Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse in comutatie LLC

Postări Recomandate

Pai... de fapt e un fel de sinusoida si este curentul prin tanc luat de pe TC. Pare triunghiulara pentru

ca am dat timpul de baleiere al osciloscopului mai mare. In prima filmare sta stabil pentru ca am intrerupt reactia , in a doua filmare, reactia este activa si 

imaginea nu este clara pentru ca frecventa (in limite mici) este variabila (pentru a mentine tensiunea de iesire fixa).

Nu-mi dau seama daca functionarea este in zvs sau nu. Daca am inteles bine,  frontul cazator al tensiunii ce ataca tancul rezonant trebuie sa cada la zero

inainte ca curentul prin tanc sa ajunga la zero, si nu prea am observat asta.

Link spre comentariu

Pentru ZVS exista o impartire in functie de frecventa de lucru, care tine cont de fapt de caracterul impedantei tancului.

Peste fo este inductiva si ZVS ar fi asigurat, sub f0, caracterul impedantei depinde de factorul de calitate, respectiv de sarcina (curba punctata cu rosu). Sub fp (fr2), ZVS este imposibil.

Zonele respective ar trebui sa se numeasca "posibil ZVS" pentru ca mai trebuiesc indepinite 2 conditii:

-  energia inductiva din bob de rezonanta + bob magnetizare sa fie mai mare sau cel putin egala cu energia capacitiva (Coss tranz si capacitatile parazite)

- timpul mort sa fie suficient de mare pentru a permite anularea energiei capacitive (descarcarea Coss) si comutarea la tensiune zero

image.png.b6c686fbed5cdeef3aa8516e8a7dcc29.png

Detalii ZVS: http://blog.fairchildsemi.com/2016/how-to-avoid-mosfet-failures-in-llc-resonant-converters/#.WxV-TH--nmg

Editat de iop95
Link spre comentariu

In situatia asta, nu cobor cu frecventa minima sub Fr1 (limitez excursia frecventei intre Fr1 si sa zicem maximum  de 150khz)  caz in care zvs este asigurat

in orice regim de sarcina.  Pot sa dimensionez tancul ca sa am castig de 0,8 la 150khz?

Editat de Akos
Link spre comentariu

Pai ziceam mai sus ca nu e garantat ZVS pentru f>f0; mai sunt de indeplinit cele 2 conditii mentionate.

Se poate alege orice castig la o anume frecventa... prin modificarea raportului de transformare sau/si din elementele tancului.

Care sunt datele tancului, tensiunea de iesire, sarcina nominala, raportul de transformare, gama de frecventa si tranzistorii folositi?

Link spre comentariu

Sub prima filmare este un pdf cu schema care este actual implementata. Raportul de transformare este de 2,6 si Fr1=74.3khz.

Intrebarea de mai de sus se refera la a face posibil reglarea tensiunii de iesire in limita a +/-10% avind in vedere ca  din raportul

de transformare nu este posibil sa cazi intodeauna pe valoarea dorita. Uies=78V-79V-80V, Iies=28A.

Editat de Akos
Link spre comentariu

Inductanta de rezonanta cat e?

Frecventa de 74.3kHz e cea dorita sau cea reala? Cu 940nF ar rezulta o valoare destul de mica pentru Lr... si nu prea corespunde cu cele 11spire pe T157-2.

Oricum raportul Lp/Lr e f mare si castigul rezultat plat si sub necesar.

Link spre comentariu

Am incercat montajul cu Lp=125uH si mi-a rezultat un curent de magnetizare de 11A varf la varf (triunghiuri isoscele perfecte),

curent la care se incalzesc igbt-urile destul de consistent, asa ca dupa parerea mea nu prea e de mers pe calea asta.

Link spre comentariu

Cam asa arata castigul functie de frecventa pentru sursa respectiva.

Forma plata si sub castigul minim necesar. Castigul maxim (pentru tens de intrare minima setata la 350V) nu este atins deloc.

image.thumb.png.8411d90321aca533ce520b52610e48cb.png

As sugera reducerea Lp la 100-120micro daca tensiunea de intrare (iesire PFC) scade la 350V; daca PFC tine tensiunea minima f aproape de 390V... e ok asa.

O plaja mare a castigului se obtine printr-un raport mic Lp/Lr... dar asta duce la cresterea curentului de magnetizare. Aici e compromisul principal care trebuie facut.

Si se poate merge cu frecventa mai jos de fr (functie si de datele trafului, respectiv frecventa minima de operare - pentru care se atinge inductia maxima).

image.png

image.png

Editat de iop95
Link spre comentariu

Multumesc d-l @iop95 pentru simularile facute. Am coborit Lp la 125uH cum am spus, dar concomitent am

schimbat condensatoarele la 4x0,1uF si am schimbat si Lr pentru o inductanta de aprx. 5uH si asa fr=69khz.

Dar problema e alta. Mi s-au incalzit si igbt-urile si miezul la Lr unde am bobinat cam 7 spire pe un T130-52. Vazind asta l-am

bobinat pe T157-52 si culmea ca  abia se simte un pic caldut si igbt-urile nu se incalzesc de loc. O sa incerc mai multe miezuri sa vad care e ok.

Dar important este ca igbt-urile nu se incalzesc la 11Avarf la varf (adica la un Lp=125uH).

Link spre comentariu

Incearca totusi material -2 pentru bobina serie cu primarul.

Bobina aia trebuie sa stea rece, in load pina in 1000W.

la mine incepe si se incalzeste usor pe la 3500W.

In nicio sursa SMPS nu am vazut alt material decit -2 pentru bobina serie cu primarul.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări