Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Priză TV cu atenuare mare a semnalului

klaxxon

Postări Recomandate

După renovarea locuinţei am montat nişte prize TV + RJ45 cumpărate din comerţ, dar a urmat o supriză neplăcută.
Semnalul din priza TV era foarte atenuat şi televizorul funcţiona aiurea pe unele posturi.
Cu semnalul luat direct de pe cablu, totul era OK, dar cu el luat din priza TV era foarte slab.
Tipul de la cablu (UPC) mi-a spus că cei mai mulţi au renunţat la aceste prize conectîndu-se direct la cablu tocmai din acelaşi motiv.

Alţii au luat prize extrem de scumpe, dar problema nu s-a rezolvat.

Am desfăcut modulul şi am făcut modificările prezentate în desenul de mai jos şi acum totul funcţionează perfect.

Sper să fie de ajutor şi altora.

Priza TV1.jpg

Link spre comentariu
27 minutes ago, klaxxon said:

Tipul de la cablu (UPC) mi-a spus că cei mai mulţi au renunţat la aceste prize conectîndu-se direct la cablu tocmai din acelaşi motiv.

Isprava de expert facut la apelul bocancilor. "Tipul de la cablu" trebuia sa vina sa masoare nivelul semnalului. În toate punctele relevante din instalatie.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Genial, semnalul de sute de MHz e plimbat pe placuta aia...noroc ca aia de cablu baga semnal mare, pe antena nu ati vedea nimic cu aia.

Link spre comentariu

Sau cum spunea cineva mai există o explicație, anume semnalul de cablu este furnizat la un nivel prea mic, uzual ar trebui să fie undeva între 40 dBi și 75 dBi la borna de antenă iar la intrarea în priză să fie mai mare ca să acopere atenuarea prizei. Cum a spus și Franzm trebuia măsurat semnalul dar tehnicianul de la cablu a "pasat" problema pe prize.

Link spre comentariu

Am gasit prize cu atenuari de 40 dB.Luand in consideratie ca la iesirea din amplificator nu poti avea mai mult de 110 dB, deoarece apare intermodulatia , avem atenuare pe priza 40 dB, atenuare pe cablu 5-6 dB(sau mai mult pe distante mari), daca ai trei televizoare mai ai atenuare de 8 dB in spliter deci ramai cu cca. 55 dB.Semnalul minim acceptat este de 60 dB, mai jos de 60 dB vezi mai mult zgomot(purici) decat imagine.Daca mai luam in considerare si distributia din blocul de locuinte, adica inca o atenuare de 12 dB ... ramanem doar cu "puricii".

Link spre comentariu

Am si eu prize din astea de tv din Dedeman, dar nu au decat o mufa F unde introduci cablul din perete si atat inauntru, merg perfect. Ce rost are placuta aia la astea ?

Link spre comentariu

Atenuator şi separator de componentă continuă.Condensatorul de 1nF se poate cupla între punctul de intrare a firului ,,cald,, de la cablu şi borna centrală a mufei. Adică în locul ştrapului figurat cu linie roşie se pune condensatorul de 1nF. Astfel se realizează o separare a selectorului faţă de un eventual curent continuu ce ar exista pe cablu.Există sectoare de cablu pe care se cuplează şi un curent continuu pentru alimentarea distribuitoarelor/amplificatoare de semnal de pe reţelele analogice de cablu.

Link spre comentariu

Exista vreun normativ in care sa se specifice nivelul semnalului minim la intrarea in apartament, de exemplu. Sau aveti careva scris in contractul cu firma de cablu, asa ceva?

Intreb, de curiozitate ca am auzit si eu ca solutia generala la o priza TV de marca pe care si dai minim 50 ron, ca sa mearga cu retelele de cablu(ca sa nu mai zic de antene satelit) este practic 'desfiintarea ei' si eventual pastrarea capacului ca sa nu arate urat. Cam nasol pentru cei  care dupa ce dau o gramada de bani pe ele ca sa se si intregreze frumos impreuna cu cele de 230V sa auda ca nici nu merg.

Link spre comentariu

Nu cred ca exista un normativ scris in contract.Ideea, atunci(cca. 2004) era:"Sa fie clientul multumit." Daca nu era multumit avea dreptul sa scrie pe "dispozitia de lucru" a instalatorului nemultumirile sale.Un coleg a avut parte de un TV, Aiwa, care "se purica" sub 80 dB.A tras cablu(cu acordul sefilor) de la amplificator la TV(avea 90 dB in mufa de antena).Clientul, un batran nemultumit de orice, ii arata "dreptunghiurle mastii"(TV CRT) si-l intreba de ce se vad "liniutele alea" pe ecran.Singura solutie a fost cartea tehnica a TV-ului.Colegul:"-Domnule, la ce distanta scrie aici ca trebuie sa stati de TV?", Domnul:" De trei ori diagonala ecranului." , Colegul:"-Va duceti dumneavoastra la 2,7 metri de ecran si imi spuneti daca mai vedeti liniute!". Sunt si tehnicieni lenesi dar sunt si clienti "carcotasi".Vorbesc despre fostul "Astral Telecom" preluat in 2005 de UPC.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Cumpără un modul priza TV la care piesa care face totul este un banal adaptor F-mamă la F-mamă. Atenuarea este minimă. Contează ce ai în rest, cabluri, cum le-ai mufat, derivații cascadate, etc.

Semnalul la intrarea în casă trebuie să fie între 60dBuV și 77dBuV, semnal analogic. ANCOM reglementează tot ce ține de comunicații, citește aici mai detaliat.

Spoiler

e80380.jpg

1334.jpg

Editat de mhanor
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări