Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse in comutatie LLC

Postări Recomandate

@DjLeco

Fa un test cu aceasta sursa (dupa ce o termini de modificat) pentru aceasta comunitate.

1. Masoara tensiune la iesire in gol(cu sarcina minima de pe placa) intre + si -

2. Pune-i o sarcina de peste 70% din puterea maxima si masoara tensiunea pe Cond de pe ramura de 310V si tensiunea la iesire tot intre capete.

Doar daca vrei. nu e obligatoriu.

Multumesc,

Link spre comentariu
Acum 9 ore, maxente a spus:

Asta ar fi neinductiva dupa cum spune in pdf https://www.tme.eu/ro/Document/2902aeec3c3c25f6717ee61fbb071053/AP821_arcol.pdf

@sesebe o sa iti fac niste poze da nu stiu cand o sa apuc. Oricum arata varza forma curentului citit cu sursa alimentata normal din priza si ceva sarcina pe secundar. Singura forma care sa arate bine e cand alimentez sursa din tensiune mica si pun secundarul in scurt. Acolo e forma perfect sinusoidala. 

Te inseli domnule. Nu exista componenta cu inductanta ZERO asa cum speri tu sa gasesti.

Orice fir de sirma are inductanta iar o inductanta de NUMAI 10nH cum era trecut in datasheet la shuntul ala facut din sirma cu rezistivitate mare era chiar o valoare buna.

Ai aici un calculator online care calculeaza inductanta unei bucati de sirma: http://www.consultrsr.net/resources/eis/induct5.htm

Am si eu rezistente ca cea din link-ul pus de tine.

Nu au inductanta zero pt ca asa ceva nu exista:

8gr5Rop.jpg

Link spre comentariu

Nici eu nu cred in inductanta 0 la componente cu pini, nu prea vad cum ar putea fi posibil.

Si-apoi avem traseele de cupru de pe placa, si la inductanta lor n-ai cum sa umbli...

Si nu in ultimul rand cata energie s-ar stoca in 10nH? Ceva sute de nJ? Si cat de mult ar putea ei sa influenteze forma de unda?

Link spre comentariu

Stimate d-le @iop95, la ncp1395 pinul 1 are rolul de a stabili frecventa minima de oscilatie. In cazul in care

Lm este mare, din valoarea rezistentei din acest pin reglez fmin sa cada exact pe frecventa de rezonanta cu sarcina maxima

la iesire (in nici un caz mai jos) si asfel sursa va functiona de la fmin=frez la fmax (reglat din rezistenta din pinul 2) cam la 150khz.

In gol tensiunea la iesire urca, reactia creste frcventa de oscilatie si daca ajunge la fmax si tensiunea de iesire este inca prea mare

intra in regim de burst. Ce parere aveti de acest mod de abordare ?

Link spre comentariu

Este ok dar nu o sa mai asigure stabilizarea tensiunii cu cresterea sarcinii.

Va trebui ca la f0 (castig unitar), raportul de transformare sa fie astfel ales incat sa acopere toate caderile de tensiune si sa ofere tensiunea dorita.

N-am inteles de ce nu doriti sa opereze si pe zona de frecvente sub f0... care este temerea?

Link spre comentariu

Veti folosi PFC? Daca da, tensiunea de intrare va avea o variatie mica...  daca raspunsul va fi rapid.

Cred ca +/- 5% va fi asigurat. Asta inseamna 370Vmin / 410Vmax cu 390Vnom.

Cu valorile din fisier trebuie scazut raportul de transformare la 2.25 pentru a asigura tetnsiunea de iesire la f0.

Castigul minim se obtine la aprox. 108.5kHz, deci se poate reduce fmax in jur de 110K.

Link spre comentariu

Da voi folosi pfc, dar el nu are raspuns rapid, ma bazez pe cele 3x680u. Si atunci la cat sa limitez frecventa minima al lui ncp1395?

De cateva zile lucrez la cablajul pentru prototip. Nu-mi place sa realizez montajele in aer, sunt periculoase si se 

introduc multe elemente parazite. Prefer sa avansez mai incet, asa... ardeleneste.

Link spre comentariu

Cu acei cond, tensiunea scade serios la puterea maxima...

image.png.065800d2b7292b458d74f1883fdfffed.png

In acest caz, introduceti la Vdmin valoarea de aici, 323V (am luat valoarea cea mai defavorabila.. ca si cum PFC ar fi f lent)...asta fiind tensiunea minima pe bara de alimentare a convertorului.

Acum va fi nevoie sa reduceti raportul de transformare la 1.95, cu fmin=f0 iar fmax va merge pana la aprox. 118kHz.

Editat de iop95
Link spre comentariu

Raspunsul rapid inseamna cel putin egal cu viteza de variatie a sarcinii... am inteles ca e un amplif audio; care este viteza maxima de variatie a sarcinii?

Daca sursa (respectiv PFC-ul) nu va raspunde la fel de rapid, cel mai probabil o sa fie sesizabil cumva (cel putin pentru o ureche avizata si pentru o anume dinamica a semnalului audio... noroc ca urechea umana are o caracteristica logaritmica vs putere semnal :) ).

LLC are un raspund dinamic bun, deci ar putea sa compenseze un PFC mai lent, important e sa se tina cont si sa se asigure castigul necesar.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări