gica70 Postat Mai 26, 2018 Partajează Postat Mai 26, 2018 Va rog, cine poate explica acest tip de mixer pasiv cu mos-feturi dubla poarta? Link spre comentariu
yo7lhe Postat Mai 28, 2018 Partajează Postat Mai 28, 2018 E in mixer simplu echilibrat in care MOS-ii lucreaza in comutatie. Genul asta de mixer e destul de frecvent pe la rusi. Am testat si eu o astfel de abordare, dar nu ma dau in vant dupa mixerele simplu echilibrate, mai ales ca prim mixer. Probabil a folosit BF998 smd pe motiv de pret. E in stilul lui RA3AAE, care a publicat teoria si la varianta subarmonica a sa. Link spre comentariu
gica70 Postat Mai 29, 2018 Autor Partajează Postat Mai 29, 2018 Multumesc frumos. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 29, 2018 Partajează Postat Mai 29, 2018 12 hours ago, RST said: Oarecum in comutatie, configuratia in care sunt montate cele 2 BF998 se numeste "zero voltage threshold diode". Joaca rolul unor diode cu prag de deschidere f mic (nu chiar 0), iar particularitatea astea o au DOAR BF998 si 3SK143. In plus BF998 are cel mai mic zgomot din toata seria tetrodelor MOSFET si mult mai mic decat un cip consacrat..ex SA602. Motivul folosirii BF998 e performanta, nu pretul... Nu e "oarecum", si nici nu este "zero voltage threshold diode", este un MIXER PASIV cu MOS-uri. Restul, adica "Joaca rolul unor diode cu prag de deschidere f mic (nu chiar 0), iar particularitatea astea o au DOAR BF998 si 3SK143. In plus BF998 are cel mai mic zgomot din toata seria tetrodelor MOSFET si mult mai mic decat un cip consacrat..ex SA602. Motivul folosirii BF998 e performanta, nu pretul..." sunt bineinteles alergari pe campii de vreme ce componenta respectiva se utilizeaza altfel decat conform specificatiilor de catalog la care se obtine zgomotul minim si "performanta" aceea nemaiauzita (poate ne explici ce anume "performanta" se obtine cu BF998 la Vds=0V!). Dealtfel, asa zisul "zero voltage threshold diode" este de fapt o schema de detectie sincrona ce de obicei foloseste un MOSFET cu tensiune de deschidere zero numit zero-voltage-threshold MOSFET cum este cel din schema lui N7FKI, deci fiind sincrona MOS-ul este comandat de catre insasi semnalul RF de intrare ce trebuie detectat, si nu dintr-un oscilator local pe o alta frecventa precum este nevoie aici si se utilizeaza in cazul mixerului. Iar acea "zero voltage threshold diode" este de obicei utilizata de pasionatii receptoarelor simple cu detectie directa pentru a obtine randamanet de detctie fara a necesita alimentare, ori aici deja exista si este necesara sursa de alimentare. BF998 se foloseste in primul rand datorita accesibilitatii sale (cate tipuri de MOSFET-uri dubla poarta se mai fabrica azi si sunt disponibile curent in magazinele europene?) si pentru ca o astfel de componenta SMD permite miniaturizarea si deci reducerea capacitatilor si inductantelor necesara la 430 MHz, si sigur un plus in schema pasiva in prezinta si transconductanta sa crescuta fata de antichitatea de KP305 pe care l-am folosit si eu in urma cu vreo 20-25 de ani tot in mixer pasiv - se urmareste maximizarea ei inclusiv prin utilizarea comenzii pe ambele porti necesara utilizarii unui semnal LO de amplitudine rezonabila, altfel, ca idee, KP305, KP902 sau BSV 81 (utilizate in urma cu vreo 30 de ani si in niste RX-uri Racal) au nevoie de amplitudini mari pe porti pentru a obtine si pierderi rezonabile (si de obicei incluzand si prepolarizari), numai de la intrarea in conductie si pana la atingerea unei valori Rds optime unor pierderi reduse "consumand" o excursie de tensiune de peste 3V din semnalul OL, iar cat despre capacitati si restul nu mai zic... Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 30, 2018 Partajează Postat Mai 30, 2018 15 hours ago, RST said: De fapt sunt 100%, dar am scazut acel 5% ptr ca exista chestii pe care nu le stiti...si nu sunt specificate in cataloage. In cazul de fata BF998 Cei care au lucrat cu el, au observat ca functioneaza in parametri normali aparent asa: La fel si cu tensiune de data asta exact 0, nu aparent 0, la G2. Pur si simplu functioneaza! De ce, doar producatorul stie (in caz ca stie). Oricum, chestia asta nu e specificata in niciun catalog. "chestii pe care nu le stiti...si nu sunt specificate in cataloage" sunt de fapt specificate in mod expres acolo in foaia de catalog a lui BF998, dar nu stii dumneata unde sa casti ochii ca sa le vezi. Si exact asa apar ideile astea geniale ale dumitale relativ la "teoria" aia care ar fi pe campii si noroc dom'le cu "practicienii" care le descopera ei lipind piesele pe care le au la indemana la un moment dat... Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 9, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 9, 2018 (editat) Daca stiam ca sunteti asa de "rai"..! Editat Iunie 9, 2018 de gica70 Link spre comentariu
yo7lhe Postat Iunie 9, 2018 Partajează Postat Iunie 9, 2018 @gica70. sunt convins ca ai destula experienta sa alegi ce e informatie; si ce e ... fabulatie. Eu am mai aflat ceva. Nu m-am uitat pana acum spre anticele "galene", in variante modernizate, dar vad ca mai e ceva util de aflat. Am facut ceva asemanator mult timp in urma, intr- un receptor cu mixer Polyakov subarmonic pe 14MHz cw, cu ROB05(parca) , 2 P MOSFet intr-o capsula de la ICCE, prepolarizati. Nu pot zice ca ascultam mortii din groapa dar nici rau nu e. E mai simplu de pus in functiune iar AM-ul nu intra mai rau ca la un mixer cu diode. Nu am continuat experimentele si nici nu am mare experienta in constructii UHF. BF998 folosesc acum, cand MOS-urile in capsula clasica au un pret de colectie. Nu imi pare mai minunat ca multe altele, dar isi face treaba. Poate aplicatiile mele nu le pun in evidenta calitatile nescrise in catalog. Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 10, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 10, 2018 Scuzati, n-am stiut ca sunteti intr-o relatie! (este ultimul of). Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 10, 2018 Partajează Postat Iunie 10, 2018 23 hours ago, yo7lhe said: BF998 folosesc acum, cand MOS-urile in capsula clasica au un pret de colectie. Daca ai nevoie de MOSFETuri dubla poarta in capsula "clasica" TO-50, gasesti cu 1 leu bucata aici : http://www.superelectronic2000.ro/prod.php?id=7183 Link spre comentariu
Marele Savant Postat Iunie 10, 2018 Partajează Postat Iunie 10, 2018 La 09.06.2018 la 1:11, RST a spus: Factorul Finagle contra alti factori : Factorul Finagle se caracterizeazã prin schimbarea Universului pentru a verifica ecuatia. Factorul Bouguerre schimbã ecuatia pentru a se potrivi cu Universul. Factorul Didlle aranjeazã lucrurile în asa fel, încât ecuatia sã se potriveascã cu Universul fãrã a cere vreo schimbare realã la vreuna din ele. Premisa 3 garanteaza siguranta ca vom cadea de acord Si sa nu uitam regula de baza, nu regula de aur, pentru ca regula de aur este ca nu exista reguli de aur: Nu forta! ia un ciocan mai mare! 1 Link spre comentariu
VAX Postat Iunie 6, 2019 Partajează Postat Iunie 6, 2019 MOS-urile tetroda nu sunt potrivite pentru mixere in comutatie (pasiva). Mai bune sunt comutatoarele CMOS din seria HC (4066, etc). Cu BSV81 am lucrat si am ars unul, caruia i-am facut autopsia si ulterior l-am examinat la microscop. Metalizarile pe cip sunt la la BF-urile de VHF, nu ca la MOS-ul romanesc ROS-02. Este ceva de calitate, dar scump (capsula metalica). http://www.sm5bsz.com/linuxdsp/iqmixer.htm http://www.andreadrian.de/sdr/Blueberry_SDR_schematics.html Link spre comentariu
gica70 Postat Iunie 9, 2019 Autor Partajează Postat Iunie 9, 2019 La 09.06.2018 la 14:26, yo7lhe a spus: receptor cu mixer Polyakov subarmonic pe 14MHz cw, cu ROB05(parca) , Am dat peste el in troacele mele, este ROS 05, are in capsula 2XROS 01. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum