Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ajutor BFO

Bad Luck

Postări Recomandate

De ceva vreme, zace prin sertare un montaj de transceiver rusesc cu EMF 500.

Impins de plictiseala, am zis sa incerc sa mai bibilesc putin la el.

Am inceput cu bfo-ul.

Nu mi-a trebuit mult ca sa ma impotmolesc la o problema.. 

Vizualizand forma de unda la iesirea BFO-ului, am observat ca aceasta nu e perfect sinusoidala si prezinta niste distorsiuni..

Am incercat sa modific rezistorul de polarizare a bazei tranzistorului din oscilator dar fara un rezultat notabil.

Atasez schema si o poza cu forma de unda la iesirea din bfo.

Precizez ca aceeasi forma de unda o am si cu transformatorul mixerului decuplat, adica in gol.

Are cineva idee ce pot face sa obtin o forma de unda cat mai curata?

Poza cu forma de unda:

https://postimg.cc/image/v54m9dfk7/

Schema:

https://postimg.cc/image/xayx3ztc7/

Multumesc!

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• sesebe

2

• franzm

2

• Bad Luck

2

• puriu

1

Top autori în acest subiect

Asta nu este forma de unda perfect sinusoidala ?!? Dar atunci cum trebuie sa arate o unda puternic distorsionata?

Nu ma pricep la domeniul asta al tranceiverelor dar forma de unda seaman cu un oscillator de relaxare sau mai exact cu un oscilator..uuuf nu-mi mai amintesc acum numele, ceva gen declansat cu transformator ..........

Vezi sa nu fie defapt o oscilatie parazita.

Link spre comentariu

Ce curent aveti prin tranzistor (Q15?) cu Cr2 scos? Cu un condensator de capacitate mica (zeci de pF) în locul lui CR2, ar trebui sa aveti oscilatii pe frecventa circuitului acordat din colector. Eventual reduceti capacitatea condensatorului din emitorul tranzistorului oscilator si verificati fazarea înfasurarilor.

Nu-i cam mare impedanta de intrare a tranzistorului pt. ca CR2 sa lucreze corect pe frecventa de rezonanta serie?

@sesebe: generator autoblocat.

Editat de franzm
Link spre comentariu

Am schimbat bobina si condensatorul din circuitul oscilant si totul a revenit la normal. Osciloscopul este functional si am masurat corect.. Macar atat stiu si eu. 

Link spre comentariu

Si montajul "a oscilat pe doua frecvente". Se obtin nu numai cele doua frecvente de rezonanta dar si multiplii si produse de mixaj. Procedeul se foloseste de exemplu pentru a obtine semnale cu frecventa suma sau diferenta a doua cuarturi cu un singur element activ sau la generatoare de RF modulate în amplitudine.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări