Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Mach3 si ESS, probleme de sincronism intre axe

Vizitator cpin

Postări Recomandate

Vizitator cpin

Buna ziua domnilor,

Mare ar fi minunea daca ati putea sa ma ajutati intr-o problema. Am construit un router cnc pentru debitat foi de sticlotextolit.Dimensiunile de lucru 1200x2500x150mm actionate cu servo AC Hiwin encodere de 10000 p/rev.

Problema majora este ca axa Y nu merge in sincronism cu celelalte axe. este mult mai slow desi setarile din motor tunning sunt corecte la fel ca si tunningul motoarelor servo. In jog axa Y nu se opreste in momentul in care las butonul si contiuna sa se deplaseze un timp.

As fi curios daca cineva a mai intampinat acest tip de probleme, de mentionat faptul ca mai am o plasma tot cu Mach3 si ESS care ruleaza de pe acelasi laptop fara probleme.

Problema se manifeste in felul urmator:

Daca faca o comanda de deplasare rapida sau cu avans de lucru g0 x250 y250 si dupaceia inapoi la x0y0 masina nu se deplaseaza pe diagonala, ajunge mai repede la punctul final urmata de axa y mult mai inceata (axa Y are si o axa omoloaga slave respectiv axa A), curiozitatea este ca DRO-urile ajung in pozitie simultan.

Oare sa fie o problema de capacitate a ESS-ului ? nu este capabil sa gestioneze atatea date? Setarea pentru steps/ unit in mach este de 2000steps/mm pentru surub cu bile pas de 10 reductie 2:1 

In video se poate vedea dezastrul de miscare

https://www.youtube.com/watch?v=H40viSqKAZo

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 2
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Badman

1

Top autori în acest subiect

• Administratori

In primul rand felicitari, arata foarte bine masina

Nu am patit asa ceva niciodata si nu stiu ce ar putea avea dar eu as incerca si alt calculator

Link spre comentariu
Vizitator cpin

Multumesc Dom' Vasile!

Am rezolvat problema, m-am increzut in functia de auto tunning de la HIWIN care evident este valabila pentru 98% din cazuri, zic ei, eu fac parte din ceilalti 2% .

Am fost nevoit sa refac tunningul manual, mi-a luat vreo 5 ore sa ajung la un rezultat decent driverele fiind foarte complexe.

Driverele aveau acceleratiile si si restu functiilor (gain_uri) mai mici decat prescrisele comandate de Mach3 . nu pierdea pasi dar le facea dupa regulile lor interne de miscare.

Inca nu am ajuns la un tunning perfect, ieri am reusit sa frezez cercuri cu abatere de la diametru pe diagonala de 2 zecimi, primul cerc a fost un oval neregulat cu abatere de 3 mm :))

Astazi poate ii dau de cap!

O zi buna! 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări