doru3160 Postat Februarie 4, 2019 Partajează Postat Februarie 4, 2019 (editat) Citat Eu chiar ma gandeam sa intreb de ce am apa calda "mult" mai tarziu decat vara. Traseul de la centrala la robineti este de 15m.Oricum timpul de asteptare stiam ca nu poate fi mic,dar..... La 15m de teava, poti calcula volumul si afla cati l de apa trebuie aruncati pana vine apa din centrala. Nu spun calda, pt ca si centrala mai are nevoie de cateva secunde (10...15sec si daca e mai obosita/colmatata, chiar 30 sec) pana incalzeste apa rece, mai rece decat vara. Apoi, prima transa de apa preparata in parametri, se va raci in drumul ei pe teava rece pana la baterie. De aici incolo, insumati, timpii de preparare si sosire la bateria de consum se vor dubla cel putin daca nu tripla fata de aceleasi conditii din vara.Cu gazul n-am curaj sa spun ca e ceva, dar pot doar banui.Doar nu degeaba se spune ca PxV=constant...cu alte cuvinte, n-ai presiune, baga volum(asta care e contorizat). In ce priveste timpul de umplere a unei cazi de apa, e si aici mult folclor. Daca prepar 8l/min la 40 grade, nu 11 l/min cat scrie la carte, inseamna ca imi trebuie 12...13 min sa umplu o cada cu 100l de apa. Cred ca si 15 min ar fi un termen rezonabil. O fi mult, o fi putin...depinde de care parte a usii de la wc te afli.Poate unii rastoarna lumea in cele 12 min, altii fumeaza o tigara.Fiecare face ce poate. Editat Februarie 4, 2019 de doru3160 Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Februarie 4, 2019 Partajează Postat Februarie 4, 2019 (editat) La 31.01.2019 la 9:37, Toni Marginean a spus: Am avut o centrala cu tiraj natural Beretta de 24 kw care mi-a functionat 19 ani. ........................................ Am si eu o centrala Beretta Minute de 24Kw, cumparata din Ungaria in '98, care functioneaza si acum. Cit ma va mai tine nu stiu. Oricum sint super multumit de ea. Am avut o problema cu pierderea aerului pe la ventilul de la vasul de expansiune. Rezolvata prin adaugarea a doua O-ringuri in capacelul ventilului . A doua problema a fost pierderea apei pe la robinetul de umplere al centralei. Cauza? Uzarea O-ringurilor de pe tija robinetului. Rezolvat prin schimbarea O-ringurilor. Editat Februarie 4, 2019 de GEO 53 BN Link spre comentariu
-Atlas- Postat Februarie 4, 2019 Partajează Postat Februarie 4, 2019 Buna Multumesc Centrala tocmai a implinit 19 ani,este din 2000. Mi-e frica sa o decolmatez,cel mai probabil trec la alta. Dej-ul e un oras mic,iar un cunoscut care este in domeniu mi-a zis sa "stau cuminte". Una noua nu va tine nici jumatate cat cea veche. Spor Alex 1 Link spre comentariu
Toni Marginean Postat Februarie 5, 2019 Partajează Postat Februarie 5, 2019 (editat) 11 hours ago, GEO 53 BN said: Am si eu o centrala Beretta Minute de 24Kw, cumparata din Ungaria in '98, care functioneaza si acum. Cit ma va mai tine nu stiu. Oricum sint super multumit de ea. Am avut o problema cu pierderea aerului pe la ventilul de la vasul de expansiune. Rezolvata prin adaugarea a doua O-ringuri in capacelul ventilului . A doua problema a fost pierderea apei pe la robinetul de umplere al centralei. Cauza? Uzarea O-ringurilor de pe tija robinetului. Rezolvat prin schimbarea O-ringurilor. Vezi ca am piese de rezerva, inclusiv schimbatorul de caldura (arzatorul, membrana de la apa calda, etc.) nou. Editat Februarie 5, 2019 de Toni Marginean Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 5, 2019 Partajează Postat Februarie 5, 2019 (editat) Acum 11 ore, -Atlas- a spus: Una noua nu va tine nici jumatate cat cea veche. Asa am crezut si eu. Acusi se fac mai bine de 12 ani de cand o am in perete, si in afara de un episod cand a pocnit o poarta dintr-un integrat de 2 lei, si cateva lipituri reci, remediate ambele la cca 7 ani de la instalare, altceva n-a mai facut nimic ca defecte. Inainte avusesem si eu un Vaillant de ocazie,un VC180 cu tiraj fortat, fabricata in 94 si cumparata la noi in 99 si tot asa ma gandeam ca daca o dau jos pe aia, urmatoarea va fi mai slaba. N-a fost asa. Vaillantul am fost nevoit sa-l dau jos, pt ca nenorocitii astia nu mai voiau sa-l autorizeze, pe motiv ca-i prea veche.Cand aud prin alte parti ca mergeti cu centrale de inainte de 2000, parca ar fi in alte tari.La mine nici n-au vrut sa auda.Cei de la Etnis, care se ocupa cu marca asta, voiau sa-mi bage pe gat un cazan nou.De-al naibii, am luat una de la Baxi, si nu-mi pare rau.Si daca se strica maine, si-a facut treaba cu prisosinta, dar deocamdata a mai trecut o iarna cu bine. Editat Februarie 5, 2019 de doru3160 Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Februarie 5, 2019 Partajează Postat Februarie 5, 2019 (editat) Acum 22 minute, Toni Marginean a spus: Vezi ca am piese de rezerva, inclusiv schimbatorul de caldura (arzatorul, membrana de la apa calda, etc.) nou. Mulțam fain! Daca o sa cada ceva sigur apelez la tine! Am un prieten bun care imediat dupa '89 si-a cumparat o centrala veche , cu flacara de veghe, nu stiu exact de unde. Dupa ce a folosit-o citiva ani buni,a renuntat la ea,cumparindu-si alta noua. Din cite-mi spunea prietenul, a cumparat-o la un pret destul de piperat,multa lume, nestiind de existenta centralelor de aprtament. A schimbat-o,pentru ca ,spunea el, s-a trezit de citeva ori cu flacara de veghe stinsa. Editat Februarie 5, 2019 de GEO 53 BN Link spre comentariu
Toni Marginean Postat Februarie 5, 2019 Partajează Postat Februarie 5, 2019 Si mie mi se stingea flacara de veghe si se aprindea destul de greu. Am reglat debitul de gaz si apoi nu am avut probleme. Mi-amintesc cu cata groaza, sa nu stric ceva, interveneam la centrala cand aveam probleme. Cea mai frecventa era membrana de la apa calda. Originala m-a tinut vreo 4 ani iar apoi cele contrafacute cateva luni. Am cautat pe net si am gasit originale, bineinteles ca trimitea doar de la 5 bucati in sus. A doua problema la centrala a fost pierderea capacitati condensatorului de la pompa. In rest a functionat ok atat la apa calda cat si la incalzire. In decembrie centrala noua, in condensatie, a facut 3 ani. Pana acum totul este ok. Nici macar nu a pierdut din presiune apa din instalatie! Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Februarie 5, 2019 Partajează Postat Februarie 5, 2019 Acum 12 minute, Toni Marginean a spus: Si mie mi se stingea flacara de veghe si se aprindea destul de greu. Am reglat debitul de gaz si apoi nu am avut probleme. Mi-amintesc cu cata groaza, sa nu stric ceva, interveneam la centrala cand aveam probleme. Cea mai frecventa era membrana de la apa calda. Originala m-a tinut vreo 4 ani iar apoi cele contrafacute cateva luni. Am cautat pe net si am gasit originale, bineinteles ca trimitea doar de la 5 bucati in sus. A doua problema la centrala a fost pierderea capacitati condensatorului de la pompa. In rest a functionat ok atat la apa calda cat si la incalzire. In decembrie centrala noua, in condensatie, a facut 3 ani. Pana acum totul este ok. Nici macar nu a pierdut din presiune apa din instalatie! S-o folosesti sanatos multi ani de-aci-ncolo! Link spre comentariu
GEO 53 BN Postat Februarie 5, 2019 Partajează Postat Februarie 5, 2019 (editat) 1 oră în urmă, doru3160 a spus: ............Vaillantul am fost nevoit sa-l dau jos, pt ca nenorocitii astia nu mai voiau sa-l autorizeze, pe motiv ca-i prea veche............. Niste căcănari! Si ce daca-i veche! Atita timp cit centrala functioneaza fara probleme,de ce ar trebui scoasa din uz? Trebe sa fii inconstient, ca atunci, cind ceva, nu este in regula la centrala, sa nu te adresezi unei firme care se ocupa cu depanarea centralelor ! Oare cum ar fi daca, ne-am trezi peste noapte, cu o directiva,in care sa se stipuleze,ca masinile mai vechi de 20 de ani sa fie radiate din oficiu, pe motiv ca sint prea vechi? Interesele-s mari! Se tem ca vor sta cu ''marfa-n soare''! Editat Februarie 5, 2019 de GEO 53 BN Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 5, 2019 Partajează Postat Februarie 5, 2019 La Vaillant , problema a fost la cele cu tiraj natural . Nu aveau senzori de cos ... si au dus la ceva accidente . Unele mortale ... Variantele T3 , si cele mai putin raspandite T2 . Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 5, 2019 Partajează Postat Februarie 5, 2019 (editat) Nu era cazul, era cu tiraj fortat, dar fiind adusa, nu aveam actele centralei, in afara de un bon fiscal. A aparut prin 2006 legea cu ITP-ul la centrale, si n-am vrut sa risc sa raman in mijlocul iernii cu gazul intrerupt.Toata treaba a stat in hartogaraie.Centrala a venit cu un mic defect, in sensul ca nu sesiza flacara, si intra pe avarie. Am remediat defectul, si pe urma n-a mai facut nici un moft. Ce m-a mirat mai tare e ca nici n-au vrut sa testeze, sa vada daca corespunde sau nu. Pana la urma, niste hartii se pot pierde, distruge, deci cred ca a fost doar un pretext. Centrala mergea in perete de 7 ani. Daca era ceva in neregula, renuntam de buna voie si o schimbam, dar capatasem incredere, toate protectiile functionau ireprosabil, deci nu-mi faceam griji.In fine, tot raul spre bine, la cat am dat pe ea, am luat mai mult cand am dat-o cuiva la casa, in afara orasului. A mai mers cativa ani, dupa care a schimbat-o si omul cu ceva pe lemne. Am avut noroc cu urmatoarea, si era si mult mai mica, ocupa mai putin spatiu.Vedem urmatoarea ce va fi. Editat Februarie 5, 2019 de doru3160 Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 5, 2019 Partajează Postat Februarie 5, 2019 (editat) Da ... am mai discutat cu dvs . in topicuri mai vechi . Eu m - am ingrozit cate T3 si T2 au fost montate la bloc ... cu burlan in loc de cos . Oamenii scoteau agrementarea ... o copie xerox de pe care nu se intelegea mare lucru . Nimic de necesitatea unui cos corespunzator ... tiraj etc . Ideea e ca majoritatea lucrau la gaze ( in orase gen Valeni , Campina etc . ) . Mi - a ramas in minte o replica a unui personaj cu ceva pozitie in ierarhia furnizorului de gaze naturale ... Am intrebat : " Si " gazele " ce zic ? ... " Raspuns " Noi santem Gazele ! " . Cu timpul , s - a reglementat ... P.S. - ati apucat vreuna cu parapet ? ... un soi de cos dublu , patrat si de simensiuni mari . Se putea monta la bloc , in afara iesea un grilaj si o cutie dreptunghiulara , cam cat una de pantofi ... facea corp comun cu spatele ( gaura de evacuare si admisie , separate ) centralei . Cu niste profile cidate , cu un soi de fante , la tubulatura ... am vazut vreo 3 in toata activitatea . Editat Februarie 5, 2019 de gauss Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 5, 2019 Partajează Postat Februarie 5, 2019 Nu, in practica n-am vazut nici una.In 99 cand am demarat actiunea de debransare, eram mai ciudati cei care ceram asta. Majoritatea erau invatati ca trebuie sa li se dea, nu sa-si faca singuri. Si eu am avut ceva discutii in casa, dar eram prea hotarat sa plec de la sistemul de stat, ca sa renunt la idee.In schimb, fiind oras mai mare, regulile erau un pic mai stranse, nu se permitea de ex la bloc centrala cu tiraj natural decat celor de la ultimul etaj la inceput, dupa aia nici alora.Au ramas doar la case, cei care puteau folosi modelul cu tiraj natural.Si asta n-am gasit a fi un aspect negativ, chiar a fost benefic.Automatizarile de pe un tiraj fortat sunt net superioare celor de pe tiraj natural.Cel putin la noi in targ, n-am auzit sa pocneasca nici una din mers normal, ci doar dupa interventii neautorizate( ca sa nu spun altfel). Link spre comentariu
gauss Postat Februarie 5, 2019 Partajează Postat Februarie 5, 2019 (editat) Montarea de tiraj fortat ( cu tubulatura proprie ) la bloc e cel putin incorecta . Exceptand ultimul etaj . Am mai scris in alte topicuri . Dar , la noi , e posibil orice . Inteleg ca sant ceva demersuri ( legislative ) de corectare ... , om vedea . La mine e un aspect pur teoretic , nu cred ca mai apuc . Editat Februarie 5, 2019 de gauss Link spre comentariu
doru3160 Postat Februarie 5, 2019 Partajează Postat Februarie 5, 2019 Intre tubulatura din kit si tiraj natural, a fost de preferat varianta mai putin rea. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum