Vizitator Postat Mai 20, 2018 Partajează Postat Mai 20, 2018 La 18.05.2018 la 22:41, sesebe a spus: Injecteaza semnal de FI modulat incepind de la intrarea detectorului si inaintind spre intrare. Generatorul de FI de 455 (sau ce valoarea ai tu acolo) modulat MA se face foarte usor: generator pe 455 facut cu un filtru de 455 la care modulezi cu 1Khz alimentarea, de exemplu. Ii mai pui si o ateuanre seriosa la iesire. O sa incerc sa fac un generator de semnal, problema este ca FI functioneaza pe 465khz, nu 455, si am doar filtre de 455. E pe mivarom un filtru de 465, o sa il comand dar va dura ceva. Acum 19 ore, Real Minitehnicus a spus: Atât timp cât imediat după demodulare (MA și MF) semnalul este corect dar după ceea ce pe schema pictată de tine figurează ca "Preamplificator semnal MA MF" nu mai este, deși cele doua sunt total independente (ca și cele doua preamplificatoare de frecvență internmediară), care este elementul pe care îl au în comun cele două tranzistoare? Nici măcar n-ai pomenit vreodata până acum, în tot acest timp, că ai tensiunile corespunzătoare acolo (presupun că nici măcar nu le-ai măsurat) Vezi ceea ce am însemnat în schema ta de mai jos: Schema aceea am pus-o ca sa va faceti o prima idee, si ca sa pot sa comentez in parte fiecare etaj. Cand am scris "preamplificator" m-am gandit la "etaj preamplificator" . Intr-adevar, sunt 2 amplificatoare complet separate pentru MA (T12), respectiv MF(T11). Tensiunile le-am masurat, sunt chiar in tabelul din primul post, nu se vad? Le-am masurat in functie de volum. Pe schema sunt niste cerculete, cu un numar sub ele si tensiunea (Vcc) in centrul lor, acel numar este reprezentat de sectiunea "punct" din tabel. Am scris "Bloc radioreceptie" intrucat tot ce este acolo, placa cu denumirea "A4", este pe un singur cablaj (impreuna cu cele doua preamplificatoare). Logic, nu totul se ocupa de radioreceptie, cum ar fi stabilizatorul de tensiune precizat de dvs. Problema se situeaza ori la RAA, ori inainte de RAA. Un generator de semnal ar ajuta foarte foarte mult dar deocamdata nu disponibilizez... La 18.05.2018 la 22:41, sesebe a spus: Dac ai manualul service in fata cum de nu ai reusit sa-l faci sa mearga? Din pacate nu este manual service.. Este doar o prezentare, sau documentatie, despre aparat, cum functioneaza. Nu sunt precizate metode pentru alinieri sau depanare... La 18.05.2018 la 22:41, sesebe a spus: Pai inseamna ca nu ai facut tu bine testul. Testul arata ca se comporta exact pe dos. La 12.05.2018 la 18:18, sesebe a spus: Testul cu setup-ul suplimentar cu forțarea tensiunii de RAA a arătat ca defapt tensiunea de RAA trebuie sa crească pt a scădea amplificarea (din schema tot asa reiese) dar în realitate pe măsurătoare ea scade la posturile puternice în loc sa crească. Da, testul arata ca amplificarea scade pe masura ce tensiunea creste. Din documentatie reiese ca tensiunea trebuie sa scada (ca sa se stinga becul, adica post puternic) pentru a scadea amplificarea. La noi tensiunea scade pe posturi puternice, asa cum trebuie, dar amplificarea creste cand tensiunea e mica, ceea ce nu e normal. Nu tensiunea e de vina, ci amplificarea. O sa ma mai uit in jurul lui T2 si T8, tranzistori responsabili RAA. Link spre comentariu
Dan57 Postat Mai 20, 2018 Partajează Postat Mai 20, 2018 La 12.05.2018 la 18:25, orgasmo a spus: Este productie URSS, in clip "fratele mai mic" cu parametri grav afectati: Este un condensator de 500 nF din hartie, cam greu acum sa gasesti asa condensatori. Link spre comentariu
Dan57 Postat Mai 20, 2018 Partajează Postat Mai 20, 2018 Ce tensiune ai pe VD6 D814V? Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Mai 20, 2018 Partajează Postat Mai 20, 2018 @Richard9026 Este că n-ai înțeles mai nimic din ceea ce am scris ieri? 1. Nu, n-ai în tabel ceea ce te-am întrebat eu (doar pe MA și nu prea sunt în regulă) 2. Poate reușești să te prinzi: ce rol are etajul pe care l-am marcat eu în schema? Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 20, 2018 Partajează Postat Mai 20, 2018 (editat) Aaa am uitat sa masor si pe MF. Am masurat din nou tensiunile de la preamplificator, si difera rau pe MF, credeam ca o sa fie aproape aceleasi, dar se pare ca nu e asa. Am masurat si tensiunile de langa T1 (32,33,34) intrucat nu le masurasem inainte. 1 oră în urmă, Dan57 a spus: Ce tensiune ai pe VD6 D814V? Pe D6 obtin 7,47V pe MA si 6,91V pe MF 1 oră în urmă, Real Minitehnicus a spus: ce rol are etajul pe care l-am marcat eu în schema? Acel etaj are rolul de a stabiliza tensiunea de pe colectorul lui T7, rezultand 4V la emitoarele celor 2 tranzistori (T4,T7), mai precis in punctul 11. Aceasta tensiune poate fi ajustata de R13. Editat Mai 20, 2018 de Vizitator Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 6, 2019 Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 Vedeti sa nu fie uscat (devalorizat) condensatorul electrolitic din bucla de AGC (RAA). Cand se intampla treaba asta, radioul distorsioneaza puternic si nu prinde multe posturi. Nu mai inlocuiti piesele la intamplare, pe motive inchipuite de unii si de altii. Totul are o logica. 1 Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 6, 2019 Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 Mulțumesc de răspuns! Aparatul se afla la politehnica, este în curs de depanare (l am înmânat unui profesor care are aparatura necesara, generator semnal microvoltmetru etc) Acum am și eu în dotare generatoare de semnal și tot ce trebuie, daca nu reușește, o sa incep din nou depanarea. Link spre comentariu
VAX Postat Ianuarie 6, 2019 Partajează Postat Ianuarie 6, 2019 Sa verificati daca nu apare reactie pozitiva prin intermediul sursei de alimentare. Un condensator electrolitic de mare capacitate (4700uF) in paralel cu sursa (sau cu finalul audio) n-ar face rau. Verificati si daca iesirea din finalul audio este, in c.c., la jumatate din tensiunea de alimentare. Sunt multe cauze care pot sa duca la distorsiuni la semnal mai mare. Cu osciloscopul le dibuiti pana la urma. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum