Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse in comutatie LLC

Postări Recomandate

• 1 lună mai târziu...

Am observat ca traful se incalzeste si miezul nu. In lipsa de explicatii am taiat folia de cupru

care inconjoara traful si vezi minune... nu se mai incalzeste. Am pus osciloscopul pe

capetele foliei si am masurat cam 4Vpk pe ele. Dar avind in vedere ca folia inconjoara

tot traful de unde apare aceasta tensiune ? Si dupa afirmatia unora nu are nici un efect

daca se scurtcircuiteaza aceasta folie...

Link spre comentariu

Spira in scurtcircuit ... nu " face " bine ! Daca este ( complet , inclusiv miez) peste traf , nu constituie asa ceva , cauzele sant mai greu de evidentiat . Cateodata e o simpla chestiune de ventilatie ... Tensiunea care ati masurat - o e reziduala . Incercati sa - i puneti o sarcina , oricat de mare ( ma rog , kiloohmi sau zeci ... ) . Si verificati daca ferita miezului este conductiva ... Multe ecrane de genul ... au o foita izolatoare intre ele si lateralele miezului , bobinaj etc .sample.png.d4e8ae5389ebe1dab57dabe2ed2b059a.png 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Nu stiu ce se incalzea, dar fiind in exterior se palpa folia si era sensibil mai calda

decit miezul. Cert este ca fara folie (am taiat-o de-a lungul cositoririi) bobina are temperatura miezului, nu-i rece (la 3kw am facut testele) dar nici nu frige.

Nu sunt sigur dar eu stiu ca efectul de proximitate apare intre spirele infasurarii trafului si este

miscarea mecanica al acestora datorata campului magnetic din jurul acestora creata de curentul strabatut prin ele.

Link spre comentariu

Efectul de proximitate n-are nimic de-a face cu vreo miscare mecanica.

Curentul dintr-un conductor creaza un camp magnetic care induce curenti in conductorii alaturati.

Acesti curenti modifica distributia normala de curent, reducand astfel aria efectiva a conductorului ceea ce inseamna o crestere a rezistentei echivalente.

Daca prin taierea foliei aceasta nu se mai incalzeste atunci e vorba de fluxul de scapari.

Am inteles ca erau 4V la capetele acelei folii, in gol; sunt curios cat e tensiunea cu o rezistenta chimica de 10-20ohm.

Link spre comentariu

Am pus 10 ohm si sunt 3,6Vpk pe ea. Si eu gandesc ca numai fluxul de scapari poate fi cauza

avind in vedere ca intrefierul este de 0,8mm (pentru Lm=70uH). Intrebarea este ce sa fac cu folia ? Sa o dau jos sau sa-l

las dar sa nu-l scurtcircuitez eventual sa-l leg la o masa ?

Link spre comentariu

Se pare ca fluxul de scapari este destul de mare... asigura cel putin 1W, suficient ca folia sa se incalzeasca.

Pentru un aparat care nu trebuie sa treaca teste EMI cred ca se poate da jos, mai ales ca ajuta la racirea bobinajului.

Daca ar trebui sa ramana, va fi deschisa si pusa la masa. Sau inchisa cu condensator/i cu valoare care sa limiteze incalzirea.

Sau 2-3 spire cu folie izolata.

Editat de iop95
Link spre comentariu

De cand am trecut de pe igbt-uri pe mos-uri ma batea gandul sa merg cu frecventa PFC-ului peste 100 kHz ea fiind in jur de 65kHz.

Azi a venit timpul pentru acest test. Am schimbat R26 de la 33K la 15K, frecventa fiind acum cam 138kHz. Am bobinat socul BS1 pe un singur inel 

cu acelasi numar de spire si acelasi tip de miez asa ca inductanta s-a injumatatit si... i-am dat drumul. Merge perfect, bobina este rece, tranzistoarele

cam la fel ca inainte. Am incercat cu dioda Shotky in loc de DSEI60 dar nu prea se observa mare imbunatatire la regimul termic al mos-urilor. Testele le-am facut la o sarcina de 51ohmi deci

cam la 2,9kW.

La partea de LLC ma intriga un fenomen. Toate schemele pe care le-am studiat folosesc in paralel cu mos-urile capacitati in jur de 330pF plus minus 100pF si rezistente 

intre 50 si 150 ohmi la 2 sau 4 W. Si @DjLeco si @maxenteam vazut rezistenta de acest fel. Atunci de ce la mine se incalzesc asa de tare???? Ca pina la urma sau le pun 

radiatoare sau nu le mai pun de loc... 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări