Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Contest amplifier by Victor

Postări Recomandate

Acum 8 ore, clausnc a spus:

La o prima vedere schema are  multe lucruri nteresante.

1. multiplicatoarele de capacitate de pe alimentarile de curent mic.

2. bufere la alimentarea cu semnal a etajului final .

3. reactia negativa complexa; sigur s-au urmarit unele aspecte.

4. offset static ;aici ma asteptam sa regasesc  un offset dinamic  pe sursele de curent  ale diferntialelor (dc servo ).

Nu intra in zona mea de interes deocamdata aceasta tipologie de schema dar astept sa vad o diagrama amplitudine /faza. (banda de 2.3mhz  la un VFA plateste tribut in alta parte ; am mai comentat acest aspect la amplificatorul sara)

Exact punctul 4 este rezolvat destul de simplu . Cumva metoda e " ascunsă privirii " , dar daca analizăm atent , reacția negativă tratează separat bucla de DC și cea de AC .

De aceea nu am considerat necesară introducerea unui etaj dedicat pentru DC servo .

Totul va deveni mai clar după ce veți vedea valorile componentelor și cele două erori vor fi îndreptate ( traseul de masă din intrare și conectarea încrucișată a prefinalilor ) .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Începând de acum , pentru mine este prioritar doar regulamentul meu propriu , întotdeauna  aplicat aleator după propria  mea dorință  , voință , putință și interes .

Dacă , total întâmplător , regulamentul Elforum se va suprapune cu regulile acceptate de mine , totul va merge bine pentru userii Elforum .

Dacă nu , nu vă mai chinuiți degeaba .

Înseamnă că va merge rău pentru username-ul @Victor , adică o bucurie pentru cei ce nu sunt de acord cu punctul meu de vedere ...

Solicitați sprijin și lumină de la toți ce ce doresc să contribuie benevol  la zestrea tehnică și / sau aplică   conform viziunii proprii regulamentul Elforum , ca și până acum , se știe ei .

Asta ca să fie totul clar .

Hai PA , aici nu e nimic de comentat : ori câștig doar eu , ori pierd toți ceilalți .

Deci ori , ori .

Există doar astea doua variante , restul nu contează , nu se pot aplica sau nu se pot lua în considerație și ca atare vor fi ignorate din start  .

Sper că știți de glumă !

Acum să revenim la amplificatoare ...

Am pedepsit ( ? ) toți userii  Elforum pentru abuzurile excesive ale unora  și ca urmare vă prezint o schemă pentru uz public ( free use )  de amplificator audio ( căutați pe google conceptul de produse downgrade de tip  " monkey model " )  ce se încadrează lejer la categoria " open " a amplificatoarelor pe Elforum .

Se numește evident " Contest Power Amplifier " CPA200  ( putere minimă 200W / 8 ohmi , puterea maximă sau alte performanțe le puteți evalua singuri conform atașamentelor de mai jos )  este a fost realizată de mine compilând diverse surse de inspirație ( tip copy / paste :) că tot ii seacă pe unii ) și este un proiect absolut  moka pentru orice amator de construcții audio  ( free use ) .

Da  , nu este un proiect asemănător cu schema din primul post , deoarece am pedepsit indirect orice user  pentru abuzurile moderatorilor , ei nu au respectat regulamentul meu deci trebuie pedepsiți absolut  toți userii  , la grămadă , chiar și cei fără vină prezentându-le schema ...

Este o schema foarte performantă pentru standardele HiFi  , dar nu neapărat cea mai performantă  din lume .

Pe românește , totul se poate exprima simplu prin sintagma realistă " vise mari în chiloți mici :) "  .

Poate nu este chiar așa , ci este o limitare tehnologică , pur si simplu nu am putut obține performante superioare , asemănătoare cu cele declarate la începutul subiectului ... 

Ce sa vezi , nici asta nu contează .

Da , am primit o ofertă decentă și ca urmare am dezvoltat conceptul inițial într-o donație către un tânăr întreprinzător cu o inițiativă decentă în domeniul audio  , aflat la început de drum   ,  care probabil va dezvolta un proiect comercial din schema concept prezentata la începutul subiectului .

O fi , n-o fi , pentru mine nu contează .

Vom vedea ... viitorul e ascuns privirii .

Mulțumesc pe aceasta cale lui Raimond , Leco și Marian sau tuturor celorlalți apropiați care au făcut posibil ca acest proiect ( CPA ) să existe .

Vă rog să nu puneți semnul egal între diferite proiecte , în spatele fiecăruia stă o anumită filozofie proprie despre audio .

Nici măcar nu puteți și nu aveti dreptul de face o comparație tehnică ( nu poți compara brânza de Teleorman cu turnul Eiffel )  , dar puteți face comparații auditive ABX câte doriți .

Doar astea contează !

Până atunci , vă puteți delecta copios cu câteva detalii tehnice :

Editat de Victor
Corectie
Link spre comentariu

Daca cineva are " ceva " de comentat altfel decat despre partea tehnica , conform regulamentului  ( :) ) moderatorul are permsiunea mea ca acest subiect  sa fie mutat la sectiunea proiectelor comerciale sau la pubela  , uite asa , ca sa fie toata lumea multumita .

Daca nu , nu .

CPA200 este varianta simplificata special pentru userii de nivelul Elforum .

Cu pretul a catorva mici complicatii tehnice , se poate si de la foarte bine spre excelent .

Dar nu doresc sa vars din casa ... altfel voi fi acuzat de toate relele de pe Elforum , altii au experienta in a acuza fara motive  ...

Varianta complexa a lui CPA200 ar putea fi o alta provocare , pentru cei din liga mare .

Despre asta cu alta ocazie .

Link spre comentariu

O intrebare...c18 are valoarea de 100uf/100v? Daca da, trebuie sa fie bipolar ( doi condensatori de 220uf inseriati) sau e in regula un electrolitic simplu. Daca e ok un electrolitic simplu, banuiesc ca plusul acestuia este legat la colectorul Q15?

Link spre comentariu

Bun. Deci voi folosi electrolitici back-to-back. Bipooarul simulat din suoerdioda ce tensiune ar trebui sa suporte? In schema e trecut 100V. Daca pun doi electrolitici de 220uf, acestia ar trebui sa fie cotati la 200v fiecare. Ar fi ok sa pun doi ce rezista la 100 de volti ( 50 de volti dupa inseriere)? In suoerdioda mai este un condensator de 10nf paralel cu cel de 100uf. Daca pun bipolar simulat, in acest caz, las doar 10nf sau pun si unul de 100nf?

Multumesc!

Link spre comentariu
2 hours ago, Victor said:

Varianta complexa a lui CPA200 ar putea fi o alta provocare , pentru cei din liga mare .

Ma bag acolo sa sponsorizez cu piese!

Si tot ce trebuie.

Cred ca pina la urma, acest etaj final va ajunge un mare proiect comercial, ma refer la varlanta "finala", "aia buna"! :n1

Link spre comentariu
Acum 16 minute, maxente a spus:

Ce rol au grupul de pe linia R33, R32 cu diodele D14, D13 ? Fac parte din limitarea SOA cu Q18, Q19 sau mai au si alt rol ?

Sunt piese din componența etajului SOA .

Acum 3 minute, vlad228 a spus:

Bun. Deci voi folosi electrolitici back-to-back. Bipooarul simulat din suoerdioda ce tensiune ar trebui sa suporte? In schema e trecut 100V. Daca pun doi electrolitici de 220uf, acestia ar trebui sa fie cotati la 200v fiecare. Ar fi ok sa pun doi ce rezista la 100 de volti ( 50 de volti dupa inseriere)? In suoerdioda mai este un condensator de 10nf paralel cu cel de 100uf. Daca pun bipolar simulat, in acest caz, las doar 10nf sau pun si unul de 100nf?

Multumesc!

Nu , în cazul superdiodei trebuie folosit un condensator electrolitic polarizat .

Tensiunea de 50V  este foarte OK .

Link spre comentariu
2 hours ago, Victor said:

CPA200 este varianta simplificata special pentru userii de nivelul Elforum .

Daca pui problema așa, strict de la nivelul specificat și din aceeași serie cu " Bipooarul simulat din suoerdioda "(???) - mă refer la "bipolarul simulat" nu la greșelile de tastare - am și eu o întrebare: cablajul trebuie să fie neapărat albastru? Văd ca pe schemă toate traseele sunt de această culoare.:rade:

Am constatat că stai bine cu simțul umorului, așa ca nu cred că mai e nevoie de "cred că știi de..."

Scuză-mă, simțeam nevoia să mă destind puțin.

Faină schema. Felicitări!

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Multumesc , este meritul tuturor userilor Elforum !

Micile provocari tehnice duc la progres , daca motivatia concurentiala ( si invidia :) ) sunt dozate corect .

Schema initiala ofera alt nivel de performanta , dar totusi trebuie inceput de la simplu la complex , drumul de 1000 Km incepe cu primul pas etc .

Spor la treaba tuturor si auditii placute !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări