Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse in comutatie LLC

Postări Recomandate

1 oră în urmă, Akos a spus:

Perlele de ferita sunt montate. Daca va uitati cu atentie pe oscilograme se observa ca oscilatiile nu depasesc 400V.

Sunt mos-urile in pericol ? Ca tare ma gandesc sa nu pun snubbere. 

Avind in vedere ca am lucrat cu treburi de genul acesta as putea sa incerc eu un raspuns...............

• In primul rind nu stiu ce osciloscop folosesti (banda la 3db) 
  • Ce sonde folosesti si cit de bine le este reglata compensarea in frecventa

La un convertor am facut masuratori cu osciloscopul meu de la servici (12biti 400Mhz 2Gsample) si am masurat un spike de sa zicem xVolti total safe pt integratul controler.

In timpul testelor am constata ca se ardeau cam multe integrate controler. Refacind masuratorile cu un osciloscop de 6Ghz am reusit sa masor din nou acele spike-uri iar valoarea masurata era de 2.5ori mai mare si corespundea cu o frecventa a oscilatiilor de peste 900Mhz. Aceasta valoare a spikeurilor era mult peste ce permitea integratul controler in datasheet si de aici rata mare de defectare a integratelor.

O sa spuneti acum ca vorbesc SF-uri si aberez. Sa stiti ca nici mie nu mi-a venit sa cred ca valorile obtinute erau corecte dar evolutia in timp a demonstrat ca erau.

Mai ales cine a mai auzit sa folosesti un osciloscop de foarte mare viteza pt a testa surse in comutatie

Dupa ce am adus modificari astfel incit spikeurile sa nu mai depseasca datele de catalog ale integratului (conform masuratorii cu osciloscopul rapid) nu s-a mai ars nici un integrat din motive dubioase (s-au mai ars din cauza scurturilor dar atit).

Mai pe scurt ce vreau eu sa spun este ca atita timp cit nu putem fi siguri ca nu ratam nimic la masuratori (din cauza osciloscopului sau sondelor de exemplu) nu putem sa fim siguri ca totul este ok. 

Daca ne uitam strict la capturile puse de tine si nu tinem cont de ceea ce ziceam eu mai sus, atunci poti renunta la snubere. Totusi iti recomand sa le inlocuiesti cu niste TVS-uri macar.

Link spre comentariu

O fi nu zic nu. Agilent a avut tot timpul scule precise dar acum in materie de osciloscoape au ajuns sa fie intrecuti de multi producatori. Am lucrat si eu cu un osciloscop de ala citeva zile si pot sa-ti spun ca-i o jucarie fata de cel utilizat de mine si care a dat rateu la masurarea spikeului (pe buna dreptate pt ca era mult peste banda lui).

In fine, la masuratoarea acesta conteaza si mai mult cit de bine sint calibrate/compensate sondele si mai ales ce generator s-a utilizat la compensarea lor. Generatorul din oscoloscop este bun numai la reglajul compensarii pe joasa frecventa (zeci-sute de Khz cel mult) iar pt inalta frecventa iti trebuie ceva mai special si trebuie umblat la alti semireglabili (inaccesibili de obicei) din sonde.

Numai condesatorul fara rezistente.... Cine limiteaza curentul de descarcare al condesatorului atunci cind tranzistorul face switch ON?

Link spre comentariu
2 hours ago, Akos said:

In poarta sunt 39ohmi

Mi se pare cam mare rezistenta aia chiar si pentru rezonante, dar...

Snuber fara R inseamna si o sarcina capacitiva direct in paralel pe tranzistor, capacitate care va trebui descarcata de el fara nici un fel de limitare, nu spun ca se arde insa randamentul...

Link spre comentariu

Fiind pe telefon, nu am citit tot cap coada, imi permit o intrebare.

Snubberul este pus pe elementul comutator la PFC sau pe elementele comutatoare de la SMPS?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am incercat fara R, numai cu un condensator de 330pF. Oscilatiile au aceiasi amplitudine ca fara

condensator atit ca au o frecventa mai mica. Am pus 4 ohmi, oscilatiile sunt foarte mici, dar si asta se 

incalzeste, nu asa tare ca cea de 100 ohmi dar totusi destul de semnificativ. Cred totusi ca voi renunta

la snubbere.

Link spre comentariu

E riscant fara nici un snuber, mi s-ar parea prea la...ghici.

Cum zice si Smilex, orice snuber este mai bun decat niciunul.

PS: Ca o paralela, desi configuratia este alta, subiectul este tot "snubere".

Cu vreo 2 ani in urma am pus la punct o schema de flyback continuu la o putere mica ( sub 200W ), insa pana la urma mi-am atins scopul prin alte variante asa ca abandonasem proiectul.

In vara l-am reluat cu intentia de a-l pune la punct pentru forum ( pentru sectiunea asta ), un proiect de flyback continuu complet documentat si explicat, ar putea ajuta pe unii.

L-am reprodus pe o placuta de test si totul a fost ok mai putin la snubere, aceeasi problema ca in cazul tau, o disipatie cam mare pe R, nu aveam R de puteri mai mari la valorile necesare asa ca iarasi am abandonat temporar, iar acum din lipsa de timp... 

Ideea este ca snuberul este un "rau" necesar.

Link spre comentariu

Ok, ai dreptate, o sa pun snuber, dar ma streseaza ca trebuie sa-l pun pe radiator si si asa cablajul este destul de inghesuit. Oricum vroiam sa reproiectez cablajul 

cu modificarea PFC-ului la 140kHz (bobina este numai pe un singur tor pe care il pun pe dunga) si locul castigat prin reducerea spatiului ocupat de bobina va fi radiatorul

pentru snuber.

In legatura cu flyback-ul ti-as sugera sa nu abandonezi, dar, pentru nu pentru puteri mici. Pana in 200W inclusiv functioneaza impecabil cele din familia TOP de la Power Integration

au si un soft de calcul - PI expert 10 - si credema ca sunt foarte fiabile si robuste, am in exploatare cateva de 200W cu TOP250 de ani de zile in regim continuu. Ar fi interesant la puteri peste 200W (sau de ce nu la 2kW ?). Chiar daca transformatorul si snuberele sunt voluminoase au marele avantaj ca nu ai nevoie de PFC sau de bobine de netezire pe iesire (sau de rezonanta),

adica pana la urma este foarte probabil ca gabaritul sursei sa fie mai mic decit la sursele HB. CROWN are sursa flyback pe alimentare si este cu 3 mos-uri. Ei au mai multe variante

de snubere printre care si cu bobina care reduce mult disipatia snuberului. Pentru mos-uri as folosi SIC-uri astfel ai putea urca destul de mult cu frecventa. Daca te hotaresti

am cateva SIC-uri disponibile cu driverele aferente "for free" pentru acest proiect.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări