Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

ARFP Push_Pull

Vizitator George Dumitru_250880

Postări Recomandate

Salutari! Am cateva intrebari legate de rolul componentelor intr-un amplificator de RF de putere.

Tranzistoarele lucreaza in clasa AB la un Ic = 11 mA.

Ce rol au CF1, CF2 ? Pe langa faptul ca formeaza un FTJ impreuna cu SRF1. Si in functie de ce se calculeaza valoarea acestora ?!

Schema1.png

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 10
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ndor

4

• C.D.

1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Formeaza un filtru pe alimentarea colectorilor. In mod normal se calculeaza in asa fel incat sa suprime eventuale armonici din RF sa patrunda in circuitul de alimentare .

In functie de cea mai joasa frecventa pe care o ai la intrarea in amplificator .

Link spre comentariu

Teoretic daca etajul ar fi perfect simetric nu ar fi nevoie de acel filtru,in acel punct tensiunea de rf.este nula;in practica apar o nesimetrie inevitabila(din constructie/dispersia valorilor componentelor) si este nevoie de acel ftj ptr. a opri radiofrecventa sa ajunga in cricuitul de alimentare.

Link spre comentariu
Acum 39 minute, George Dumitru_250880 a spus:

Imi poti da un exemplu numeric ?

Care este cea mai mare frecventa amplificata de montaj ?

Care sunt impedantele de intrare / iesire ale filtrului ?

Ca sa-l putem calcula .

Link spre comentariu
1 hour ago, ndor said:

Care este cea mai mare frecventa amplificata de montaj ?

Care sunt impedantele de intrare / iesire ale filtrului ?

Ca sa-l putem calcula .

Fmax = 30MHz

Fmin = 15MHz

Zin = 50 ohmi

Zout = 200 ohmi

Uitati-va dvs pe schema de mai sus. CF2 ar trebui sa aiba o valoare mai mica pentru a opri curentii de frecvente mari, iar CF1 o valoare mai mare pentru curenti mai mari ? Adica CF2 calculat in functie de fmax si CF1 in functie de fmin ? Scuzati-ma daca gresesc

Editat de George Dumitru_250880
Link spre comentariu

Presupunand ca CF2 este legat la impedanta de 50 ohm iar CF1 - 200 ohm , atunci :

CF1 = 110 pF

CF2 = 100 pF

L      = 460 nH si cu o trecere a filtrului la -3 dB de 30 Mhz

Cu o neliniaritate in banda de - 2dB ., care oricum nu conta acolo .

Link spre comentariu

Eu am calculat CF2 dupa fmin la fel si inductanta bobinei. Am ajuns la valorile : L = 50uH si CF2 = 1uF... CF1 am ales o valoare mica 0.1uF. Pareri ?

Link spre comentariu
Acum 10 ore, George Dumitru_250880 a spus:

Eu am calculat CF2 dupa fmin la fel si inductanta bobinei. Am ajuns la valorile : L = 50uH si CF2 = 1uF... CF1 am ales o valoare mica 0.1uF. Pareri ?

Fiind un filtru trece jos am calculat  la valoarea de taiere a filtrului. Intre 0 si 30 Mhz . Poti lua orice valoare de frecventa ,teoretic . Practic poti calcula filtrul in urma unor masuratori reale daca apar ceva spik-uri pe alimentare  care deranjeaza .

Editat de ndor
Link spre comentariu

Pentru CF1 si CF2 se recomanda sa fie cate doi in paralel (unul de valoare mica ex. 10nF si unul de valoare mare ex. 100-470nF si neaparat de tip multistrat pentru a nu avea inductante parazite mari)

De fapt in toate montajele de RF (atat cuplaje RF, cat si decuplari RF) se prefera condensatorii de tip multistrat in defavoarea celor bobinati (roluiti).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări