ale tale. - dar, daca doresti sa conservi ce exista si iti ajungea cata lumina era emisa - cred ca solutia potrivita este a doua. Cum probabil ca defectul tau este prin supraincalzire (peste 95%) - eu zic sa incerci sa obtii ce date poti din vechea configuratie / cum sunt montate ledurile / ce tip / ce curent. Cea mai buna solutie ar fi sa ramai la aceeasi cantitate de lumina. Insa folosind leduri de 2-3 ori mai eficiente vei putea scadea puterea de 2-3 ori. In plus poti sa incerci sa faci si o suplimentare a racirii, dar asta putem discuta cand ai poze/date despre PCBul pe care stau ledurile. Link spre comentariu
Vizitator DavidB Postat Iunie 2, 2018 Partajează Postat Iunie 2, 2018 Scuze pentru intarzierea raspunsului, dar am avut de rezolvat multiple probleme. Se pare ca o sa mai simplific nitel modificarile la lampa. O sa o dau unei vecine de la tara - e in varsta, sta singura si nu are curent electric. A mai fost in posesia ei dar cum a facut (multiple) probleme cu butonul a ajuns iar la mine. Important in primul rand e sa fie cat mai fiabila - e important si randamentul dar ce sa faci cu el daca nu stii s-o repari? N-am desfacut-o de tot inca dar uite 2 poze cu ce are jos. Din pacate telefonul nu e de calitate mare dar sper sa ajute. Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 2, 2018 Partajează Postat Iunie 2, 2018 Pai nu se vede decat un generator mecanic trifazat probabil si acumulatorii 3 x 1000mAh. In plus mai sunt niste diode, probabil sumator / separator pentru panoul fotovoltaic. Totul foarte primitiv si fara protectii/controller de incarcare baterie. Evident ca dava treci la litiu nu va merge cu astfel de abordare primitiva, dar poti folosi intrarile de la generator si panoul solar. Link spre comentariu
Vizitator DavidB Postat Iunie 2, 2018 Partajează Postat Iunie 2, 2018 In ultima perioada problemele medicale, familiale etc nu-mi prea lasa mult timp liber (si energie) la dispozitie ca sa ma ocup serios de asta, desi mi-ar placea... Asa ca vin cu o propunere: ti-o trimit + suma de bani care o vei mentiona (pentru piese + manopera), o modifici cand ai timp, apoi gasesti pe cineva intr-o situatie asemanatoare (batran/bolnav, singur, fara curent - sunt destui in Romania) si i-o donezi. Sau, daca preferi, iti dau adresa acelei femei sa i-o trimiti direct (bineinteles am sa adaug si costul trimiterii prin posta la suma de bani). Daca, din diferite motive, nu poti face asta, nu e nicio suparare, stai linistit... Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 2, 2018 Partajează Postat Iunie 2, 2018 Din pacate pe lista mea am vreo 20 de puncte, unele urgente si lista in loc sa scada tinde sa creasca... Este adevarat ca sunt si de lunga durata parte dintre ele... si mai lasa loc pentru unele mai mici. Dar cu toate ca inteleg si sunt de acord cu ideea de a face un bine... chiar nu pot. Oricum cam in aceeasi linie se incadreaza si vreo 2-3 proiecte (care sunt deja in lista amintita) pentru care sper sa-mi fac timp, ca asteapta de mult - nici ele nu sunt pentru profit de vreun fel si incearca sa solutioneze iluminatul pentru o persoana batrana. Insa daca m-as fi bagat, cred ca ajungea ca donezi lampa, logic ar fi fost ca piese si maopera sa fie tot donatie - asta daca doresti sa faci un bine... Poate se ofera cineva care are posibilitatea. Link spre comentariu
Vizitator DavidB Postat Iunie 9, 2018 Partajează Postat Iunie 9, 2018 In lampa am acest tip de LED: http://www.mivarom.ro/catalog/product_info.php/led-5mm-alb-transparent-p-2461 (36 buc puse cate 2 in serie). Am cautat pe site la Edison cap coada dar n-am vazut vreun LED cu acest tip de capsula (ca sa nu fie nevoie sa schimb aceasta parte din lampa - deocamdata imposibil pentru mine). A, referitor si la eficienta: acesta are cica 120-130 lm/W la unghi de 120, ceea ce il face de clasa A+ (dupa cum zice aici). La LED-ul de duzina de mai sus scrie 2180mcd 100grd. Aplicam conversia de aici si iese 4.89 lm. Impartit la putere nu iese prea diferit... Sa fie caracteristicile de la mivarom "umflate" sau nu calculez eu bine eficienta? xD Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 9, 2018 Partajează Postat Iunie 9, 2018 Ufff, daca nu dovedeai ca esti o persoana cumsecade te trimeteam sa citesti ce s-a scris, macar pe threadul "nelamuriri despre LED". Hai sa-ti fac un scurt rezumat. Eu te-am trimis la asa ceva, adica exact tipurile respective nu alte produse: http://www.edison-opto.com/en/product/plcc_series_emc__3030_he_1.5w_6v. Ledurile respective sunt pe la 170lm/W dupa cum vezi INSA recomandarea nu este de departe sa le folosesti la 1,5W/capsula ci la mult mai putin, iar in punctele respective ai sanse de randamente semnificativ peste 200lm/W, poate poate si peste 250... Documentele puse de tine sunt jalnice, ca idee nu merita in nici un fel in ziua de azi sa te uiti la ceva sub 150lm/W chestia aia cu 120lm/W = clasa A este fumata de mult, ledurile evolueaza mai repede decat este documentat autorul... Lampa ta probabil ca solicita un led pe la 20mA, iar prin faptul ca ce ti-am recomandat eu sunt la 6V ar cam trebui intuitiv sa ai numai 10mA. Avand randamentul probabil de 3 ori peste ce aveai original poti insa sa te duci foarte bine la 3mA, pentru a obtine la fel de multa lumina. Si bateria va tine de cel putin 3 ori mai mult... Eficienta unui led creste proportional cu scaderea curentului, deci un led care are 170lm/W la 150mA are sanse la randamentele foarte mari, mentionate de mine, vorbind de numai 3mA , mai mult gasesti in DS. Ledurile respective nici nu costa mult peste 1 leu ... si poti sa pui numai 18 bucati daca cele originale erau cate 2 in serie, capsulele astea au deja 2 jonctiuni inseriate la interior. Pana nu pui o poza cu PCB nu cred ca este vreo problema sa inlocuiesti ledurile originale THT cu ce am recomandat eu = SMD, probabil rasucind PCB cu 180 grade. Link spre comentariu
Vizitator DavidB Postat Iunie 9, 2018 Partajează Postat Iunie 9, 2018 Scuze, n-am vrut sa te supar, ce am postat era doar ce am gasit pe internet, nu de la mine... Din partea mea poti sa le denumesti mai rau decat "jalnice", eu nu ma supar xD Inainte de a incepe acest topic am citit cateva topicuri din aceasta sectiune a forumului, inclusiv cel mentionat de tine, insa n-am avut rabdare sa citesc toate 26 de pagini. Chiar si asa, cand mi-ai recomandat prima data acel LED nu aveam cum sa stiu ca te refereai sa-l folosesc la putere mai mica decat cea pentru care a fost construit. Cei mai multi oameni se gandesc automat sa foloseasca puterea la maxim astfel incat sa eficientizeze costul ledului. Nu ca sunt zgarciti, dar in Romania nu toti isi permit ce e mai bun indiferent de cost. Plus ca il vad si maricel in acea imagine si nu stiam cum sa-l montez fara sa schimb PCB-ul si partea reflectorizanta din carcasa... Cu PCB-ul probabil m-as fi descurcat dar cu restul nu cred. Dar nu conteaza, multumesc - inca o data - pentru ajutor Iar daca ai vreun driver sau driver+leduri de vanzare care crezi ca s-ar potrivi la ce am eu (folosind cele 3 metode clasice de incarcare solara/dinam/incarcator), arata-mi-l(e) si-o sa ma gandesc serios sa-l(e) cumpar. 2 detalii: - am uitat sa mentionez ca intrerupatorul are 3 pozitii: off, on toate, on jumatate din leduri; - motivul pentru care nu am desfacut-o pina acu e: a) e dificil de desfacut b) o folosesc inca; de exemplu zilele trecute un geniu de la gaze a lasat cateva strazi fara curent electric de la 10 dim la 6 seara - pe casa scarii e intuneric bezna si am lasat lampa aprinsa tot timpul pe contorul de gaze. Link spre comentariu
Dxxx Postat Iunie 9, 2018 Partajează Postat Iunie 9, 2018 Evident ca exista si alte leduri, cele puse de mine erau un exemplu bun. Pai pana nu demontezi nu avem date esentiale: - se pot pune leduri SMD sau nu? - poate deja exista driver... Referitor la ultima afirmatie inteleg ca sunt 3 acumulatori Nichel, deci 3,6V. Iar ledurile sunt dispuse cate 2 in serie, deci ~6V. Nici nu vad alta solutie decat un driver boost... Link spre comentariu
Vizitator DavidB Postat Iunie 9, 2018 Partajează Postat Iunie 9, 2018 (editat) Am pomenit de driver/leduri in eventualitatea ca poate ai tu deja pe acelea care mi le-ai recomandat (sau echivalente) si ca nu-ti mai trebuie. Daca nu, nu e nicio problema sa le cumpar din alta parte (deci pe acelea care mi le-ai recomandat). Uite, ca sa intelegi cat de greu este s-o desfac, o imagine mai clara cu interiorul. Observi cele 4 piulite puse ca pe un patrat? Trebuie desfacute. Problema e: - in acel spatiu stramt nu am cum sa le prind efectiv cu un patent; daca incerc cu mana sau cu o penseta nu am "priza" suficienta si nu le mai pot roti; - la un moment dat dau de plasticul negru si trebuie sa schimb directia fortat; nici pina acu nu aveam cum sa le rotesc eficient dar acu chiar ca nu se mai poate... Editat Iunie 9, 2018 de DavidB Link spre comentariu
Vizitator DavidB Postat Iunie 9, 2018 Partajează Postat Iunie 9, 2018 Am reusit deocamdata sa scot capacul de sus si sa fac o fotografie la panoul solar si la cele 3 PCB-uri - din pacate doar din lateral si nu cu prea multe detalii vizibile: Link spre comentariu
Vizitator DavidB Postat Iunie 10, 2018 Partajează Postat Iunie 10, 2018 Altceva: incerc sa gasesc un driver potrivit pe tme.eu Ledul care mi l-ai recomandat are 6 V, deci ca sa pun cate 2 in serie imi trebuie min 12 V + tensiunea ce o va masura integratul ca sa stabilizeze curentul (~ 100 mV). Am gasit MIC2293-15YML-TR, dar problema e ca are tensiune iesire min 13 V, deci o sa scada eficienta daca trebuie sa "scap" de 1 V. Sau pot sa incerc sa pun 5 in serie si sa utilizez MIC2289-34YML-TR care scoate 30..34 V La varianta asta iese mai eficient un pic si de la faptul ca trebuie sa utilizez numai 7 drivere fata de 18 la cealalta. Un led va ramane neconectat dar nu-i problema mare. Chiar si asa trebuie sa ma gandesc la cum cum fac sa "inghesui" integratele si celelalte componente in partea de jos a lampii... Sau poate stii vreun integrat multicanal care sa dea curent la toate. Ca veni vorba de multicanal n-am prea inteles daca pe fiecare canal se va obtine o stabilizare de curent ca la monocanal sau daca se imparte curentul stabilizat aproximativ egal pe canale. Probabil e a doua... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum