Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse in comutatie LLC

Postări Recomandate

Probabil era o referinta la faptul ca PFC-ul activ "stabilizeaza" alimentarea semipuntii si deci poate reduce caderea in sarcina si elimina variatiile cu reteaua.

Flyback-ul fiind stabilizat nu are problemele astea. 

Asa presupun...

Nu s-a pus problema renuntarii la sursa aia, doar am lasat-o in asteptare pana ma pun la punct cu niste chestii.

PS: Daca m-a apuca sa ma folosesc de un calculator online sau soft de la un producator, n-ar mai avea farmec...

Link spre comentariu

Dsca vrei sa ai iesirea stabilizata si mergi pe topologia rezonanta cam ai nevoie de PFC, la hard switch ai nevoie de bobine de netezire iar

la flyback nu ai nevoie de toate astea si circuitul de comanda  este relativ mai simplu. Piese mai putine=fiabilitate sporita. Un alt avantaj, deloc de neglijat la flyback este 

protectia intrinseca la scurtcircuit.

Link spre comentariu

Si daca traful e mai mare ca etd59 (desi ma indoiesc), tot nu conteaza pentru ca castigi spatiu din lipsa

celorlalte bobine, in plus redresarea o faci cu o singura dioda. Pentru snubere se pot folosi rezistente de 50W

in capsula TO220 pe care le montezi pe radiator  linga mos-uri pe care oricum le ventilezi.  Referitor la TOP-uri ai nevoie

de 2 condensatoare si o rezistenta care deservesc integratul, nu vad de ce sa mai pui un mos+ucc38**+rezistente+condensatoare+etc...

Link spre comentariu

D-l Smilex n-a amintit acest aspect probabil pentru ca i se parea de subinteles. Protectia deriva din modul de functionare al flyback-ului 

si anume se intrerupe curentul prin mos cand ajunge la o valoare prestabilita si energia inmagazinata in primarul trafului se transfera prin

dioda in condesatorul de filtraj din secundar. Este evident ca in cazul unui scurt la iesire curentul prin primar nu creste peste pragul impus din regulator.

Cu un mos de tip SIC cred ca poti lucra lejer la 150 - 200 kHz.

Ar mai fi varianta pentru traf folosirea unui tor de pulbere cum am folosit la PFC-ul meu.

Editat de Akos
Link spre comentariu

Si forward nu functioneaza la fel? Ceea ce ai descris mai sus reprezinta limitarea de curent data de integrat. Intrisec inseamna ceva ce tine de natura circuitului, fenomenului si care nu are legatura cu interventia omului prin supravegherea cu circuite electronice. Si la FLY si la FORW cu 3842 de exemplu exista o rezist in sursa mos-ului care este conectata la pin 3. Reactia integratului este aceeasi, exista un comutator la integrat ca sa-i spui ce tipologie folosesti? 

Link spre comentariu

Imi pare rau nu am talentul pedagogic al lui Smilex, imi dau seama ca explicatia anterioara nu prea e ok dar

ideea e ca spre deosebire de alte topologii, flyback-ul urmareste in permanenta curentul din primarul trafului (pentru a regla

energia care se va transfera sarcinii), pe asta se bazeaza functionarea acestei topologii.

Nu CROWN are sursa flyback ci Labgruppen am gresit eu, scuze.

Link spre comentariu

Protectia la scurt intrinseca vine de la modul de control in curent asigurat de UC384x ( spre exemplu ), deci la el trebui sa te referi cand amintesti de protectie, nu la topologia flyback in sine.

Aceeasi protectie intrinseca este si la forw daca se foloseste tot UC.

Este o confuzie usor de facut insa de evitat.

Vad ca am dus fara sa vreau discutia intr-un offtopic prelungit, si cer scuze pentru asta.

Hai sa revenim la LLC.

Link spre comentariu

De ce sa fie offtopic ceva ce tine tot de surse? Cum sa mai ajuti pe cineva daca in topicul principal nu mai posteaza aproape nimeni, in 2016 a fost o singura postare. 

Iar cu integratele current mode vad ca faci aceeasi afirmatie ca ar avea protectia la scurt intrinseca. Nu asta este diferenta intre current mode si voltage mode dar nu am intervenit in timp pt ca am vazut ca la majoritatea postarilor tot afirmi ca te urmaresc sau ma leg de maruntisuri. 3524 si 3525 fac tot limitare puls cu puls si la FORW si la FLY. Cat timp ai o rezistenta in sursa/ emitor tranzistor forta  iar tensiunea de pe ea o duci la integrat la atingerea unui prag si 384x si 3524/25 vor da instant oprirea conductiei. Current mode inseamna altceva nu citirea informatiei de curent lucru ce este facut de majoritatea integratelor dar si de sursele autooscilante cu tranzistoare. Sursa urmatoare nu opreste conductia la un prag atunci cand ai supraconsum?

auxiliara1.jpg

Link spre comentariu
20 minutes ago, miticamy said:

Iar cu integratele current mode vad ca faci aceeasi afirmatie ca ar avea protectia la scurt intrinseca

Pai asa si este :)

Si cand am spus asta, nu am afirmat ca numai ele au facilitatea asta, ci ca la UC384x limitarea ( si deci protectia ) vine de la sine din modul de control ( asta inteleg eu prin "intrinsec" ).

Bineinteles ca exista si alte integrate, si alte variante de control in curent, nu le-am negat, doar m-am referit la UC.

Ar fi pacat sa fi inteles altceva.

Editat de Marian
Link spre comentariu

Poate nu m-am exprimat cum trebuie cand am zis "intrinsec", am vrut sa subliniez ca flyback-ul nu are componente distincte pentru protectie la SC

adica  componentele care asigura functionarea ca sursa stabilizata asigura si protectia.

image.thumb.png.8dc8c46d924346d3570d0cf8924e213c.png

Editat de Akos
Link spre comentariu

@Akos nu-ți mai bate capul pt ca în final puține persoane vor înțelege exact ceea ce vrei sa spui. 

Sa ne închipuim o situație în care elementul comutator (tranzistorul) este comandat permanent cu un semnal cu 50% factor de umplere fix. Acum sa punem acest tranzistor într-o sursa Flyback și într-o sursa Forward. Cum se vor comporta sursele (tranzistoarele) dacă facem scurtcircuit la ieșire? 

Editat de sesebe
Link spre comentariu

Cu totii ne referim la acelasi lucru, dar il intelegem in mod diferit, influentati fiind de propria experienta sau pregatire.

Dl Miticamy fiind unul dintre cei mai experimentati membri activi de pe sectiunea asta, sesizeaza foarte usor micile inadvertente.

O sa reformulez intr-o tentativa de reconciliere, multumindu-i totodata D-lui Miticamy pentru vigilenta.

La modul de control in curent protectia la scurt este intrinseca deoarece sistemul se bazeaza pe monitorizarea curentului prin tranzistor.

UC384x este unul dintre integratele care functioneaza pe un astfel de sistem.

La fel si exemplele date de Dl Miticamy.

Eu am lansat discutia despre flyback pe un topic despre LLC, deci imi asum responsabilitatea si-mi cer scuze daca am suparat pe cineva.

Link spre comentariu

Citat de la d-l Marian:

"am reluat cu intentia de a pune la punct pentru forum ( pentru sectiunea asta ), un proiect de flyback continuu complet documentat si explicat, ar putea ajuta pe unii"

D-l Marian, deschide un topic nou sau si mai bine pe acesta si cred ca ai face pe multi fericiti daca ai face-o continuind in spiritul d-lui Smilex.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări