Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse in comutatie LLC

Postări Recomandate

Din testele efectuate de mine.

Link-ul postat ceva mai sus poate confirma acest lucru.

Daca gresesc imi cer scuze.

Editare ulterioara:

Pentru Cr se mai foloseste seria R75 de la KEMET.

Editat de valentin marcarian
Link spre comentariu

Stimate d-le @iop95, atasez alaturat un link (despre care a pomenit si d-l @FRobert) unde pe la pagina 4 vorbeste despre 

modul de alegere al Cr in functie de dv/dt al carei formula o da la pagina 7 la "CONDIȚII SUPLIMENTARE DE PLANIFICARE".

Deci este interesant ca nu lucreaza cu curentul prin Cr ci direct cu du/dt, astfel alegerea condensatorului este mai la indemina.

Ma gandesc ca ar fi util o astfel abordare  in noul dv-stra program in excel.

ps: articolul este in limba maghiara dar dati traducere in limba romana si textul este destul de inteligibil.

https://www.hobbielektronika.hu/cikkek/stabilizalt_kimenetu_rezonans_tapegyseg.html?pg=1

Tot acolo este si un excel:

irs27951_jav.xls

Editat de Akos
Link spre comentariu

N-am gasit o relatie directa dv/dt - curent in acel site.

Nu se poate calcula curentul din dv/dt dat in fisele tehnice ale condensatoarelor... este  o caracteristica de material.

In schimb, se poate face o verificare/corelare cu tensiunea alternativa admisa, Vrms.

Irms = Vrms*2*pi*f*C;

Curentul maxim apare la sarcina nominala (sau alt regim admis), si fmin (castig maxim); ambele valori se cunosc din design si se calculeaza Vrms, care trebuie sa fie mai mica decat valoarea din catalog.

Cred ca limitarea Vrms din catalog tine de disipatia termica produsa de curentul Irms... iar disipatia creste cu scaderea frecventei.

Nu e doar o corelare ci se poate calcula direct curentul din tensiunea alternativa admisa Vrms, cu relatia de mai sus.

Trebuie verificata si conditia de tensiune maxima: Vmax = Vdc + (2)^0.5*Vrms, care nu trebuie sa depaseasca valoarea limita Vr (Ur) din catalog.

Vdc este componenta contiuna (egala cu tensiunea de alimentare in FB si la jumatate in HB).

Editat de iop95
Link spre comentariu

Ei zic asa: daca tensiunea sinusoidala este u(t)=Umax*sin(2*pi*f*t) atunci viteza de variatie a tensiunii este

derivata acestei funcii du/dt=Umax*2*pi*f*cos(2*pi*f*t)  (?) al carei maxim este cand cos=1. 

Nu prea am inteles aceasta demonstratie, dar ideea este ca nu se lucreaza cu curenti, ci se determina necesarul de

dv/dt din circuit pe baza tensiunii vrms si al frecventei de lucru (de rezonanta ma gandesc).

Editat de Akos
Link spre comentariu

Da, derivata e corecta... dar nu ajuta cu nimic, sau nu-mi dau eu seama ce vor sa spuna.

Ceva similar propusese mai sus... dar nu se poate folosi pentru ca dv/dt din catalog nu e corelata cu curentul ci e o caracteristica de material.

Relatia din ultimul post este valida si se poate folosi.

Link spre comentariu

Pai avind in vedere ca tensiunea pe condensator este o sinusoida, viteza ei de variatie este maxima la trecerile prin zero. Aproximind cu o

dreapta portiunea de linga zero putem calcula du/dt (asta este judecata mea babeasca).

Link spre comentariu

N_pri={5*U_min}/{4*Delta B*A_e*f_min} E foarte interesanta relatia asta de la pagina 7... n-am inteles de unde apare 5 la numarator.

Da, asa e cu viteza maxima de variatie... dar valoarea obtinuta n--ar fi legata de curent ci doar de frecventa si oricum n-are nicio legatura cu dv/dt din catalog.

Editat de iop95
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări