Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse in comutatie LLC

Postări Recomandate

Acum 1 oră, DjLeco a spus:

Exact astea sint betele prin gard bagate de tine.

Tu sa crezi ceva despre mine, cind ai sa stai alaturi de mine sa vezi ce fac si ce nu fac, cind ai sa ai galeti de tranzistori montati pe radiatoare la viata ta si cind ai sa prezinti vreodata macar cum am facut eu, "reclama mascata" un proiect ca al meu.

Pina atunci, tine-ti pentru tine, in gind, parerile si ceea ce crezi tu despre mine!

N-as vrea sa expun eu in scris ce pareri am despre citiva dintre voi!

Repet pentru ultima data pe acest forum, singurele ajutoare la realizarile mele au fost proiectarea si executuia PCB, pentru care am platit fara negocieri, si nu sume derizorii.

Totul a fost realizat exclusiv de catre mine, NU m-a ajutat nimeni nici la conceptii de scheme (prioiecte) si nici la depanare, la nimic altceva.

AM peste 35 ANI DE EXPERIENTA IN DEPANARI DIVERSE, in ultimii 28-30 m-am axat exclusiv pe amplificatoare si ce tine de audio si in ultimii 18 si pe SMPS.

Degeaba incerci (incercati) intr-un mod JOSNIC sa-mi murdaresti imaginea atit TU cit si alti "colegi", notorietatea mea este MARE in domeniu, si va doare, va riciie INVIDIA si ciuda pe toti.

Vreti sa deveniti notorii, puneti mina pe letcon, nu asteptati sa  "repare" altii pentru voi!

Realizati-va montaje, proiecte de calitate daca vreti sa vindeti!

Daca nu, ramineti cu invidia si ciuda pe care o manifestati zilnic pe acest forum.

Atit am avut de spus.

Ma doare fix in cot de parerile voastre, de mizeriile pe care le scrieti, de faptul ca incercati din rasputeri si cu orice mijloace sa ma denigrati, eu Leco sint si Leco ramin!

Tu, viobio (bibanubibi) thunderer, valentin marcarian si inca citiva sinteti trecuti la IGNORED, nu va mai deranjati sa scrieti despre mine.

Marian, am sa te rog sa nu editezi si sa lasi acest post exact asa cum l-am scris, multumesc frumos!

Link spre comentariu

"Repet pentru ultima data pe acest forum, singurele ajutoare la realizarile mele au fost proiectarea si executuia PCB, pentru care am platit fara negocieri, si nu sume derizorii,am folosit și bucăți mari din schemele altor amplificatoare și surse in comutație, adică am copiat la greu, nu se pune.... că doar eu știu ce am copiat! Nu vă arăt nimic, sa muriți de invidie! De proiectele mele se bucura doar cei citiva fani din India, acolo am vândut proiectele "

Este un pamflet și trebuie tratat ca atare. 

Link spre comentariu

@DjLeco Ai inteles complet gresit dar asta nu face decit sa-mi confirme parerea formata. Poate n-am fost nici eu destul de explicit din pacate.

Am mai spus-o si o mai spun: apreciez foarte mult persoanele ce incearca sa realizeze cite ceva, mai ales daca este peste nivelul lor de pregatire.

Problema nu o constituie ce ai realizat si cine te-a ajutat.

Problema o constituie atitudinea mare expert pe care o afisezi (care e cam departe de adevar) si faptul ca nu vrei sa ajuti cind ti se cere ajutorul, nici chiar pe bani cum era cazul cu reparatia unui amplificator. Nu ti-am cerut sa faci o reparatie gratis, nu, era vorba strict de o reparatie contra cost, la cit ai fi cerut tu in principiu.

Asta este marea problema! Atitudinea afisata! Sa moara dusmanii mei........

@marian scuze si promit sa nu mai postez pe tema asta decit daca sint atacat personal.

Link spre comentariu

Azi am bobinat traful pe etd59, 13spire in primar cu 3 fire in paralel de 100x0,1mm. A incaput pe un singur rand. Secundarele 5+5 spire inca un rand si 5+5 spire inca un rand. 

Secundarele sunt bobinate cu 2 fire in paralel de 100x0,1mm. Fara intrefier am masurat 800uh si dupa ce-am pus o foita de hartie am masurat 325uh. Ce m-a derutat

a fost ca legind toate secundarele in scurt am masurat inductanta de scapari si aparatul (extech380193) mi-a aratat 0,3uH. E posibil sa fie atit de mic? Sau aparatul

ma pacaleste? Ce-i drept infasurarile se suprapun aproape perfect. Poaate sa ma lamureasca cineva?

Link spre comentariu

Daca mai ai acces la o alta punte LC , n-ar strica sa faci o comparatie. Oricum chiar daca ai scaparile alea asa mici nu e stres ca de aia se face bobina aia externa ca impreuna cu ce scapari mai ai la primar si condensatorul serie sa faci rezonanta respectiva.

Link spre comentariu

@Akos

On 5/19/2018 at 11:59 AM, maxente said:

Pai transformatorul este un ETD59 si l-am bobinat cu 13sp in primar la sugestia lui @DjLeco Mai de parte secundarul il bobinezi in functie de acele 13 spire in primar.

Am bobinat primarul prima data, l-am izolat si apoi am bobinat secundarele. Inductanta de pierderi a primarului e de 2,16uH. Pe una din ferita am pus un strat de scoci la toate picioarele ei si inductanta primarului a scazut la aprox. 400uH

La final am avut asa: bobina serie (T157-2) vreo 11sp adica 1,96uH + 2,16uH inductanta primarului + 924nF condensatorul serie. Asa din calcule iese o frecventa de rezonanta 81khz, dar probabil, din cauza tolerantelor si ce capacitati parazite mai sunt in circuit mi-a iesit pe la 77khz.

L.E. Am uitat sa sa spun ca am folosit IGBT  IRGP4068D

Link spre comentariu

Rezonanta se obtine cu orice valoarea Lr si Cr pentru o frecventa data si fixa...  iar operarea la frecventa fixa reprezinta un punct de pe caracteristica convertorului LLC, de regula in jurul f0 si nu prea are importanta raportul Lm/Lr si nici valorile Lr, Cr.

Convertorul LLC foloseste in principal caracteristica sub fo, unde castigul este supraunitar iar panta curbei este dependenta de valorile circuitului rezonant si sarcina.

Deci pt operare la frecventa fixa cautati rezonanta si cam atat... in rest nu conteaza prea mult valorile si nici sursa LLC nu prea poate fi numita.

Link spre comentariu

Un aspect important este cel legat de diferentele in inductantele de scapari ale trafului cu priza mediana.

Pentru redresarea cu punct median este important sa se masoare inductanta de scapari primara cu fiecare infasurare secundara in parte scurt-circuitata.

Ideal ar fi ca ambele valori sa fie egale...  orice diferenta va conduce la frecvente de rezonanta diferite pentru fiecare semiperioada.

La determinarea frecventei de rezonanta cu tensiune redusa, se verifica daca cele doua semialternante ale curentului sunt egale sau f apropiate.

Si problema se agraveaza cu patratul raportului de transformare.

Editat de iop95
Link spre comentariu

In general secundarele se bobineaza bifilar sau quadfilar si apoi se leaga dupa preferinte.

Teoretic ar trebui ca parametrii sa fie identici.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
53 minutes ago, iop95 said:

Un aspect important este cel legat de diferentele in inductantele de scapari ale trafului cu priza mediana.

Pentru redresarea cu punct median este important sa se masoare inductanta de scapari primara cu fiecare infasurare secundara in parte scurt-circuitata.

Ideal ar fi ca ambele valori sa fie egale...  orice diferenta va conduce la frecvente de rezonanta diferite pentru fiecare semiperioada.

La determinarea frecventei de rezonanta cu tensiune redusa, se verifica daca cele doua semialternante ale curentului sunt egale sau f apropiate.

Si problema se agraveaza cu patratul raportului de transformare.

In pozele astea de mai jos e prima testare cu sursa alimentata din 20Vcc. Acolo frecventa de rezonanta era ceva mai mica din cauza ca aveam alte valori la cond si bobina serie, nu le mai stiu exact, dar eu zic ca semialternantele arata perfect egale.

SDS00012.jpg   SDS00014.jpg

Editat de maxente
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări