Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse in comutatie LLC

Postări Recomandate

Eu am mai spus ca nu intotdeauna diodele de "stingere rapida" fac treaba...

@ Akos, big like, arata frumos traful acum!

Am avut dreptate cu litzwire-ul, cum ca daca vrei sa faci o treaba calumea trebuiesc materiale de calitate?

S-a cositorit usor, asa cum am spus?

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Se cositoreste foarte usor. Ce m-a deranjat un pic este ca se intepeneste cam 2cm de la locul cositoririi in sus. Am folosit un mic vas

care este prevazut cu un mic resou (totul are vreo 6-7cm diametru) in care se topeste cositorul si l-am cufundat cand in ea cand in 

saciz pana s-a prins bine cositorul pe fir. Am pus si o bucatica de tub termocontractabil pe fir. Concluzia e clara: se lucreaza domneste.

Acuma referitor la c-da portii mos-ului. Din cate inteleg eu sunt doua situatii: hard switch unde din cate am vazut se necesita o c-da

ferma (cu rezistente mici de ordinul celor folosite de mine) si soft switch (la LLC-uri) unde, dupa cum a explicat si d-l @iop95, la

comanda "on" al mos-ului se poate folosi (fiind chiar indicat) rezistenta de cativa zeci de ohmi avind in vedere ca (cel putin teoretic)

tensiunea pe mos este zero. Intrebarea este ce se intimpla daca accidental nu este zero. Pe de alta parte la c-da "off" mos-ul lucreaza la fel ca in 

hard switch deci c-da trebuie sa fie ferma pentru a-l bloca de aceea (zic eu) trebuie o dioda in serie cu cativa ohmi paralel pe rezistenta de c-da pentru a 

forta mos-ul si pentru a compensa efectul Miller. Ce valori trebuie sa aiba  rezistentele pana acum n-am vazut numai sfaturi din partea

colegilor de forum nu si ceva concret si ca de ce trebuie atit si nu altfel. Recunosc ca nu am suficienta scoala pentru a le calcula dar poate

vreun coleg de forum are si are bunavointa de a ne lumina.

Link spre comentariu

Comanda minima pentru litzwire este de 650 euro fara transport.

O sa ma interesez daca mai pot aduce.

@Akos, asa este litz-ul, are un material izolant care la peste 250 grade se topeste si ajuta la cositorire.

Fludorul tinde sa urce pe fir, de aia se intareste.

Poti incerca sa "sugrumi" litz dupa portiunea in care doresti sa il cositoresti cu niste sirma de 0.2 strinsa chiar dupa portiunea ce urmeaza a fi cositorita..

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Am facut urmatoarele modificari: pentru Cr am folosit 4 buc MKP10 de 0,033uF, igbt-urile le-am schimbat cu mos-uri IPW60R031CFD7XKSA1, rezistenta din poarta

l-am pus de 39ohmi (se si vede forma bine rotunjita pe filmulet - unde o sonda este pe poarta mos-ului de jos si cealalta pe TC). Aceste mos-uri se incalzesc semnificativ mai

putin decit igbt-urile mai tare se incalzesc diodele redresoare iar densatoarele nu se incalzesc deloc.

Link spre comentariu

Si intr-un final, partea care mi-a dat cele mai mari emotii si anume limitarea de curent si protectia la scurtcircuit. Se pare ca modul de abordare

al acestui aspect de catre cei care au conceput acest integrat (NCP1395) este viabila si functioneaza conform cu gandirea lor. Este o abordare

in trei trepte si anume in prima faza se creste frecventa de oscilatie, in a doua faza se intrerup impulsurile pe poarta si in a treia faza, daca suprasarcina persista

mai mult (timp care se poate regla) intra in regim de restart. Oricum privim lucrurile se pare ca la scurtul facut de mine (de fapt pe o rezistenta de aprx. 1 ohm)

mosurile au supravietuit, ba la insistentele mele a dat jos siguranta de 10A din tablou.

Editat de Akos
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Felicitari pentru lucrare! Arata f bine si se pare ca merge f ok.

Ar fi interesant de masurat frecventele de lucru pentru gol si cele 4 sarcini si comparat cu valorile rezultate din curbele aferente fisierului de calcul.

Editat de iop95
Link spre comentariu

D-l @iop95, multumesc pentru apreciere.  Am mai postat cateva imagini cu sursa asamblata si o poza

cu consumul in gol (de care zicea d-l @Marian ca este cam mare dar cum ati subliniat si dv-stra apare

regimul de burst, consumul  din poza  fiind al intregii surse cu pfc si sursa auxiliara impreuna).

Intr-adevar stabilizarea este ok mentinid tensiunea de iesire constant indiferent de sarcina dar mi-a aparut

iar vechiul inamic: tiuitul.  Am pus sonda osciloscopului pe pinul 5 al lui NCP1395 si am observat o unda 

aproximativ sinusoidala de vreo 100Hz de amplitudine de  aprox. 300mV modulat in amplitudine de o alta

unda aprox. sinusoidala de vreo 1kHz de aprox 23-30mV. Dupa indelungi meditatii (hi) mi-am dat seama ca

cea de 100 Hz vine din pfc. Punind osciloscopul pe iesirea pfc-ului am masurat un riplu de vreo 10V varf la varf

(asta in sarcina maxima). Acum, fiind lamurit jumatate de problema am incercat diverse valori ale compensarii din jurul lui VR2 (az431) si am observat ca

prin cresterea lui C52 la cateva sute de nF componenta de 1Khz se reduce dar nu dispare. Atunci am incercat

sa pun o rezistenta de 470 ohmi in serie cu un cond de 100nF in paralel pe grupul (R73, R82, R81, R52)  si astfel

componenta de 1kHz a disparut, a disparut si tiuitul dar componenta de 100Hz a ramas. Numai

ca pe iesire aceasta nu se vede pentru ca pe asta reuseste cumva sa-l compenseze bucla de reactie. Tensiunea de iesire

are un riplu mic de cateva zeci de mV, mai mult ca un zgomot alb si nu se observa alta componenta peste ea.

Privitor la pfc, riplul mare de iesire este probabil din cauza simplitatii circuitului de c-da, ea lucrind pe baza de mediere.

Probabil trebuia acordat mai multa atentie pfc-ului, dar am cazut in plasa atras de simplitatea topologiei.

https://postimg.cc/gallery/1hl8jxh7y/8012098e/

Sursa are o greutate de 2,8Kg

Editat de Akos
Link spre comentariu

Cel mai probabil sistemul in bucla are cateva sute de Hz raspunsul in frecventa si compenseaza cei 100 Hz dati de PFC.

PFC-ul are de regula un raspuns de 10-20Hz pe bucla de tensiune... deci n-are cum sa compenseze riplul de 100Hz care creste o data cu sarcina.

Daca sursa compenseaza acest ripul ...e. perfect. Singura solutie ar fi fost cresterea capacitatii la intrarea in sursa si eventual la iesire.

Editat de iop95
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări