Dxxx Postat Mai 24, 2018 Partajează Postat Mai 24, 2018 (editat) Intrebarea retorica este daca merita sa faci economie sau pana la urma varianta in care nu te caznesti cu economia poate duce la un rezultat mai bun... 1. Ideea care m-a dus la o astfel de intrebare a fost declansata oarecum de ce descriam in topicul vecin: "COBuri - joaca cu poze" Acolo spuneam cum am distrus un COB din cauza ca am montat pe el o oglinda concava folosind silicon, care insa a fuzat cu siliconul COBului si demontarea cu revenire la situatia initiala a fost compromisa. 2. O idee colaterala este dintr-un topic mai vechi, unde un coleg insista sa gaseasca subansamble care cu efort de asamblare minim sa faca o sursa de lumina COB performanta.La data respectiva nu i-am gasit componente de-a-gata cum dorea el - insa relitatea este ca asa ceva este disponibil, dar aparent costa cam mult. Caz concret- vrem sa construim un cap COB pentru o veioza. - greutatea ansamblului este limitata la ce suporta structura veiozei, deci si daca facem economie / si daca nu facem - tot trebuie sa folosim un radiator performant, cu ace, specializat. Am ramas la un Mingfa de 4,2K/W care are un pret bun, aproximativ 25 lei. Nu cantareste decat 65 grame. - dezideratul este sa obtimen cat mai multa lumina si un ansamblu mecanic trainic si apectuos. 1. Varianta economica - COB de 11 lei, 1,2K/W: https://www.tme.eu/ro/details/ltpl-m03622zs40-t0/diode-led-de-putere-albe-cob/liteon/ - oglinda concava de 50mm generica (no-name) cost 5 lei, unghi de emisie ~ 60 grade - obturare oglinda: sticla circulara, cost 10 lei - fixare COB - cu doua suruburi si piese de presare din sticlotextolit, manufacturate, cost ~ zero. Pentu ca avem carcasa ceramica de 16mm si rezistenta termica de 1,2K/W am aproximat intreaga rezistenta termica incluzand montura cam la 6,3K/W de la jonctiune la ambiant. Pentru a respecta Tj max < 85 grade putem solicita COBul cu 0,25A la Tambient-maxim = 30 grade. Rezultat: 8,8W putere / 1400lm / eficienta COB 158lm/W / cost 51 lei 2. Varianta risipitoare - COB de 17 lei, 0,86K/W: https://www.tme.eu/ro/details/pack-35fwl-bc5n/diode-led-de-putere-albe-cob/prolight-opto/ - oglinda concava de 45mm Ledil F14738_BROOKE-G2-S cost 7 lei, unghi de emisie ~ 30 grade (vedeti ca nu e foarte scumpa) - dispersor mat Ledil F13671_ANGE-RZ-LENS cost 5 lei - fixare COB - Ledil Hekla-I cost 17 lei: https://www.tme.eu/ro/details/fp15949/lentile/ledil/fp15949_hekla-i/ - aici costul este mai mare, dar are si contacte electrice, COBul nu mai trebuie lipit. Pentu ca avem carcasa metalica de 19mm si rezistenta termica de 0,86K/W am aproximat intreaga rezistenta termica incluzand montura cam la 5,6K/W de la jonctiune la ambiant. Pentru a respecta Tj max < 85 grade putem solicita COBul cu 0,3A la Tambient-maxim = 27 grade. Rezultat: 10,4W putere / 1900lm / eficienta COB 184lm/W / cost 71 lei Concluzii Varianta a doua este cu 40% mai scumpa insa produce un flux luminos cu 35% mai mare. Mai mult, datorita unghiului de emisie in spatiu mai mic intensitatea luminoasa in zona de interes va fi semnificativ mai mare ca cele 35 procente. Deci pana la urma banii mai multi -> merita platiti. In plus lucrezi comod cu produse de firma, Ledil chiar este lider... de presupus ca nu numai comod in momentul cand lucrezi, dar si mai bun ca fiabilitate si calitate a produsului finit. Nici nu mai amintesc ca asa demontarea va duce la 100% recuperare a COBului, nici macar insulele nu vor fi fost lipite... Deci merge zicala "Sunt prea sarac ca sa iau ceva ieftin" Cazul chiar este concret, ca si concluzia pe care o voi urma... am spus deja la threadul "Group-buy" ca voi cumpara asa ceva... Ideea este sa dau o noua viata unei lampi cu halogen 40W - care presupun ca producea in jur de 5-600 lumeni emisi cu un unghi cam de 60 grade. Posibil sa merg pe un curent mai mic de 300mA, dar oricum ar fi usor de obtinut peste 1000 ba chiar peste 1500lm, radiati pe un unghi mai mic, deci semnificativ mai bine Editat Mai 24, 2018 de Dxxx Link spre comentariu
mihaicozac Postat Mai 28, 2018 Partajează Postat Mai 28, 2018 Un radiator de aluminiu eloxat negru mat disipă de 2 ori mai multă căldură faţă de cel normal, deci se poate micşora mult, din raţiuni estetice şi de greutate. Link spre comentariu
UDAR Postat Mai 28, 2018 Partajează Postat Mai 28, 2018 1 hour ago, mihaicozac said: Un radiator de aluminiu eloxat negru mat disipă de 2 ori mai multă căldură faţă de cel normal, deci se poate micşora mult, din raţiuni estetice şi de greutate. Nu este chiar așa. Evacuarea căldurii prin radiație este eficientă dacă sunt îndeplinite câteva condiții . Printre ele , și cele mai importante : temperatura corpului radiant să fie relativ ridicată față de cea a mediului ambiant și , foarte important și scăpat de multe ori din vedere , să nu fie obstacole în calea acestei radiații . În caz contrar căldura primită este returnată parțial . Acesta este și motivul pentru care la radiatoarele cu aripioare suprafața aripioarelor se ia în calcul la evacuarea prin convecție dar nu se ia sau se ia doar parțial pentru radiație . Aripioarele radiază unul către celălat . În cazul unui far de automobil lucrurile sunt mai complicate . Radiatorul evacuează căldura LED-urilor atât prin convecție cât și prin radiație . Este esențial în ce măsură această căldură este la rândul ei evacuată din incintă. Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 28, 2018 Autor Partajează Postat Mai 28, 2018 (editat) Stati un pic, ca daca stiam ca ies vreun fel de discutii pe tema radiatorului as fi fost mai exact. Este acesta: https://www.mingfatech.com/tag/gooled-4850/ Deci din start imi pare ca este eloxat negru, si in DS greutatea este corespunzatoare - adica 64g (pentru 4,2K/W pare o greutate foarte buna) Am ales aceasta geometrie pentru ca este vorba de un cap de iluminare orientabil si poate fi fixat in variate pozitii, iar radiatoarele cu ace sunt solutia cea mai performanta in aceste cazuri, pentru ca in majoritatea pozitiilor posibile performanta lor se conserva. Mai ales ca in cazul acestei lampe fasciculul luminos va fi apropiat de orizontala si nu vad vreun scenariu la care sa fie necesara amplasarea incat fasciculul sa fie vertical, singura pozitie defavorabila. Adica nu se va ajunge cu planul talpii la orizontal, caz in care ar fi obstruata directia de convectie. Apropos de link - sper ca am calculat bine si cei 1900 lumeni sunt in domeniul plauzibil. Cred ca explicatia ar fi folosirea unui COB supradimensionat - cu amprenta, eficienta si putere mai mare decat ce considera producatorul, plus cu rezistenta termica jonctiune-capsula mai mica... In acest mod se pot depasi cei 1600lm prezisi de producator. Editat Mai 29, 2018 de Dxxx Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum