Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Rezistenţă pentru testat invertoare (urmare)

validae

Postări Recomandate

Asa cum spune si titlu...as dori sa confectionez o astfel de rezistenta pentru testat invertoarele de sudura...sa nu mai topesc electrozi inutil.

Sa pot testa durata activa la diferite invertoare si protectiile acestora....dupa ce le repar. Vad ca vechiul topic a ramas in suspans...!

Aveti vreo idee din ce material as putea confectiona asa ceva? A mai facut cineva asa ceva? 

Multumesc!

Editat de mac01
Link spre comentariu

Cred că o variantă uşor realizabilă în condiţii de amator ar fi un soi de reostat cu plăci de inox imersate în apă. Variind suprafaţa imersată a plăcilor, se poate regla fin curentul de sarcină.Practic e un singur dezavantaj major, va fi destul de voluminos şi va produce destul de mult abur, însoţit de degajări de Hidrogen şi Oxigen, care vor trebui eliminate în siguranţă...

Editat de validae
Link spre comentariu

Eu am in lucru o rezistenta de sarcina facuta din becuri auto...tensiune maxima de lucru 60-70V si putere pana la 1000W....deocamdata am cumparat becurile....20 bucati.....investitie ,100 lei....probabil ca pe alte maruntisuri se vor duce inca 30 lei...becurile se vor conecta serie/paralel cu ajutorul unor punti functie de necesitati....singura problema cu becurile este ca valoarea rezistentei interne difera de la rece la cald...din acest motiv becurile se vor introduce in circuit in trepte pana la sarcina necesara pentru test...apoi este necesar un deflector al luminii emise de becuri ca sa nu deranjeze zona de lucru ....eventual un ventilator pentru racire...dar, per ansamblu merita efortul de a construi asa ceva!...spor!

Link spre comentariu

Rezistenta fixa sau variabila?

Variabila in trepte sau continuu?

Avand in vedere ca tensiunea e undeva la 20-23V, pentru un curent de 150A e nevoie de o rez. de 133mohmi/3.5kW.

Pentru a functiona in siguranta mult timp trebuie eliminata caldura fortat, deci ventilatie fortata cu un flux de aer adecvat.

Varianta simpla/rapida.. de modificat o aeroterma trifazata, de adaugat ventilatoare corespunzatoare.

Daca se doreste variatia continua... singura solutie este cu elemente active tip MOS/IGBT cu comanda si racirea aferenta.

Mai exista varianta recuperarii energiei ... dar greu de realizat in regim de amator; se foloseste un invertor on-grid si se injecteaza energia in retea.

Asa se procedeaza de regula la testarea echipamentelor de putere mare; invertorul este de regula acompaniat de un generator in cazul echipamentelor rotative (motoare de orice tip).

Link spre comentariu

Interesanta si varianta cu becurile....mai ales ca am becuri cu halogen la 12 v care au nevoie de vreo 7 amperi. ca sa se aprinda la intensitate maxima. Dar...trebuie multe becuri (serie-paralel)...socluri la fiecare bec, plus neaparat multe ventilatoare pentru o racire adecvata.

Cu placi in apa...e interesanta ideea...cred ca am s-o pun in practica, cu toate ca nu prea sunt adeptul ei.

Am gasit asa ceva; http://magazin online.ro/product_info.php?products_id=40.

O fi buna? Cred ca vinde si la metru liniar....

Varianta cu platbanda de Kantal este intr-adevar cea mai buna. Am vazut si la rusi, un tip care repara invertoare....avea asa ceva de proba....o rezistenta din platbanda de kantal in forma de spirala....un capat fix la spirala se lega la o borna a invertorului iar pe spirala plimba celalalt fir al invertorului in functie de amperajul care si-l dorea.

Dar cine imi vinde mie unul-doi metri de kantal ca sa crosetez o rezistenta? Si cum indoi o platbanda de kantal pe dunga ca sa realizez o spirala...banuiesc ca trebuie o masinarie speciala, manual nu se poate.

Editat de mac01
Link spre comentariu

Bujiile incandescente de la motoarele diesel n-or fi bune?  Stiu ca au nevoie de curent mare ca sa functioneze. Serie paralel...bagate intr-o cutie si ventilate puternic.

Oare ce rezistenta are o bujie incandescenta?

Editat de mac01
Link spre comentariu

Oare ce inseamna? Daca firul are 5m si il imparti, nu neaparat prin taiere, in 20 buc a 25 cm?

Adica pui 20 de fire in paralel a 25cm bucata.

Editat de Stefan®
Link spre comentariu

Acum am vazut in detaliile tehnice ca se vinde la rola de 5m...eu ma gandeam la metru liniar.

Deci trebuie sa punem la paralel 20buc de 25cm...ca sa obtinem rezistivitatea de 0.125ohm.

Nu ies mai bine cu nichelina care are rezistivitate 1,2 ohm la metru liniar?

Adica pun 10 buc la palalel nu 20.

https://www.germanelectronics.ro/componente-pasive/rezistente/fire-pentru-rezistente/fir-rezistiv-constantan-25-m-429015.html

Multumesc.

Link spre comentariu

Asta e cam ca aia cu kg de plumb sau kg de fulgi. Avantajul la varianta lui SSB e ca poti obtine foarte multe valori dar trebuie avut grija la puterea maxima pe cm.

In catalogul de la kanthal am vazut un grafic cu puterea maxima / cm in functie de tipul "bobinajuui" si a materialului suport.

Editat de Stefan®
Link spre comentariu

Subiectul ma intereseaza si pe mine si ma mir ca nu v-ati gandit inca la rezistentele de resou. Cele de 2000W suporta 10A, la o temperatura foarte mare, ce-i drept, dar sunt cu mult mai accesibile decat alte solutii. Am folosit acum cativa ani la testarea unor invertoare construite si prezentate pe la Tehnica sudurii, trei rezistente de 2000 de W, impartite in 4 bucati fiecare si legate toate in paralel cu ajutorul a doua suruburi. O improvizatie facuta pe loc dar care si-a facut treaba. Trebuie tinut cont de faptul ca toata energia debitata de invertor se transforma in caldura si trebuie evitata incalzirea excesiva. 

O alta varianta la care m-a dus gandul ar fi confectionarea rezistentelor din otel beton PC52, din acela striat. Se gasesc bare de diferite diametre, incepand cu 6mm si cu lungimea de 12m, sau la colac, la preturi de 2-3 lei per kg. Rezistivitatea otelului este de 16*10^-8 ohmi*metru. Bara cu diametrul de 6 mm are o sectiune de 28 mmp, ceea ce inseamna ca la un curent de 200A avem o densitate de curent in jur de 7A/mmp, acceptabil. Rezistenta unui metru este de 0.00565 ohmi, ceea ce inseamna ca pentru o rezistenta de 0,125 ohmi (25V/200A) avem nevoie de 22,2 metri. Greutate specifica este de 0,222 kg/metru, iar greutatea totala a rezistentei va fi in jur de 5 kg.

Pentru o bara de 8mm, rezultatele sunt dupa cum urmeaza:

Sectiunea 50 mmp;

Densitatea de curent 3,98 A/mmp

Rezistenta unui metru 0.00318 ohmi

Lungime bara 39,3 metri

Greutate specifica 0,395 kg/metru

Greutatea totala 15,5 kg

Dar acestea sunt numai calcule!

Link spre comentariu
Acum 10 ore, Stefan® a spus:

Oare ce inseamna? Daca firul are 5m si il imparti, nu neaparat prin taiere, in 20 buc a 25 cm?

Adica pui 20 de fire in paralel a 25cm bucata.

Am stat si m-am gandit si nu ies prea bine socotelile dat de tine.Firul are rezistivitate de 2,5 ohmi pe metru liniar...nu la 5 metri liniari.

Normal ar fi sa pun in paralel 20 fire a cate 1 metru liniar....ca sa obtin o rezistenta de 0,125ohmi.

2.5: 20=0,125

In niciun caz 20 de fire de 25cm lungime. La 25cm lungime, firul are o rezistivitate de 0,625. Este suficient sa punem patru fire de 25cm la paralel ca sa obtinem o rezistenta de 0,156.

Dar puterea care o suporta firul de 25cm.....? 

Deocamdata am comandat 5 metri liniari.... O sa vad la teste...

Editat de mac01
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări