Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse in comutatie LLC

Postări Recomandate

Mare atentie cu saturatia... daca Lr sau / si Lp scad prea mult cu curentul, pe langa modificarea frecventei de rezonanta, creste mult curentul reactiv prin tranz. (varfuri mari).

Pentru Lr trebuie un miez cu miu mic si cat mai constant cu intensitatea campului (curentul) pentru a nu-si modifica (prea mult) valoarea cu curentul.

O modificare prea mare va duce la o un fel de modulare in frecventa... controller-ul incercand sa "alerge" cu frecventa de lucru dupa valorile care se tot modifica, pentru a pastra castigul cerut de bucla.

Verificati valoarea campului pentru miezul folosit la curentul maxim si vedeti modificarea lui miu (din tabel/grafic) si recalculati valoarea inductantei... daca scade prea mult, alegeti un miez pentru care nu scade la fel de mult inductanta la curentul respectiv (de regula un miez mai mare sau/si cu Bsat mai mare).

Link spre comentariu

Am bobinat pe T157-2 18 spire si am masurat 5,3uH. Se pare ca asa se incalzeste foarte putin. Igbt-urile deloc. Fr mi-a rezultat 88,8khz (masurat).

Sursa in gol (cu pfc cu tot) absoarbe cam 0,47A.

Editat de Akos
Link spre comentariu

Care e frecventa in gol, pentru care ati masurat 0.47A consum din retea?

18 spire pe acel miez determina un camp de aprox. 2.26Oe pentru 1A. Din grafic se vede o scadere a miu la 90% pentru un camp de aprox. 400Oe adica la un curent de aprox. 176A...

Cat este curentul de varf prin tank la sarcina maxima? Ar tb sa fie in jur de 17A.

Oricum, pana pe la 40A modificarea e nesemnificativa.

image.png.28c1e5c7a7d078c6ecd9ba7c264d2583.png

Editat de iop95
Link spre comentariu
3 hours ago, Akos said:

Am bobinat pe T157-2 18 spire si am masurat 5,3uH. Se pare ca asa se incalzeste foarte putin. Igbt-urile deloc.

Pune si 1-2 poze cu miezul folosit, sau cu bobina cu totul.

Pentru aplicatia asta si pentru filtrul de la iesire la clasaD de putere mare, miezurile -2 sint indispensabile.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Ca sa masori corect temperatura pe suprafete metalice lucioase, pune niste leucoplast sau scotch de hirtie si il dai cu marker negru.

Altfel te pacaleste.

Link spre comentariu

Da stiu, de aia m-a si pufnit rasul cand am masurat...

Totusi nu stiu ce miez mai bun as putea folosi, pentru ca si asta mi se pare ca se cam incalzeste la functionare  mai indelungata.

Editat de Akos
Link spre comentariu

Ce igbt-uri recomandati?

Da, l-am modificat Lp=125uH asa mi-l masoara Lcr-metrul meu. Am fixat frecventa minima la 70Khz (cea de rezonanta este de 88Khz) si acum pot

sa reglez tensiunea de iesire asa cum ati spus. Intr-adevar, sub f0 castigul devine supraunitar.

Link spre comentariu

Pai nu e deloc 125micro... asta zic. Din forma de unda in gol, iese valoarea de 275micro.

Formula este Lp=Vdc/(2*f*delta i) = 390/(2*88*10^3*8)=275micro...  e ciudat ca LCR-ul sa aiba o asemenea eroare.

Eroarea e la mine... am uitat de tensiunea pe cond.  Iese pe la 130micro, deci 125micro masurati e ok.

Editat de iop95
Link spre comentariu
2 hours ago, Akos said:

Totusi nu stiu ce miez mai bun as putea folosi, pentru ca si asta mi se pare ca se cam incalzeste la functionare  mai indelungata.

Ceva nu e ok pe acolo, la mine la 3000-3500W consum, abia incepe sa se incalzeasca miezul.

Probabil ca miezul tau sa fie china made.

Mai am un amic care a folosit T157-2 luate de la un magazin cunoscut; s-a dovedit ca miezul era de proasta calitate.

I-am dat un miez de-al meu si imediat s-a schimbat treaba.

DSCN5508.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Valoarea capacitatii condensatorului folosit de mine este mai mica de 940nF (nu stiu de unde ai scos valoarea asta), si nici 10 spire nu am pe bobina.

Incearca un miez T200-2B, e mai mare decit T157-2.

DSCN5509.jpg

Sau incearca 2 miezuri T157-2 suprapuse, cum ai folosit la PFC.

Tiuitul din filmare este de la PFC?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări