Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezistenţă pentru testat invertoare (urmare)

validae

Postări Recomandate

Da, asa este dar nu eu am specifica rezistenta de 0.125ohmi ci doar ti-am spus cum e cu "plierea" :rade:

Ataa timp cat stii sa calculezi iti poti face din grupuri serie paralel orice valoare. Ma gandesc ca nu trebuie sa testezi tot timpul la fix 200A.

Link spre comentariu

Eu vreau sa testez fiecare invertor la capacitate maxima...pana intra in protectie....iar rezistentele sa nu se inroseasca....deoarece bobinele vor fi in aer, fara suport ceramic. Nu vreau sa vad ca-si modifica forma si incepe sa curga....!

O sa vad...deocamdata astept sa-mi ajunga comanda. Am luat 5 metri liniari...cred ca trebuia sa iau 10.

Editat de mac01
Link spre comentariu

O sa ai nevoie de mai multe bucati de 5m iar racirea probabail o faci cu apa daca nu vrei sa se inroseasca la 200A.

Pretul e cam mare la 3.08 lei / metru + transport, cred ca fir de 0.5mm exista mai ieftin.

Editat de Stefan®
Link spre comentariu

Bine ca m-ai atentionat. Acum am vazut ca firul este subtire...nu m-am uitat cu atentie in detaliile tehnice...o sa anulez comanda. 

O sa iau nichelina de 1 cu 3 mm grosime care are doar 1,2 ohmi pe metru.

Merci.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Indiferent de materialul utilizat acesta trebuie sa fie inoxidabil si mai ales sa nu-i varieze rezistenta functie de temperatura, din ce sa sugerat pe aici doar constantan, si kantal cred......

Link spre comentariu

Cu ampermetru am rezolvat-o...acum sa vad ce fac cu rezistenta asta...ca se pare ca-i cam complicata treaba.

Am comandat nichelina aia de 1/3mm grosime...dar vad ca site-ul respectv nu afiseaza nici locatia nici nr de telefon la contact.

Nu stiu daca-i un site serios....s-ar putea sa nu primesc nimic si stau ca prostul sa astept. Vroiam sa le dau un telefon...dar n-au nici un nr.

M-am logat la ei pe site cu adresa de email si n-am primit nicio confirmare la comanda mea...nici macar raspuns la acceptul de logare.

Nimic, absolut nimic...morti de-a binelea.

Link spre comentariu

daca  va  multumeste  kanthal-ul ,  atunci  am  eu  asa  ceva ,  nos .  mai  exact  ,  este  kanthal d   made  in  sweden  , format  platbanda  de  0,4  x 0,2 mm ,  cu  rezistenta  la  rece  de  18 ohm / metru .  daca  va  intereseaza ,  livrarea  este  moka  autorizat ,  peste  2  zile  cind  vin  eu  in  bucuresti ...

Link spre comentariu

Nu am spus sa comandați de pe site-ul ala. Nu-l cunosc. Era numai o sugestie ca să evit alte întrebări de genul: "de unde se găsește asa ceva. 

Într-adevăr se pare ca nu am fost atent la rezistivitate și calculul meu a fost eronat. 

Dacă se dorește ca firul sa nu devina rosu atunci singura varianta este ca să fie răcit într-un lichid dar nu cred ca apa este o varianta buna pt ca va duce la oxidarea accelerata a firului, poate un ulei? 

Ginditi-va ca aveți 4Kw la 20V și 200A și trebuie sa mențineți o temperatura  finala de sub 200grade (sub 100 grade dacă folosiți apa). 

Dacă intenționați sa mențineți curentul pina întra invertorul în protecție atunci trebuie sa aveți o capacitate calorica imensa ca să ramineti la o temperatura relativ mica, deci un vas mare cu ulei. 

Dacă găsiți platbanda rezistiva cu secțiune mare atunci cred ca este mai ok ceva gen aeroterma ventilata puternic. 

@mac01 nici rezistentele mele nu permit o încălzire îndelungată, citeva zeci de secunde maxim, pina devin roșii, dar eu nu am interesul sa mențin curentul zeci de minute pina întra protecția termica. 

Link spre comentariu

In fisa tehnica se da curentul admis pentru o crestere x de temperatura si de aici rezulta diametrul si numarul de de segmente de 1m sa zicem pentru simplificare calcul.

Pentru cresteri mici de temperatura (sub 400C) rezulta cantitati imense de material.

La 500C crestere, cu fir de 1mm se obtine un curent de 15A pentru o lungime de 2.5m la 23V.  Puterea disipata de o rez. este de 350W.

Deci cu 15 astfel de rezistente in paralel se poate ajunge la 225A, respectiv 5.25kW.

Functie de montaj/mod de racire, va rezulta si fluxul de aer necesar

Link spre comentariu

@sesebe;

Am inteles....nu-i nicio prolema...si eu eram tare obosit aseara si nu-mi mai judeca capul. Dimineata cand beam cafeaua...ma gandeam la rezistente si nu-mi iesea calculele.

Ideea mea era sa fac mai multe rezistente care bineinteles se vor incalzi.... dar sa nu se inrosesca, sa nu se deformeze...deoarece vor fi bobinate in aer. Adica sa obtin din serie-paralel acei 0,125ohmi iar puterea pe fiecare rezistenta sa fie acceptabila....sa pot duce invertorul la maxim pana intra el in protectie.

Nu stiu daca va fi realizabil proiectul meu...dar incerc. Ma gandeam ca totul sa fie intr-o cutie metalica fara capacul de deasupra si inconjurata cu multe  ventilatoare. Sa incerc sa elimin lichidele de racire (apa sau ulei) din ecuatia asta.

Sper sa nu raman doar cu gandul...!

Le; exact cum a spus colegul iop95...am postat amandoi in acelasi timp.

Le;

Problema mare de care ma lovesc este ca nu gasesc sa cumpar material. Eu vreau sa cumpar fir de kantal de 2,5-4mm grosime, sa fac diferite rezistente si sa testez...dar nu gasesc! 

Editat de mac01
Link spre comentariu

Si o alta problema de rezolvat, "izolatorul", trebuie luat in calcul si pe ce va fi bobinata sau sprijinita rezistenta iar acest izolator musai sa fie ceramic, din cauza temperaturilor....

Link spre comentariu
Acum 5 ore, misuraelectronic a spus:

daca  va  multumeste  kanthal-ul ,  atunci  am  eu  asa  ceva ,  nos .  mai  exact  ,  este  kanthal d   made  in  sweden  , format  platbanda  de  0,4  x 0,2 mm ,  cu  rezistenta  la  rece  de  18 ohm / metru .  daca  va  intereseaza ,  livrarea  este  moka  autorizat ,  peste  2  zile  cind  vin  eu  in  bucuresti ...

Multumesc frumos...dar nu ma ajuta....rezistenta la metru este mare si trebuie mult material.

@Nickrvl;

Este intr-adevar problema si izolatorii...dar se le luam pe rand...sa am intai facute rezistentele si pe urma vedem ce izolatori adaptam.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Pentru suport ceramic va sugerez aceste 2 variante:

lungime = 48cm

diametru = 4cm cea groasa si 2cm cea subtire

gaura interioara cu diametrul de 1,7cm

Suportii sunt recuperati din sigurante FEN de medie tensiune defecte....constituiau suportul fizic al fuzibilului sigurantei....

screenshot.21 (FILEminimizer).jpg

Link spre comentariu

V-aş putea ajuta cu ceva fir de 1,8mm diametru şi rezistivitatea de circa 0,22 Ohmi/m după o măsurătoare cât de precis s-a putut cu un Unitest 93415, din păcate n-am avut o punte de precizie la îndemână, dar am măsurat cam 4 Ohmi  pe o lungime de circa 18 m.  Scuze pentru calitatea oribilă a pozei, am un telefon cu cameră destul de slabă pentru că nu sufăr smartfonurile...

IMG00134.jpg

Editat de validae
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări