Akos Postat Iunie 6, 2018 Partajează Postat Iunie 6, 2018 D-le @maxente, as enumera cateva argumente pentru stabilizare: 1. Tranzistoarele de putere din amplifuri nu stau prea bine la capitolul tensiune maxima, asa ca daca se vrea maximizarea puterii nu prea iti permiti 20V-30V variatie al alimentarii. 2. Schema nu este mai stufoasa decit la una nestabilizata. 3. Din cate observ acum, cum ne-a tot explicat si d-l @iop95, cu valori mici ale Lp si alegerea optima ale tancului rezonant chiar poate elimina pfc-ul, LLC-ul avind singur suficienta margine de reglaj al tensiunii de iesire. 4. Nu se compara functionarea unui LLC fata de HardSwitch unde ti se incalzesc igbt-urile (mos-urile) de te zapacesti. 5. Firmele mari de regula opteaza pentru simplitate, pret productie cat mai mic. si mai sunt dar nu vreau sa ocup spatiul prea mult. D-le @DjLeco in loc sa sparg un miez de ce nu-mi trimiti vreo doua de-ale tale (contra cost evident)? Link spre comentariu
Vizitator Postat Iunie 6, 2018 Partajează Postat Iunie 6, 2018 Am avut miezuri la vinzare, nu s-a aratat nimeni interesat... Acum nu mai sint de vinzare. Cel putin nu cele cu terminatia -2. Link spre comentariu
iop95 Postat Iunie 6, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 6, 2018 LLC poate asigura o plaja de castig de 10-15% fara probleme mari; principala problema este tensiunea minima de intrare, care este data de filtrajul dupa redresare si evident puterea sarcinii; daca se mareste cap de filtrare se asigura o tensiune minima tot mai mare si se reduce astfel necesarul de castig... aici se face un compromis. Legat de tranzistori: Ciss se rezolva cu un driver bun; conteaza Coss la tensiune mica (aproape de comutatie) care tb sa fie cat mai mic pentru a asigura descarcarea cu curent in tank cat mai mic (problema apare in gol sau la sarcini f mici), asta pentru a asigura ZVS. Foarte importanta este dioda, care tb sa fie rapida si cu sarcina cat mai mica pentru a garanta ZVS si in regimurile tranzitorii... f importante la o sarcina cum e amplif audio. Modelele mentionate sunt doar ca exemplu ... nu stiu daca cel de 25A e prea mic, tb verificat in mod concret si ceilalti parametri, calculate pierderile... la prima vedere pare totusi ok, avand in vedere curentul de varf de 16A la sarcina nominala. Legat de schema, cred ca rez. din grile sunt prea mici; incercati 15-25ohmi. Link spre comentariu
Akos Postat Iunie 6, 2018 Partajează Postat Iunie 6, 2018 (editat) Care din ele? ca sunt doua... Curentul de varf in cazul particular de acum este de 16A, dar in cazul unui scurt sau suprasarcini brusca se trece usor de pragul critic. Nu m-as risca. As prefera IPW65R041CFD, sau poate imi recomandati altceva. Cu tiuitul ce-mi recomandati? Editat Iunie 6, 2018 de Akos Link spre comentariu
MVS Postat Iunie 6, 2018 Partajează Postat Iunie 6, 2018 @Akos Cum ati stabilit valorile componentelor din jurul TL431? Link spre comentariu
Akos Postat Iunie 6, 2018 Partajează Postat Iunie 6, 2018 D-le @iop95 ce ziceti de IPW60R031CFD7 ? Link spre comentariu
iop95 Postat Iunie 6, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 6, 2018 Da, pare si mai bun decat IPW65R041CFD. Are puterea mai redusa dar nu cred ca e o problema; pierderile nu cred ca sar de 50W. Link spre comentariu
Akos Postat Iunie 7, 2018 Partajează Postat Iunie 7, 2018 Mi-am luat inima in dinti si am redus Lp la 70uH, concomitent Cr=132nF si Lr=12uH rezultind f0=116,3khz. Imaginile sunt pe TC cu 1/100 cu un 10ohmi la capat, cu si fara sarcina. Va place? https://postimg.cc/gallery/2mbzyr53s/ Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 7, 2018 Partajează Postat Iunie 7, 2018 (editat) Si care este curentul de mers in gol cu primar la 70uH? LE: Daca nu ma insel vad acolo mai bine de 3A in gol. Ti se pare normal sa tragi probabil mai bine de 200W in gol din retea? Care crezi ca e randamentul la puteri mici? Editat Iunie 7, 2018 de Marian Link spre comentariu
Akos Postat Iunie 7, 2018 Partajează Postat Iunie 7, 2018 Cum se vede si din poze Imag=11A varf la varf si consumul in gol (cu pfc) de la retea este de 0,47A. Link spre comentariu
iop95 Postat Iunie 7, 2018 Autor Partajează Postat Iunie 7, 2018 Probabil e fara reactie... in gol puteti duce frecventa mai sus si o sa scada curentul. Cu MOS-uri ar merge mult mai sus. IGBT-ul e potrivit pentru ZCS din cauza curentului de coada si pentru puteri mari, peste 10-20kW; n-am inteles de ce folositi IGBT... Link spre comentariu
Marian Postat Iunie 7, 2018 Partajează Postat Iunie 7, 2018 (editat) Deci eu vad in prima poza la oscilograma in gol, 336mV rms pe secundarul trafo de curent, cu 10R cat ziceti ca aveti in sarcina asta inseamna 33mA curent in secundar TC si la raport de 100, 3.3Arms in primar, care la jumatate din iesirea pfc-ului calculati cata putere reactiva consumati in gol... fie pfc-ul nu corecteaza suficient factorul de putere, fie exista erori la masurarea curentului tras din retea. PS: Chiar si asa, sa tragi bine peste 100W din retea in gol doar ca sa poti spune ca ai sursa rezonanta mi se pare.... adica nu pareti sa intelegeti extremul in care mergeti. Editat Iunie 7, 2018 de Marian Link spre comentariu
Akos Postat Iunie 7, 2018 Partajează Postat Iunie 7, 2018 Acuma este fara reactie si pe f0. Am comandat IPW60R031CFD7 de la mouser dar dureaza cam 5 zile pina vine. Link spre comentariu
Akos Postat Iunie 7, 2018 Partajează Postat Iunie 7, 2018 D-l @Marian, numai ca dupa cum spune si d-l @iop95, cu reactia consumul in gol scade pentru ca frecventa urca si dupa ce trece de pragul stabilit in ncp1395 intra in regim de burst! Pe de alta parte daca va uitati la regimul cu sarcina puterea scoasa din retea este aceeasi ca si cum l-am avut la Lp=325uH. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum