Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio Braun

Vizitator chiar_eu

Postări Recomandate

Vizitator chiar_eu

...Facut prin 1950 am nevoie de ...manualul service...glumeam...mergea cu o lampa care ardea petrol si dadaea curent pentru el...Stie cineva unul similar pentru componente?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 11
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• yo9hrb

2

• mișa

2

• bogdan69

1

• hbi

1

Top autori în acest subiect

Lampile alea incalzeau niste (de fapt o gramada) de jonctiuni intre metale diferite. Exact ca in genul termocuplelor. o jonctiune nichel-constantan livreaza vreo 400mV la o temperatura de 1000 grd, daca nu ma insel. Nu cred sa gasesti ceva original, dar se pot fabrica. Am lucrat la UZUC Ploiesti, si acolo am vazut cum se fabricau termocuplele pe "genunchi". Functionau toate.

Link spre comentariu

Eu din ce stiu mergeau cu baterii sau la retea iar partea cu gaz(petrol lampant) era doar pentru incalzirea catodului. Erau niste portabile militare si asa mareau autonomia bateriilor.

Link spre comentariu

Nu bagai gaz in ele, era un dispozitiv care se monta pe lampa de gaz cu care faceai lumina. Dispozitivul ala producea tensiunea necesara.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Am vazut si eu un asemenea aparat. Mergea cu acest termogenerator pus pe o lampa cu petrol. Ulterior termogeneratorul a fost inlocuit de proprietarii aparatului ci 2 baterii plate de 4.5v. Aparatul de radio propriu zis era construit cu tranzistoare cu germaniu frantuzesti SFTxxx nu mai stiu de care. Acum umblu sa dau de acest aparat dar nu mai stie nimeni unde se afla. Sper sa il obtin. Cind l-am vazut (acum vreo 15-20 de ani) nici prin gind nu mi-a trecut ca ar putea fi o piesa de colectie si l-am privit doar ca pe o curiozitate. In Romania au fost aduse multe astfel de aparate in special la tara unde nu era curent electric. Multi batrini mi-au povestit ca au avut sau vazut dar nimeni nu are unul pe care sa pot pune mina.Parerea mea este ca daca cauti pe la tara nu ai cum sa nu gasesti vreunul prin vreun pod. (eu inca nu am gasit dar nici nu am prea multe relatii la tara)

Link spre comentariu

Scuze ca revin! Aparatul pe care l-am vazut eu avea foarte multe "aripioare" in jurul lampii de petrol (sute). Cred ca era cu termocuple (jonctiuni de metale diferite), nu cu elemente peltier. Partea de generator era foarte robusta si simpla si avea nevoie de citeva minute sa se incalzeasca. Era o singura tensiune de alimentare pentru aparat.Nu am facut nici o masuratoare, doar l-am demontat si m-am uitat.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...
  • 1 lună mai târziu...

Stimate domn. Un aparat ca cel descris de dumneavoastra functioneaza cu lampi. Cel mai usor de identificat este dupa tipul lampilor. Nemtii au fabricat multe tipuri de ap. cu lampi la baterie. Trebuie sa desfaci capacul, sa dai cu degetu pe lampa si ai aflat cam tot ce trebuie sa stii. Te rog spune-ne ca lampi are ap si noi iti vom spune cum sa procedezi in continuare. Succes! Mosu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări