Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse in comutatie LLC

iop95

Postări Recomandate

6 hours ago, DjLeco said:

...tu neavind absolut nicio treaba in domeniul SMPS.

@DjLeco, sincer nu-ti inteleg iesirea de mai sus. Mesajul meu nu ti se adresa si nici nu avea de ce, caci aici nu discutam surse de copiatoare Xerox. Un subiect care nu este in sfera mea de interes.

Legat de surse, in general, nu e suficient sa masuram ce intra ca sa deducem automat ce iese. Sunt factori care influenteaza acest raport. Sper ca ai prieteni care sa stie unde si cu ce sa te ajute, daca mesajul meu nu e clar.

Ar fi bine sa accepti ca altii pot primi si ei cuvinte de incurajare si lauda, cum si tu le-ai avut pe ale tale la vremea lor. Nu trebuie sa te simti lezat.

Eu inchei aici acest offtopic in care m-ai atras.

Link spre comentariu

Cu ce osciloscop verifici?

Setarile osciloscopului eventual   ?!? 

Majoritatea osciloscoapelor entri level (ca si al meu de acasa dealtfel desi este cu memorie mare 1Meg) nu pun la dispozitie toata banda declarata decit in anumite conditii foarte restrictive.

Din cauza limitarii de banda este posibil ca anumite spike-uri foarte inguste sa nu fie vizibile cu osciloscopul sau sa fie vizibile foarte atenuat. Am patit asta chiar si la servici pe osciloscoape foarte scumpe si performante, deci pe cele mai ieftine este chiar mai probabil....

Si mai trebuie sa ai si sonde de frecventa cit mai mare si bine calibrate/compensate. (Ex: la un osciloscop de 40Mhz ca sa beneficiezi de toata banda osciloscopului trebuie ca sondele sa fie de cel putin 150Mhz, pt cei interesati pot explica si dece).

Link spre comentariu

De exemplu USED Sample-Rate.

Osciloscopul modifica sample-rate-ul foarte dinamic si nu foloseste sample-rate maxim decit foarte aproape de desfasuratea la maxim a bazei de timp.

Motivul il reprezinta umplerea memoriei. De exemplu un osciloscop de 1Gsample va va avea nevoie de 1G de memorie (nu stiu sa existe astfel de osciloscoape la preturi de sub 100000E) ca sa poata folosi 1Gsample la o baza de timp de 0.1sec/div. Daca are numai 1M memorie poate folosi 1Gsample numai pina la 100µsec/div  iar unul cu numai 10K memorie poate folosi 1Gsample numai pt baze de timp mai mici sau egale cu 1µsec/div.

Legat de banda sondelor daca ai osciloscop de 40Mhz si sonde tot de 40Mhz asta inseamna ca la 40Mhz osciloscopul are deja atenuare de 3db si sondele au si ele atenuare tot de 3db iar per total la osciloscop de 40Mhz +sonde de 40Mhz la 40Mhz atenuarea va fi de 6db (nivelul va fi la jumatate) iar banda totala va fi mult mai mica nu 40Mhz cum te-ai astepta.

In fine nu cred ca este cazul acum la tine. Mai probabil nu este nevoie de snubere sau nu sint calculate / optimizate bine.

Poti pune doua capturi in cele daoua cazuri? Cu snuber si fara? + setarile osciloscopului? preferabil sa fie macar identice in cele 2 capturi.

La multe osciloscoape mai simple trebuie sa cauti in meniul aquire ca sa vezi sample-rate-ul real utilizat.

Link spre comentariu

In primul rand trebuie sa gasesti acele oscilatii la inceputul palierelor. Ca idee, C-ul din snubber reduce numarul oscilatiilor iar R-ul reduce amplitudinea lor. Trebuie gasita varianta optima intre amortizarea oscilatiilor/putere disipata pe R din snubber. Daca am gresit va rog sa ma corectati.

Cu cat puterea disipata e mai mare in snubber cu atat creste consumul intregului montaj.

Editat de valentin marcarian
Link spre comentariu

Poti sa pui ultima versiune de schema cu tot cu valori? pt ca eu nu am reusit sa o gasesc daca este deja postata.

Am tot spus de curentul de comanda in poarta.........

Link spre comentariu

Nu mai conteaza acum, ai oricum rezistente de poarta relativ mari dar pe blocare sint cam mici....

Daca mai ai perle de ferita pune si pe drene.

Rezistentele amintite de tine cit de tare se incalzesc? Sint totusi de 5W. Daca poti tine mina pe ele nu cred ca se incalzesc semnificativ , altfel nu prea e OK.

Verifica si eventual schimba condesatorii, s-ar putea sa ai un curent de fuga prea mare (depinde de tip).

Link spre comentariu

Pentru mine ar conta ... daca n-ar fi deranjul prea mare. Deocamdata merg pe dibuite, si incerc sa potrivesc valorile snuberului cum

a sugerat d-l Valentin.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări