Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Limiter audio - inconveniente, discutie de principiu

Mircea

Postări Recomandate

Pentru ca am aproape abandonat ideea cu LM13x00. Vezi aici:

Un detector de varfuri ia semnal de la iesirea amplificatorului (printr-un divizor), semnalul redresat intra intr-un ADC (dintr-un controller, 10b rezolutie). Controller-ul comanda un potentiometru digital (128-256 pasi posibili) care este in bucla de amplificare a unui opamp in configuratie inversor. La detectarea unor varfuri peste o valoare prestabilita (limita de intrare in clipping a amplificatorului) se actioneaza inspre reducerea semnalului de intrare (potentiometrul digital scade sub unitate amplificarea opamp-ului) pana sub limita de clipping.

Nu e problema de viteza de reactie, de ordinul milisecundelor. Potentiometrele digitale sunt cu alimentare simetrica - tot montajul se alimenteaza la +/-15V pe analogic, si 5V pe digital.

Amplificarea opamp-ului, in mod normal, nu va fii mult sub unitate. Un NJM8068 (sunt la super-pret la Mouser) va fii responsabil sa modifice amplitudinea semnalului. Un opamp ordinar (LM358) va face detectia varfurilor.

Cablajul va fi pe 2 straturi, cel de jos fiind masa. Cam asa:

mnyls1B.jpg

Care ar putea fi problemele unei astfel de implementari? Exemplu: comportament la amplificare sub-unitara opamp.

Idei, contraindicatii.

Un astfel de montaj se poate implementa atat in afara cutiei amplifului (ca sa nu afectezi integritatea lui fizica), cat si inauntru (atunci cand este DIY). Reglajele sunt minime si nu necasita multiple iteratii.

Multumesc!

Editat de thunderer
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Testul prototipului l-a dovedit functional si performant in limitele conceptului.

Azi am testat si urechiometric. Dupa zile de teste pe osciloscop, l-am testat live pe boxe.

Contrar asteptarilor unora de pe un topic vecin, nu omoara deloc dinamica. Atacul (merci, V) face diferenta.

Schema prototipului a fost minimala. Un detector de varf monoalternanta cu un MCP6282 (jumate de integrat) da un semnal in ADC-ul unui pic 12F1571. Un semireglabil, conectat pe alt ADC din 12F1571 este pragul castigului. Un comparator.

Diferenta intre cele 2 semnale comanda un pot digital MCP4011. Rezistenta lui e in bucla lui MCP6282 (celalalt opamp ramas). 

Fiind un prototip de testat conceptul, am folosit piese ordinare. Totul alimentat la 5V. A permis lucrul cu un semnal de intrare de 2Vvv. Se putea si mai mult, intrucat MCP6282 este RRIO. 

Conceptul final fiind cu piese audio si alimentare simetrica. Va urma.

Editat de thunderer
Link spre comentariu

Timpul de crestere ar sa fie de maxim 30 milisecunde , iar timpul de cadere de minim 300 milisecunde , de preferat cat mai lung .

Conexiunea intre masa digitala si masa analogica se face printr-un soc RF , intr-un singur punct  .

Link spre comentariu

Am sa implementez atat cresterea, cat si descresterea reglabila prin 2 semi-potentiometre. Nu stiu daca o sa se potriveasca celor 30/300ms sugerati (ca limite de plaja de reglare). Multumesc pentru interes. 

Prototipul avand numai 6 pini utilizabili mi-a limitat posibilitatea sa gasesc optimul. 

Modelul urmator va fii mult mai flexibil si controlul mai fin. Prototipul avea un digipot cu 64 de pasi, urmeaza sa implementez cu 1024 de pasi. Controlul va fi mai fin, posibil sa implementez atat gain liniar, cat si logaritmic. 

Timp sa fie, ca ideile nu lipsesc.

Editat de thunderer
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări