ionut20 Postat Iunie 29, 2007 Partajează Postat Iunie 29, 2007 Din lipsa de ocupatie, ieri am facut un mic avertizor, un montaj rudimentar cu ce piese aveam pe aici prin sertar E cea mai simpla metoda de a avertiza soferul ca si-a lasat farurile (pozitie, faza scurta, faza lunga) aprinse. Eu personal am lasa de cateva ori in timpul zilei luminile aprinse, din simplul motiv ca pe timpul zilei martorul de bord pt lumini aprinse nu e sesizabil din cauza luminii soarelui ....Micul montaj e format dintr-ul releu miniatura de 12V, 2 diode, un conector cu 3 borne, un buzzer ce scoate un sunet de genul avertizoarelor de mers inapoi (marsarier) adica beeep ___ beeep, si un rezistor ales prin incercare, de 1 kohm, ce are rolul de a reduce zgomotul produs de buzzer, la un nivel destul de scazut pt a nu deranja, si totusi destul de mare pt a fi auzit. GND se leaga la masa, ACC se leaga la rigleta cu borne de +12V din bord, unde tensiunea apare dupa ce se pune contactul, iar firul pt pozitie se leaga la borna de la blocul de lumini, unde apara 12V in momentul aprinderii pozitiei.Shema am facut-o in 5 minute, in paint. Link spre comentariu
Vizitator george7819 Postat Decembrie 24, 2010 Partajează Postat Decembrie 24, 2010 Buna ziuaAs dori si eu un buzzer ca sa-l montez pe un Tico.Sarbatori fericite, multumesc.Astept raspunsul dumneavoastra. Link spre comentariu
alfabit Postat Decembrie 28, 2010 Partajează Postat Decembrie 28, 2010 Se gaseste o chestie italiana -eu am luat-o dintr-un supermarket, nu spun care sa nu fac reclama - arata ca un cub cu latura de 2 cm, are doua fire, unul se leaga la +lumini, celalalt fir ( masa ) la intrerupatorul de deschidere usa sofer ( firul care duce la plafoniera ), astfel ca in momentul cind vrei sa te dai jos din masina si luminile sint aprinse, buzerul ala are + de la luminile uitate aprinse si masa prin intrerupatorul de la usa.Mi se pare cea mai simpla solutie, costa 15 ron, are si carcasa si cel mai important e gata facut . Link spre comentariu
avengers Postat Ianuarie 12, 2011 Partajează Postat Ianuarie 12, 2011 Sau se ia un ceas de masa (de ala cu alarma de la 3,8 lei), se scoate montajul electronic din el, se mai adauga si un stabilizator 7805 ;i se leaga la intrerupatorul pt usa (minusul) si + la siguranta de la faruri. Gata. Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 12, 2011 Partajează Postat Ianuarie 12, 2011 As dori si eu un buzzer ca sa-l montez pe un TicoBuzere se gasesc de cumparat. Nu trebuie facuta schema cu releul - complicatie inutila!Firul de minus (negru) al buzerului se conecteaza pe borna 15 a contactului cu cheie (tensiune pe contact) si firul rosu (plusul) la borna 56 de la contactul de lumini, sau daca are iesire directa de faza mare/mica, se conecteaza in serie cu cite o dioda (atentie la sens) la fiecare din bornele 56a respectiv 56b ale contactului de lumini. Link spre comentariu
elcomar Postat Ianuarie 28, 2011 Partajează Postat Ianuarie 28, 2011 asa cum este prezentata schema de mai sus, buzerul functioneaza atunci cand contactul este luat iar pozitiile sunt aprinse ceea ce nu este corect. Pentru remedierea acestui `defect` minusul buzerului se va lega la butonul de la usa, cel care aprinde plafoniera, printr-o dioda. In acest caz buzerul va functiona cand avem contactul luat, luminile aprinse si deschidem usa de la sofer. (trebuie sa fie toate cele 3 conditii ca sa sune). Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 30, 2011 Partajează Postat Ianuarie 30, 2011 va functiona cand avem contactul luat Si unde legi plusul buzerului sau ramine si montajul cu releul? Link spre comentariu
nascadorel Postat Ianuarie 31, 2011 Partajează Postat Ianuarie 31, 2011 Schema va functiona foarte bine cu sau fara releu daca se respecta polaritatea diodei serie intre pozitie si contactul usi soferului sau + contact cheie, singura diferenta este ca atunci cind ai luat contactul si ai pozitia aprinsa suna buzerul iar in cazul folosiri contactului usi soferului va suna doar la deschiderea usi, personal prefer varianta +contact si pozitie, nu faza lunga sau scurta pentru a nu uita nimic in functiune iar la unele modele de masini daca iei contactul se sting farurile si ramine doar pozitia daca manipulatorul a fost lasat pe faruri aprinse. Daca folosim buzer este inutil sa mai folosim si releu dar este funcional in ambele cazuri, eu insa propun o schema functionala pentru cei care nu au un buzer dar au in schimb un releu de circa 40A 12V Link spre comentariu
yo9hnf Postat Ianuarie 31, 2011 Partajează Postat Ianuarie 31, 2011 Nu stiu daca s-a mai spus...Eu am pus un buzer de 12V pe PLUSul de pozitii, iar MINUSul i l-am dat prin intrerupatorul de usa...teoretic nu ai de ce sa stai cu farurile aprinse si usa deschisa (teoretic...practic iti tiuie in cap) decat atunci cand te dai jos din masina (si folosesti usa ). Link spre comentariu
elcomar Postat Februarie 1, 2011 Partajează Postat Februarie 1, 2011 va functiona cand avem contactul luat Si unde legi plusul buzerului sau ramine si montajul cu releul?ramane si montajul cu releul Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum