Dxxx Postat Mai 24, 2018 Partajează Postat Mai 24, 2018 (editat) Activitatea pe aceasta sectiune este sublima... dar lipseste cu desavarsire. Asa ca hai sa public niste fotografii. Intro Am facut un cap cu 2 COBuri pentru o veioza... Poate voi prezenta actiunea... Insa odata lucrul finalizat am constatat ca ansamblul era prea greu pentru gatul flexibil al veiozei, deci am demontat totul... Si un COB a iesit ca lumea, insa celalalt fusese contaminat cu silicon la lipirea oglinzii concave. Incercarile de curatare au dus la stricarea COBului. Aici este imaginea COBului recuperat in bune conditii. M-am jucat in Photoshop incerand sa fac mai vizibile conexiunile dintre cipuri, realizate cu fir extrem de subtire, dar care trebuie sa reziste la cei 400mA maximi un timp nelimitat. Sper ca se vad suficient de bine. Respectivele fire sunt inglobate in masa de silicon transparent din parte frontala a COBului. La celalalt COB am stricat exact acel silicon transparent. In plus, miscandu-l, am distrus firele fine de conexiune. Evident ca asa catenele au fost intrerupte si COBul a devenit inutilizabil, dar macar am curatat tot siliconul sa vedem cipurile: Arata atat de bine incat ma gandesc ca se pot face ceva cercei/ pandantive / martisoare... Editat Mai 24, 2018 de Dxxx Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 24, 2018 Partajează Postat Mai 24, 2018 Fa un experiment: teoria spune ca LED-urile albe sint defapt LED-uri albastre peste care este depus un strat de luminofor (nu filtru) ce absoarge radiatia albastra si emite radiatie cu spectru larg in vizibil. acum cu luminoforul inlaturat alimenteaza cu 2 ace un LED si vezi ca culoare are lumina. daca te poate ajuta cineva sa faci si o poza cu el aprins e si mai fain. Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 24, 2018 Autor Partajează Postat Mai 24, 2018 Aha, adica nu am "stors" tot ce se putea din bietul COB. Nu cred ca situatia sta asa - cipurile respective includ ce o fi luminofor/filtru, asta pentru ca ce am indepartat este numai silicon aproape perfect transparent plus fire de conexiune - care au iesit inevitabil si total destructiv pentru COB. Poate incerc ideea ta ca sa confirm ca emisia este alba... caz in care nu merita poza. Daca ar fi altfel, intr-adevar poza ar fi importanta. Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 24, 2018 Partajează Postat Mai 24, 2018 Am studiat la microscop un LED dintr-un far auto rămas în urma unui accident. Luninoforul ce face conversia de spectru are culoare galbena iar la tine nu prea a rămas culoare galbena pe LED-uri. Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 25, 2018 Partajează Postat Mai 25, 2018 (editat) editat de Dxxx: Pe romana se numeste luminofor. Fosfor este un element chimic. Cine a invatat engleza la fara frecventa poate sa traduca din engleza cu ce cuvant este asemanator in Ro, dar este gresit. Nu ma intereseaza ca destui ingnoranti traduc din engleza library -> librarie, cand traducerea corecta este biblioteca / sau magazine -> magazin, cand corect este revista / sau sympathetic -> simpatic, cand corect este intelegator (asta, ultimul e tradus gresit si de Google...). Editat Iunie 5, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 25, 2018 Autor Partajează Postat Mai 25, 2018 Cu ceva dexteritate pana la urma cipurile lumineaza. Lumina este alba, dar este mai rece decat initial, deci probabil ca stratul respectiv a fost partial afectat... Oricum curatarea am facut-o destul de energic, chiar nu am considerat ca vreun fel de recuperare este posibila sau de dorit... Link spre comentariu
gabyh Postat Mai 29, 2018 Partajează Postat Mai 29, 2018 Nu te incumeti sa refaci traseele ? Link spre comentariu
Dxxx Postat Mai 30, 2018 Autor Partajează Postat Mai 30, 2018 (editat) Poza am reusit sa o fac - iti dai seama cat de mici sunt cipurile... si sa le aprind asa, ca sa apreciez culoarea a fost greu - deci sa incerci sa lipesti acolo nu cred sa se poata face deloc usor, poate deloc-deloc. Ar fi interesant de vazut ce culoare se emite si ce focalizare are fasciculul, comparativ cu un COB intreg - oricum acolo sunt 2 catene paralel, de cate 12 in serie. Defapt daca le-ai recabla ai putea sa faci orice combinatie de 24 si sa nu mai fie la tensiunea de 36V... Oricum nu mi-am pus in minte asa ceva. Examinand un pic cele doua fotografii se pare ca se pot cabla usor 6 x 4s (sase catene de 4 in serie) sau 3 x 8s sau 2 x 12s sau 1 x 24s - vorbesc din punct de vedere geometric, nu din punct de vedere al lipirii contactelor pe cipuri, unde am indoieli. Editat Mai 30, 2018 de Dxxx Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 30, 2018 Partajează Postat Mai 30, 2018 Lipirea ar trebui sa se faca cu ultrasunete sau ceva similar nu cu leton. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum