Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Alimentare amplificator TPA3116D2 de la o sursa ATX

Vizitator alexdev

Postări Recomandate

Vizitator alexdev

Salut! Doresc sa-mi fac un mic sistem audio bazat pe acest amplificator 2.1: https://www.optimusdigital.ro/ro/electronica-de-putere-amplificatoare-audio/2451-modul-amplificator-audio-21-tpa3116d2-2x50-w-100-w.html insa nu gasesc nici o sursa ieftina care sa scoata in jur de 22v DC si 2-3 amperi pentru a alimenta corespunzator acest modul.

Eu am o sursa JNC LC-B350ATX de la un PC vechi care poate scoate 16A la 12v, 35A la 5V si 28A la 3.3V. 

Daca as alimenta modulul direct la 12v pe o sarcina de 6ohm nu stiu daca scoate 15W pe canal, deci treaba asta iese din discutie.

Acum intrebarea mea este: pot folosi un convertor DC-DC pentru a mari tensiunea de iesire? Ar functiona cum trebuie?

Spre exemplu acesta: https://www.optimusdigital.ro/ro/surse-ridicatoare-reglabile/595-modul-dc-dc-boost-150w.html  este suficient? Exista alternative mai bune (sa nu depaseasca cu mult suma respectiva) de la acelasi magazin online?

De acesta ce parere aveti? https://www.optimusdigital.ro/ro/surse-ridicatoare-reglabile/1313-convertor-boost-dc-dc-250w.html

Editat de alexdev
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Cauta despre modificarea sursei ATX cu TL494, este un roman intreg scris pe forum. De ce sa pui sursa dupa sursa cand una singura poate face traba.

Link spre comentariu
Vizitator alexdev

Pai mie imi trebuie liniile de 5V/12V pentru a alimenta un Arduino si un CD-ROM.

Un buck-boost converter ar fi cea mai buna solutie in cazul meu, insa doresc sa stiu care dintre cele 2 de mai sus e mai bun. Adica sa aiba o tensiune stabila pe iesire indiferent de sarcina.

Link spre comentariu
Vizitator alexdev

Pai nu inteleg de ce m-as complica cand pot adauga foarte usor un converter DC-DC la linia de 12v care sa alimenteze amplificatorul si astfel nu risc sa stric sursa modificand-o. 

Intrebarea mea este daca ar functiona treaba asta si ar oferi o tensiune stabila amplificatorului. 

Intradevar, pot folosi si acele LM-uri pt. 5v si 12v insa nu prea as vrea sa stric sursa modificand-o. Asta ar insemna sa cumpar alta si nu am rezolvat nimic. 

Editat de alexdev
Link spre comentariu

Ia legatura cu colegul Marian, il gasesti in aria de moderatori la sectiunea vinzari, te ajuta el, a modificat o sursa PC pentru tensiune mai mare.

Link spre comentariu

Sa ai mare grija cu tensiunea maxima de alimentare ce o aplici montajului, clasaD are tendinta de a creea efectul de "pumping rail".

Acesta dispare daca etajele finale sint foloaite in bridge.

Succes!

Link spre comentariu
Vizitator alexdev
Acum 4 ore, DjLeco a spus:

Sa ai mare grija cu tensiunea maxima de alimentare ce o aplici montajului, clasaD are tendinta de a creea efectul de "pumping rail".

Acesta dispare daca etajele finale sint foloaite in bridge.

Poti detalia efectul de "pumping rail"? Din ce am citit am inteles ca daca amplificatorul lucreaza la maximum exista riscul ca acesta sa creasca tensiunea de intrare pana cand se prajeste de la supratensiune. E corect?

Tensiunea maxima recomandata pt. TPA3116D2 e undeva la 26v iar eu vreau sa-i dau un 20-21v. In datasheet scrie ca are tot felul de protectii sofisticate incluzand si protectia over-voltage. Ar trebui sa fie OK la 21v, nu? 

Acum 4 ore, Dj_Dog a spus:

eu am testat asa ceva si a mers bine

Ai masurat tensiunea la iesirea circuitului de boost in timpul functionarii? Este stabila?

Editat de alexdev
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări