Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Antena ieftina, usoara ...buna la toate ...

ndor

Postări Recomandate

Ndor, din anumite afirmatii inteleg ca lecturile noastre difera usor. Nu presupun nimic despre nimeni , nu contest stiinta nimanui, afirmatiile insa vorbesc.  Mi-am permis sa recomand ceea ce folosesc eu pentru a lua decizii in privinta antenelor mele.  Mie imi este greu sa plec de la nimic sau de la tot felul de antene fanteziste si sa sper sa ajung undeva.  Daca nu faceai afirmatia despre discone ca este ceea ce nu este,  daca nu  puneai antena aia pliata, poate nu-mi permiteam sa fac sugestiile respective. 
Nu ma pricep nici pe departe la electronica ma consider un incepator,  asadar si nu dau sfaturi  ci invat. Este o mai veche dorinta a mea. Sunt  insa silit sa-mi fac antenele si am constatat ca fara sa intelegi teoria elementara a antenelor, fara sa ai armele care-ti dau discernamat,  nu ai sanse sa faci  ceva, doar urmand afirmatiile unora mai nepregatiti decat tine si de care este plin internetul.  Link-ul spre OwenDuffy, este exact despre asta.
Se pare ca exista  anumite dezvoltari de dupa WWII, de care nu am cunostinta asa ca  las pe alti mai pregatiti...
Am postat in buna credinta, imi pare rau ca le consideri   link-uri aiurea   fara sa-ti iei ceva timp sa rasfoiesti capitolele care te intereseaza.
Sper ca altii sa poata gasi acolo ceva util, inclusiv viitorimea :) 

Link spre comentariu
Acum 48 minute, xubi a spus:

...  Daca nu faceai afirmatia despre discone ca este ceea ce nu este,  daca nu  puneai antena aia pliata, poate nu-mi permiteam sa fac sugestiile respective. 
......

"Antena pliata " - https://www.diva-portal.org/smash/get/diva2:299692/FULLTEXT01.pdf

- http://www.ijarcs.info/index.php/Ijarcs/article/viewFile/1243/1231

- http://article.sapub.org/pdf/10.5923.j.ijea.20130302.04.pdf

- https://pdfs.semanticscholar.org/e355/23371da21343104177aa43d2ac59002161cd.pdf

- http://www.ijircce.com/upload/2016/march/39_Design.pdf

Pentru ca vad ca se poarta chestia cu link-urile in detrimentul propriei opinii .

Exemple de asemenea linkuri pot continua la nesfarsit .

Din pacate am pierdut link-ul catre magazinul de unde am luat poza aia cu disconul mobil . Dadea acolo ceva explicatii despre model.

Daca-l gasesc il pun aici . Nici nu mi-am facut vreo iluzie asupra ei , de aia am pus doar o poza . Si oricum era destinata altcuiva sa o vada . Am mai spus asta .

L-am gasit - http://www.wimo.com/scanner-antennas_e.html

Mint aia ....mint si eu !!

Link-ul catre OwenDuffy nu face decat sa-mi confirme ce am constatat si singur . De fapt asta este si scopul thread-ului de fata . Pentru asta l-am deschis .

Pot sa citesc si printre randuri si deocamdata prefer sa ma abtin de la alte comentarii .

----------------------------------------------------------

Pentru oricare user al forumului care e dispus sa aduca oarece contributie la acest post si buna si rea e binevenit sa o faca . Pana la urma , invatam si din greseli .

Scopul asa cum spune si in titlu , este sa construim o antena simpla , compacta si cat se poate de eficienta pentru cerintele astea .

Editat de ndor
Link spre comentariu

Ndor, cand consideri ca altii de la care ai invatat, au exprimat deja suficient de bine ceea ce vrei sa spui si ca oricum nu o sa fii in stare sa exprimi treaba cu  tot atatea integrale si diferentiale, citezi. Mi se pare corect. poate celalalt stie mai mult si nu vrei sa-l lipsesti de informatie.

Cand o tot dai intoarsa, si pretinzi ca 3 bete sunt un discone, ca are nevoie de plan de masa, dar ca de fapt atat afirmatia cat si poza sunt destinate altcuiva, desi mi te adresezi mie, nu mai este la fel de corect. 

De la bun inceput te-am intrebat despre banda si ai fost evaziv. Clar,  ca ne gandeam la lucruri diferite. Intre MLA-urile aste si bicone(sau biconical ) exista o diferenta din multe puncte de vedere. Sa provoci o discutie in care doar tu stii desre ce este vorba, mi se pare pierdere de vreme pentru ceilalti
Imi imaginam deja o antena de felul ala in 2m sau 70 cm si nu-i vedeam rostul (nu uita ca plecaseram de la antena copac)  :) 
Microstrip, si suratele lor MLA,   nu intra in sfera mea de interes si mai ales de pricepere. Antenele alea sunt pentru telecomenzi, Wifi , orice nu ma intereseaza pe mine pentru ca functioneaza pe  distante, pentru mine, neutilizabile.  Au castiguri  care mie  ca radioamator nu-mi folosesc si mi se par ridicole desi RFID-urilor, wifi-ului,  nu li se par la fel. Uita-te putin prin diagramele de radiatie,  ce castiguri meschine au si ce banda au la -10dB Evident oamenii aia le declara suitable pentru scopul lor dar eu  nu le vad folosite la receptie radio nici macar in 430MHz. 
Daca te uiti la prima si ultima lucrare care se pare ca-s acelasi lucru desi autorii sunt diferiti; "electric current magnitude plot of MLA" o sa vezi ca mai degraba linia de alimentare radiaza decat antena. (Curentul radiaza-este o invatatura dinainte de ww II) Daca nu se anuleaza partial curentii in ramurile lungi  ale meandrei, ceea ce nu stiu, necunoscand teoria acestei antene, pot sa aiba chiar common mode current acolo
Elementul radiant nu este perpendicular pe planul de masa. Stiu ca au constrangeri de gabarit  si forma si de aia sunt fericiti cu castigurile alea meschine dar  s-ar  putea experimenta cu una  perpendiculara pe planul de masa, poate ar avea castig mai mare, dar cum constati asta, cum il masori? ... nu vad insa antena asta ca o antena de banda larga.
Nu inteleg solutia ta cu filtrele alea.  Diagramele de adaptare si VSWR-ul nu au nici ele niste evolutii care sa sugereze banda larga.
Kraus afirma si sustine cu demonstratie matematica ca antena cu cea mai larga banda este biconical(dipol simetric) undeva la 1/10 evident sunt si acolo conditii in functie de castigul necesar(dorit)  poti ingusta banda si sa ai castig mai mare.
Nu vrea sa te deturnez de la MLA dar eu nu mi-as pune o antena schizoida in balcon daca am loc. 
Sper ca altcineva sa poata contribui mai consistent. 

Link spre comentariu

Citat din mintea mea incetosata  "o sa vezi ca mai degraba linia de alimentare radiaza decat antena"   
Mi-am amintit  de poza 2.2.5 din primul link,  pe la 4:44 azi noapte :)  Dupa culoare pare ca si linia radiaza dar oricum nepricepandu-ma la antenele astea, afirmatia este hazardata. Oamenii aia la ce pregatire si scule au sunt sigur ca au scos tot ce se putea din jucarie, mi-a placut ca s-au obosit  si cu diagramele Smith.

Link spre comentariu

Ca sa ne intelegem si ca sa nu mai scoti din context ce scriu . Sa iei doar partea care-ti convine in discutie :

1 - Link-urile le-am pus in urma citatulului din post. daca nu stii ce inseamna asta , traduc , raspuns la propozitia respectiva .

Ti-am aratat la ce anume ma refer cand vorbesc de antena pliata . Daca ma exprimam cu "meander antenna" era mai pe intelesul tau ?

2 - Poza era destinata lui @RST . Dar daca te-ai simtit vizat...asta e. N-am nici o vina.

3 - Subiectul de fata a plecat de la mini whip-ul lui PA0RDT care am spus ca e o porcarie .

4- Am spus clar de la inceputul postului ca banda as dori sa fie cat mai mare , 50 - 1500 Mhz. De asta nu se fac asemenea antene pe PCB si alte medii cu permeativitatati mari . Daca citesti pe diagonala , n-am nici o vina .

5 - Antena este destinata exclusiv scanerelor. Asta ca sa nu te mai cramponezi cu VSWR-ul in banda larga . De asta adaug filtrele . Nu este solutia mea . Era o idee pe care am vrut sa o supun discutiei aici . E greu de priceput ...stiu!   Oricum antena va fi urmata de un amplificator in banda larga .  De asta am si spus ca un castig cel putin unitar este suficient . Dar asta e alta discutie.

6- Nu am afirmat nicaieri ca se va face pe PCB antena asta . In link-uri erau doar niste exemple de ce anume se doreste .

7- Am mai spus, dar vad ca insisti cu ce a scris nenea Kraus, antena biconica iese din discutie din cauza dimensiunilor la frecvente mici . Pentu asta calculul de face pentru frecventa cea mai mica . Ai idee ce dimensiune are pentru 50 Mhz ?

8- Ca sa pricepi despre ce discutam pe aici , nu ca ar interesa pe careva asta , mai pun inca un link mai pe inteles , - http://www.qsl.net/kk4obi/Meander Dipole.html

Acelasi principiu se aplica si unui monopol .

Link spre comentariu
  • 2 luni mai târziu...

Ca sa nu mai deschid un topic nou , ca oricum se incadreaza in topicul asta , am nevoie de un sfat , idee .

Cum pot sa sinfazez doua sau mai multe antene in banda larga , dispuse pe verticala .( dipoli coliniari ) Metode practice ,teoretice , idei ....ceva de care sa ma pot lega.

In afara de folosirea unui splitter de banda larga. Dipolii au raportul de 15:1 in banda de trecere.

Poate cineva s-a mai lovit de problema asta.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări