Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Schema amplificator


hamatdumitru

Postări Recomandate

 

Buna ziua,

Stie cineva pentru schema de mai jos ce valori au componentele marcate R10, Cx? Eventual din ce echipament provine?

Multumesc.

amp1.jpg

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • hamatdumitru

    4

  • franzm

    2

  • ex.escu

    2

  • Shambala

    1

Top autori în acest subiect

Pe R10 scrie 1k, valoare realista. Cx se tatoneaza (poate sa si lipseasca). 

O schema de cand era bunica fata.

Editat de Shambala
Link spre comentariu

Eu credeam ca pe R10 scrie 1x si ma gandeam ca se refera la o multiplicare. Acuma ii clar 1k!

Cum se tatoneaza Cx? Se aleg mai multe valori in functie de ce?

Stiti cumva daca se se poate alimenta cu tens mai mari (70-80V)? Ar trebui si un reglaj al tensiunii punctului median si curentului de mers in gol.. cum s-ar putea face ?

 

Multumesc!

Link spre comentariu

Cx pune-l de 2,2nF. Nu umbla la tensiunea de alimentare, pentru un amplificator de casa este suficient de puternic. Daca vrei sa reglezi curentul de mers in gol in locul lui R9 pune un potentiometru, trimmer rezistiv, multitura, de 500 ohm.

Link spre comentariu

Da aveti dreptate: este 29V! ma gandeam la cele cu alimentare diferentiala +/- si fara condensator pe iesire. 

Intrebarea este: nu trebuia sa fie si un potentiometru de reglaj pt tensiunea mediana in cazul in care de ex valoarea este 28,5v? Componenta continua este filtrata oricum de condensator si nu este pb insa pentru a avea o alimentare simetrica a ramurii de sus fata de cea de sus?  

 

Link spre comentariu

Aici aveti o varianta mai performanta. Pe site-ul colegului gasiti si desenele cablajului. Daca vreti sa ramâneti la tranzistorii finali actuali, ar fi bine sa încercati ambele variante de etaj final. Daca modificati schema si cablajele pentru cross-conection în etajul driver, puteti testa toate variantele.

Link spre comentariu

C2,C5,trebuie sa fie la minim 63v ,C3 la 50v; T7,T8 trebuie sa fie montati pe radiator,T4 ar trebui suntat de 10-22uF/16v.

R17,R18 ar putea fi inlocuite cu una de 100ohm conectata intre emitorii t7,t8,sau cu o varianta serie dioda 1n4001+56 ohm, s.a.m.d.

Link spre comentariu

Condensatorul Cx reduce amplificarea la frecvente mari pentru a impiedica autooscilatiile supraaudibile. La frecventele semnalului util amplificarea este 20. Amplificarea trebuie sa scada peste frecventa maxima a acestui semnal.

Link spre comentariu

Amplificatorul e compensat si paracompensat: C4, Cx, Ccb al T1. Datorita lui R4, etajul de intrare are amplificare în tensiune relativ mare si în consecinta prezinta efect Miller si Early pronuntat (fata de cazul când R4=0). Adica distorsioneaza. Nu neaparat neplacut. Si Philips a facut asa ceva (se gaseste pe undeva, pe forum, o schema pusa de mesterul ZAL).

Link spre comentariu

Daca se inlatura T2 din circuitul de intrare si se foloseste intercalat in locul lui R4 ,etaj cascod, R7 se inlocuie cu una de 47ohm,C5 se elimina,se obtine o sarcina bootstrap pentru cascod(R6),eventual C5 se foloseste ca filtraj la VAS dupa un circuit serie cu 1N4002+22ohm ,performantele se pot imbunatati.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări