Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Surse in comutatie LLC

Postări Recomandate

Stimate domnule @iop95,  am reusit sa fac o prima lectura al materialului trimis de dv-stra (a durat cam 3 ore!) si am inceput sa inteleg

cam cum trebuie abordat o sursa LLC, totodata am inteles si la ce va referati in interventiile dv-stra din acest topic. Intr-adevar materialul

acopera cam toate aspectele proiectarii, intr-un mod elegant si pe intelesul tuturor. Daca am inteles bine, calculind necesarul de castig Mg_max,

cu ajutorul curbei din fig 12a in functie de Ln rezulta Qe?

Link spre comentariu

Cu necesarul de castig maxim cunoscut din raportul de transformare (Vdmin la Vomax) si caderile de tensiune pe diodele redresoare, se urmaresc curbele de castig trasate in functie de Qe pentru diferite valori Ln; castigul creste cu scaderea Ln si Qe; de regula se alege o valoarea intreaga pt Ln, se merge pe curba respectiva si pentru un Mg_max necesar se obtine Qe; din Qe se determina Lm si Cr apoi Ls.

Curbele din fisierul respectiv nu tin cont de inductantele de scapari. Inductanta de scapari secundara influenteaza castigul (in creste), deci in practica va aparea o mica modificare.

O sa urc un fisier excel cu care se  poate face proiectare intr-un mod facil.

Editat de iop95
Link spre comentariu

Am atasat ultima varianta pentru calcul LLC.

In celulele cu galben se introduc valori iar cele cu albastru contin formule si ofera rezultate.

Unele rezultate/valori sunt informative si poate vor fi folosite in viitor.

Curbele de castig se modifica dinamic functie de valorile alese si sarcina.

Sheet-ul Trafo permite calculul rapid pentru un traf smps precum si stabilirea intrefierului necesar pentru a obtine o anume inductanta primara.

Se poate folosi si pentru calcul bobina de rezonanta.

LLC_converter_design_v4.xlsx

Link spre comentariu

Dupa cum am mai spus valorile circuitului rezonant depind mult de factorul de calitate ales, respectiv curba castigului.

O curba cu variatie mica se obtine alegand un Q mare si invers, o curba cu panta mare se obtine in cazul unui Q mic; daca se doreste o plaja mica de variatie a frecventei pentru a asigura castigul necesar, e nevoie de o curba cu panta mare, respectiv un Q mic; un Q mic implica si un curent reactiv mare, respectiv pierderi in gol mari.

Castigul (min, nom sau max) este influentat de raportul de transformare; daca se mareste raportul de transformare, este posibil ca si castigul minim sa devina supraunitar.

Link spre comentariu

Incercati si dv-stra completarea fisierului excel (poate am gresit eu cu ceva) cu urmatoarele date: Uin (375-390-405)v, U0(79-80-81)v, I0=28A,riplu=100mv, eficienta=92%.

Mie din calculele dupa pdf mi-a dat Mgmin=0,9588, Mgmax=1,15 la care am adaugat Vlos si Ioverload=>Mgmax=1,38 (pentru valorile mentionate)

Link spre comentariu

image.png.c8880d08f21e171bc9c6637aa99fa3cc.png  Calculul pentru castig poate sa tina cont si de alte elemente... si eventual sa aiba si o marja acoperitoare; de aici poate sa rezulte diferenta de valori; daca vreti sa ajungeti la Mg_max de 1.38, reduceti Vd_min pana obtineti valoarea dorita.

Un Mg_max mai mare o sa duca la un raport Ln mai mic si/sau un Q mai mic, cu dezavantaje legate de pierderi in gol, dar evident cu avantajul unei protectii mai bune la caderea tensiunii de intrare.

Editat de iop95
Link spre comentariu

corect, dar raportul de transformare real este de de 2,6 (13/5) pe de o parte, pe de alta parte din calculul dupa pdf am obtinut 1,47 cu un Ioverload de 20% si Vlos=6,9v.

Editat de Akos
Link spre comentariu

n real este cel care va rezulta dupa realizare efectiva traf cu numar intreg de spire pentru ambele infasurari, dar trebuie sa fie apropiat de cel rezultat din calcul (+/- 10-15%), nu poate fi +/- 100%...

La ce raport de transformare real va referiti? Ce inseamna 13/5 ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări