eugenbt Postat Mai 18, 2018 Partajează Postat Mai 18, 2018 am cca 80mp. vreau sa schimb centrala si nu stiu ce sa aleg, o centrala clasica, ARCA Pocket sau una in condensare HABITAT. dati-mi va rog un sfat. multumesc! Link spre comentariu
validae Postat Mai 18, 2018 Partajează Postat Mai 18, 2018 (editat) Ar trebui să vă orientați spre una în condensare totuși.Alegerea ar trebui s-o faceți și ținând cont de calitatea și promptitudinea service-ului oferit de firmele producătoare, nu numai de opiniile celor ce au un model sau altul.....iar dacă rămâneți cu aceeași firmă, alegeți cu condensare.Nu neapărat prin prisma randamentului, care e de peste 100% la cele cu condensare doar în anumite condiții, ci și de tendința de a se elimina din uz centralele clasice... Editat Mai 18, 2018 de validae Link spre comentariu
Taraxacus Postat Iunie 10, 2018 Partajează Postat Iunie 10, 2018 Pt 80 m2 nu se merită centrală în condensație. Centrala în condensație recuperează temperatura gazelor fierbiși evacuate. Apa fierbinte rezultată de la condensor plus condensul ar trebui să se ducă într-un boiler în care se acumulează apă caldă. Dacă aveți un boiler separat pt crearea unui stoc tampon de apă caldă, puteți folosi o centrală în condensație dacă nu, apa fierbinte rezultată din recuperare se va elimina la canal deci câștigul de randament se duce la canal... 1 Link spre comentariu
mac01 Postat Iunie 10, 2018 Partajează Postat Iunie 10, 2018 Nu se mai fabrica centrale clasice....asa ca nu va mai bateti capul. Normele UE au scos de pe piata aceste tipuri de centrala. 2 Link spre comentariu
blazeu Postat Ianuarie 2, 2019 Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 (editat) Poate sunt <banate> la comercializare (ca becurile cu filament), dar sigur inca se mai fabrica. Cazanul <in condensare> e mai economic (prin recuperarea caldurii latente de vaporizare-condensare), dar numai pentru temperatura joasa a agentului termic (40-50 de grade Celsius e limita superioara) Adica doar daca utilizati o incalzire in pardoseala sau dimensionati radiatoarele clasice pentru aceasta temperatura!!! (Adica, cam triple....) Se poate obtine si agent termic de 80-90 de grade, insa NU mai e <in condensare>, ci un cazan <clasic>, dar mai mare, scump si adesea vulnerabil (unde lucrez eu s-a <modernizat> instalatia de incalzire astfel; bineinteles ca au ramas aceleasi calorifere, si cazanele s-au defectat de multe ori (schimbatoarele de caldura s-au gaurit), cu costuri pe care 99,9% din persoanele <fizice> nu si le-ar permite.... Personal mi-am schimbat centrala murala acum 2 ani, si am cumparat una clasica.... PS Nu stiu ce cazan in condensatie a examinat colegul Taraxacus, insa eu nu am vazut nici un fel de recirculare a condensului; in primul rand debitul acestuia e destul de mic (picura) (la puterea regimului de condensare debitul de vapori rezultati din debitul gazului ce arde e mic, iar la putere mare nu se mai produce condens!) Asa ca apa de condensatie picura spre canalizare.... Editat Ianuarie 2, 2019 de blazeu 1 Link spre comentariu
icar Postat Ianuarie 2, 2019 Partajează Postat Ianuarie 2, 2019 Centralele clasice au intart sub obroc, ca urmare a unei directive europene. Deci...va orientati si pentru mai tirziu, cind e vorba de service! Link spre comentariu
blazeu Postat Ianuarie 28, 2019 Partajează Postat Ianuarie 28, 2019 Subscriu la remarcile legate de servisare. E o "componenta" foarte importanta, mai ales daca aveti ghinionul de a va "procopsi" cu o centrala cu probleme (spuneam mai sus ca mi-am inlocuit centrala murala cu alta "clasica" [Saunier-Duval, Thelma Classic]. Desi nu a fost dintre cele mai accesibile, gen Ariston, Baxi sau altele, m-a atras atat calitatea mai buna a modelelor mai vechi, cat si garantia oferita de 6 (sase!) ani! Ei bine, dupa 2 luni de functionare, s-a defectat! Nea Caisa, meseriasu', a inceput sa o dea din colt in colt, ca trebuie schimbata placa, ca n-are.... I-am spus ca are, totusi, garantie, sau poate trebuie sa aflam ce parere are opc-ul sau publicitatea negativa? In fine, omuletul a revenit dupa cateva zile si a inlocuit placa si de atunci, (sa bat in lemn!), nu a mai facut figuri. Singura chestie enervanta e ca timpul de aparitie a apei calde e destul de lung (in afara de timpii de preventilare si aprindere a gazului, mai este si actionarea vanei cu trei cai care pare a fi destul de lenta, incat apa "calda" intai vine din ce in ce mai rece, ca apoi sa se incalzeasca, oricum trebuie aruncat la canal vreo cativa litri necorespunzatori.... De, instantul fara pierderi de caldura.... Sanatate maxima! Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 28, 2019 Partajează Postat Ianuarie 28, 2019 (editat) Acum 3 ore, blazeu a spus: Singura chestie enervanta e ca timpul de aparitie a apei calde e destul de lung (in afara de timpii de preventilare si aprindere a gazului, mai este si actionarea vanei cu trei cai care pare a fi destul de lenta, incat apa "calda" intai vine din ce in ce mai rece, ca apoi sa se incalzeasca, oricum trebuie aruncat la canal vreo cativa litri necorespunzatori.... Asa ''face''toate. Mai cu seama acum iarna, cand apa rece chiar e rece...Exista functia confort, care recircula apa de la baterie la centrala si o tine calda permanent, dar asta introduce costuri suplimentare, si initial, la cumpararea centralei, si in utilizare.Plus ca mai trebuie o teava de la baterie la centrala. Dar vine apa calda mai repede decat la instant. Editat Ianuarie 28, 2019 de doru3160 Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 28, 2019 Partajează Postat Ianuarie 28, 2019 (editat) Am patit o chestie ( apropo de apa calda generata de centrala iarna ... ) pe vremea cand ma ocupam de service . Chiar la o centrala montata de mine ( ma rog , firma la care am fost asociat ... ) . Posesoarea m - a chemat pe o iarna teribila , la Busteni , ca nu are apa calda . Atat ... n - am reusit sa aflu la telefon ca functioneaza sau nu , etc . , ma rog , ce intreaba de obicei cel ce se ocupa de service ... tanti era foarte nervoasa . Zapada , ca pe Valea Prahovei . Ultima portiune am parcurs - o pe jos , degeaba 4x4 ... era o vila cam la capatul statiunii , pe o hartoapa muntoasa , ultima de pe strada ... Centrala functiona ... , numai ca apa rece la intrare avea 4 grade Celsius . Discutii ... destul de aprinse etc . I - am explicat regula cu 12 litri pe minut , la un delta T de 20 de grade ... fara succes . Am consemnat in foaia centralei ca e functionala ... , si am plecat . N - am mai cerut nici bani de deplasare , conform contractului , ca aveam si asa ceva . Dar nici nu m - a mai vazut , si reciproc ... , nici macar vara ! Ulterior am aflat ca - i inghetase instalatia , n - a fost curent electric o perioada , nici gaze ... regulator inghetat la poarta etc . Exista un Dumnezeu ... Editat Ianuarie 28, 2019 de gauss 2 Link spre comentariu
blazeu Postat Ianuarie 31, 2019 Partajează Postat Ianuarie 31, 2019 (editat) Sau se poate utiliza un vas izolat ("boiler", la romani, atentie, in engleza acel cuvant inseamna "cazan" -in aceeasi romana!), unde se acumuleaza apa calda. (Produsa prin incalzirea apei printr-o serpentina prin care circula aceeasi apa calda ca in calorifere). (Exista si centrale care incorporeaza acel vas izolat (am explicat de ce evit numele utilizat de obicei in limba romana), la un "spor" de pret destul de consistent!) Probleme: consum de spatiu; unele pierderi de caldura (mai ales vara, cand nu avem nevoie de incalzire!) Apoi, problema dimensionarii: mic, poate fi prea mic, apa calda se consuma si incalzirea e mai lenta decat la instant (desi si acesta are anumite limite, vezi postarea colegului Gauss!). Mare, e scump, mai costisitor la pierderi, si mai deranjant prin spatial ocupat (mai ales in apartament). Compromisul ramane dificil de gasit.... Editat Ianuarie 31, 2019 de blazeu Link spre comentariu
Toni Marginean Postat Ianuarie 31, 2019 Partajează Postat Ianuarie 31, 2019 Am avut o centrala cu tiraj natural Beretta de 24 kw care mi-a functionat 19 ani. A inceput sa imi piarda presiune si sa picure apa pe la fitinguri. Am vrut sa le inlocuiesc dar tot ce demontam nu mai avea elasticitate si ar fi trebuit sa le schimb pe toate si in final am renuntat. Am achizitionat o centrala in condensatie, tot Beretta de 28 de kw, si deja merge de 3 ani. Consumul la gaz mi-a scazut cu o treime. Am montat la calorifere si robineti termostatati. Link spre comentariu
doru3160 Postat Ianuarie 31, 2019 Partajează Postat Ianuarie 31, 2019 In afara de centralele care ofera functia ''confort'', celelalte solutii sunt cu compromisuri.Si cea pomenita presupune compromis, dar e cea mai reala, ofera apa calda imediat la cerere. Daca o luam asa, nici instantul montat pe robinet, in ciuda reclamei, nu furnizeaza apa calda ''instant'', tot se gandeste 10...15 sec pana incepe apa sa se incalzeasca.Si ala are o putere declarata de 3KW, si e montat la locul faptei, nu la cativa metri de teava cu apa rece pe ea.Cand ma gandesc la vrema cand eram bransat la teava de apa calda a blocului, aveam situatii cand nici dupa 3 min de curgere a apei, nu venea calda. Era in functie de consumul celor de inainte de mine.Las la o parte faptul ca eram la cheremul lor cand sa-mi dea si cand nu. Link spre comentariu
validae Postat Ianuarie 31, 2019 Partajează Postat Ianuarie 31, 2019 Când am montat centrala termică și am renunțat la boilerele din baie și bucătărie, mi s-a părut aiurea să stau între 10-15 secunde cu robinetul la maximum ca să am apă caldă...la boilere, țeava fiind scurtă, venea imediat apă caldă.Mă gândisem la o variantă, să las un boiler mic de 10 Litri în baie (cea mai îndepărtată de centrală) și să trec țeava de apă caldă ce vine de la centrală prin el.Ar ține continuu apa în rezervor la 50 grade cu un consum minim, fiindcă după ce aș da drumul la robinet aș avea instant apă caldă, iar apa de la centrală ar veni deja cu cel puțin 20 grade când e rece, iar după cele 15-20 de secunde până se încălzește, ar veni cu temperatura de 50 Grade, moment în care boilerul s-ar opri. Link spre comentariu
gauss Postat Ianuarie 31, 2019 Partajează Postat Ianuarie 31, 2019 (editat) Am apa calda " de la bloc " . Cateodata trebuie sa astept ... ma rog , sub un minut . Avantaje ? ... debit peste o centrala murala . Eu fac baie la cada ... d' aia ca U - Boote , ma vad doar un pic din apa . Cu centrala , m - ar apuca alte activitati . Si as bloca si bucataria ( consum ACM ) . Ma rog , constatari personale . Editat Ianuarie 31, 2019 de gauss Link spre comentariu
-Atlas- Postat Februarie 4, 2019 Partajează Postat Februarie 4, 2019 Buna Eu chiar ma gandeam sa intreb de ce am apa calda "mult" mai tarziu decat vara. Traseul de la centrala la robineti este de 15m.Oricum timpul de asteptare stiam ca nu poate fi mic,dar..... Nu o pot utiliza la temperatura maxima.Abia are apa 18 sau 20g la maxim.O utilizez pe la 60%. Cel mai probabil platim si la gaz ceva "aer" adaugat.Nu poate fi diferenta atat de mare de la vara la iarna. Poate cineva este informat. Spor tuturor. Alex Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum