ndor Postat Mai 11, 2018 Partajează Postat Mai 11, 2018 Ok , la sugestia foarte buna a lui @xubi , m-am hotarat sa deschid un thread nou cu subiectul din titlu . Ideea asa cum apare , ar fi o antena , in special pentru RX , cuplata la ub stick SDR .Nimic nou . Problema cu antena asta ar fi sa se muleze pe necesitatile hobbysilor in materie de receptie . Necesitati care de multe ori sunt mai deosebite avand in vedere ca nu oricine dispune de un spatiu deschis si propice pentru montarea unei antene cu un castig mare sau un spatiu degajat .O sa pun aici discutia de pe celalat thread in ideea de curatare . Incepem cu asta : - PS. Care are vreo idee de Sputnik antenna . Ceva dimensiuni ..... E o antena multiband , simpla https://www.youtube.com/watch?v=FDH5GuHSkq4 ....................................................... - Da. Ideea e pentru o antena ieftina , foarte usoara , usor de transportat , eventual sa o poti lua in buzunar , multiband si un castig plecand de la unitar in sus . O antena foarte buna pentru amatorii de rx-uri atat local cat si pentru aer liber . Sa se poata folosi cu un stick sdr . Se poate monta ( agata ) si pe un copac ca tot e pe un topic dedicat copacului . Atasand un mic amplificator dupa ea o vad ca si versiunea imbunatatita a mini wip -ului , pentru frecvente mai mari . Ceva gasit la repezeala http://www.qsl.net/n4yek/scanner/antenna.pdf Problema nu era de calculat , ci de gasit ideea . https://www.amazon.com/Centerfire-Multi-Band-Station-Scanner-Antenna/dp/B008COCQF8 .................................................. - Cred ca trebuie alt topic; facem praf topicul lui RST despre copac si cred ca topicurile este bine sa ramana curate pentru viitorime. Rog un moderator sa stearga off topcurile, sau pentru Ndor, sa deschida alt topic despre antena ieftina usoara si buna la toate ........................................................................... Deci , putem incepe cu ceva idei de la discutia asta . Asa cum e prezentata antena respectiva in link , fiecare monopol l-as face din antene telescopice . In felul asta se pot reacorda foarte usor pe orice frecventa . In plus , un aspect foarte important , nu ocupa spatiu mare .Deci cei care locuiesc la bloc o pot monta in balcon . Link spre comentariu
xubi Postat Mai 11, 2018 Partajează Postat Mai 11, 2018 Antena aia este o verticala cu radiale elevate, sau ground plane, omul spune ca a folosit-o in 2m. Nu poti astepta de la ea castig(nu este directionala ) Poti mai simplu cu un dipol inchis dar trebuie sa o poti roti. Ce spectru de frecvente te intereseaza? ce polarizare au antenele pe care le asculti? Inteleg din ultimele doua link-uri ca vrei sa scanezi un spectru destul de larg Link spre comentariu
ndor Postat Mai 11, 2018 Autor Partajează Postat Mai 11, 2018 Subiectul nu e neaparat despre mine . Poate nu m-am exprimat eu bine . Eu nu ascult pe nimeni ! . ( mama ce emoticoane are forumul asta !) Nu am zis nimc de directionabilitate . Un castig de 2 dBi e suficient in foarte multe cazuri in Rx . Se pot filtra si amplifica ulterior . Dipolul inchis rezoneaza pentru o frecventa fixa . Nu e multiband . O directionala UWB buna , ar fi un Vivaldi . Dar iese prea mare si nu e ceva care poate fi transportat usor . Spectru....pentru inceput ....cat mai larg si ca sa fie mai simplu doar polarizare verticala . De aia mi-a atras atentia multimonopolul ala . Se mai poate folosi biconica , dar la fel , la frecventa minima e destul de mare ca dimensiuni . Ideea mi-a venit cand am citit de mini wip . Care fie vorba numai antena nu este . Se poate numi foarte bine , antena furculita , sau orice alta denumire de 2 lei . Aia nu rezoneaza in veci la frecventele sub 500 Mhz oricum o dai. Si la cata reclama are parte ....!! Link spre comentariu
radu42 Postat Mai 12, 2018 Partajează Postat Mai 12, 2018 Eu am un scanner portabil RadioShack PRO 164cu antena "cremwurst".De receptionat receptioneaza dar am vazut ca nu prindea nimic in CB.Am gasit o antena dedicata ptr CB tot de acelasi fel si surpriza ! Mergea perfect si se auzeau soferii perfect.Acelasi lucru pentru 1296 MHz... Pentru un scanner este ideala o antena multiband dar antenele dedicate ptr anumite benzi sunt necesare.E stupid sa poti sa prinzi tot dar de fapt sa nu auzi nimic din cauza antenei. Ideal ar fi pentru locatie fixa o antena logaritmica bine degajata plus un rotor dedicat.Pentru amatorii de banda larga antena discone este relativ usor de realizat. Link spre comentariu
ndor Postat Mai 12, 2018 Autor Partajează Postat Mai 12, 2018 Ideal asa este cum spui . Dar iese din cerintele postului de fata . Sa fie simpla , relativ mica , usor de ansamblat/dezansamblat , usor de montat si banda cat mai larga . Pentru fixe am spus ca un Vivaldi se preteaza foarte bine , dar iese foarte mare pentru frecvente mici . Alta solutie , se imparte spectrul in doua sau trei si se foloseste un diplexer sau triplexer . Asta inseamna antene cu banda mai ingusta fiecare si insumate . Ce parere aveti de antena triband din pdf-ul de mai sus ? Link spre comentariu
ndor Postat Mai 13, 2018 Autor Partajează Postat Mai 13, 2018 Ca sa explic cat mai simplificat, masa antenei ajuta foarte mult la adaptarea impedantei . In Rx este mai putin important asta decat la Tx de asta ai impresia ca nu aduce un plus de castig . Nu prea se intelege ce anume vrei sa faci cu sumatorul . De ce e nevoie de cate un amplificator pe fiecare brat ? Vezi antena multiband din pdf-ul din primul post . Practic ai nevoie de 3 sau 4 monopoli fiecare acordat pe frecventa lui . In loc de dipol poti incerca o antena in V . E mult mai simpla iar castigul este mai mare . Singura problema ar fi ca trebuie adaptata in banda larga . Link spre comentariu
ndor Postat Mai 13, 2018 Autor Partajează Postat Mai 13, 2018 Cam greu si destul de costisitor ce vrei sa faci. Ca sa insumezi doua amplificatoare pe frecvente diferite , e relativ usor . Se face cu filtre de banda pe iesirea fiecarui amplificator . Ca sa insumezi doua amplificatoare pe aceeasi frecventa e mai complicat . In mod normal pui un filtru de banda pe iesirea fiecaruia pentru o adaptare cat mai buna in impedanta , apoi le bagi intrun cuplor hibrid care permite ca fiecare amplificator sa aiba iesirea defazata cu 90 grade. Mai putin conteaza cat zgomot si daca sunt in faza semnalele la intrarea fiecarui amplificator . Oricum nu castigi decat un +3 dB in amplificare .De regula insumarea amlificatoarelor se face cand vrei sa obtii putere mai mare . Nu cred ca e cazul aici . Link spre comentariu
ndor Postat Mai 14, 2018 Autor Partajează Postat Mai 14, 2018 Eu inteleg ca ai incercat sa sinfazezi niste monopoli . Pentru asta distanta optima intre ei este de 0.7 - 0.9 lambda . Deci nu are cum sa fie multiband , sistemul rezonand la o singura frecventa . Partea cu legatul monopolilor in unghi de 90 grade , banuiesc ca ai creat antena V . Fiind o antena directionala cu maxim de radiatie pe deschiderea dipolului , normal ca receptia este superioara . Parerea mea , este o complicatie fara sens sa pui cate un amplificator pentru fiecare monopol in parte . Nu aduce nici un castig real .Mult mai simplu ar fi , ori sa sinfazezi monopolii daca e pentru o singura frecventa , ori sa-i insumezi prin filtre de banda si apoi amplificati . Ideea este de a crea o antena simpla , multiband ,usoara. Nu trebuie complicata inutil . Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 14, 2018 Partajează Postat Mai 14, 2018 On 5/13/2018 at 3:41 PM, RST said: Ca sa usurez munca m-am gandit la o schema simpla: Bobinele L1 si L2 sunt autorezonante si aproximativ egale. Ptr banda de 2m au aprox 16 spire bobinate pe un bat de chibrit cu sarma de 0.2. Un acord precis se obtine prin tatonari. Scump nici pe departe, am luat de la chinezi 100 bucati BF998 cu 5-6$, ceva de gen...intreg montajul costa cat o cafea. Acum ramane de vazut si ce rezultate are. Oricum, ca preamplificator-sumator ptr 2 antene merge cu siguranta. Ceea ce obtii acolo in final va include si efectul mentionat anterior, adica cel de reducere a unor semnale datorita insumarii lor avand faze diferite din cele doua antene... si poate plus ceva efect de directivitate, adica ceva similar cu ceea ce se obtine in unele circuite de noise cancelling, insa aici toate obtinute in mod nedorit, inutile si paguboase. Ce este ciudat insa, este... "bobine autorezonante", cuplaje DC, scheme trase de par ca sa se economisesca cateva rezistente de polarizare, impedante nedefinite si implicit etaje neadaptate, obsesia pentru componentele cat mai ieftine din China... Toate acestea seamana mult cu niste alte postari de ceva timp in urma facute atunci de cineva intre timp plecat in lume... cumva s-a intors "acasa"? Cel putin expresia "bobina autorezonanta" nu am gasit-o decat numai aici in acele postari de atunci de pe elforum... Suntem cumva in situatia "Trebuie însă să ne veselim şi să ne bucurăm, căci forumistul acesta mort era şi a înviat, pierdut era şi s-a aflat!", sau este vorba doar de o coincidenta? Link spre comentariu
ndor Postat Mai 15, 2018 Autor Partajează Postat Mai 15, 2018 Ca sa nu existe confuzii cu termenii pe care-i folosesti : - Orice sarma , conductor ...bobina de regula orice metal , in RF, este "autorezonant ". Totul e sa-i gasesti frecventa la care"autorezoneaza" Scopul topicului este sa incercam sa gasim o solutie optima pentru o antena de banda cat mai larga in RX. Ceva care sa fie real mai bun decat miniwip-ul. Care fie vorba , e o porcarie de antena pentru gama respectiva . O antena , sau grup de antene cat mai simple . La astea se poate ulterior atasa un filtru trece jos si un amplificator . Ce amplificare si ce banda de trecere are montajul ala ? Doar ca ai receptionat ceva pe o singura frecventa nu spune mare lucru . Link spre comentariu
radu42 Postat Mai 16, 2018 Partajează Postat Mai 16, 2018 Cum ati calculat frecventa de autorezonanta ? Link spre comentariu
xubi Postat Mai 16, 2018 Partajează Postat Mai 16, 2018 De ce-i spui autorezonanta si nu rezonanta pur si simplu? Link spre comentariu
ndor Postat Mai 16, 2018 Autor Partajează Postat Mai 16, 2018 (editat) Le-am calculat eu cu ce am dedus din poze : - diametru interior - 2.5 mm - sarma Cu 0.5 mm - nr. spire - 12 - 14 reiese , valoare inductanta , aproximativ 100nH +/- 10 nH , valoare "autorezonanta " 800 - 900 Mhz , capacitate parazita intre spire , aproximatic 0.1 pF Deci e cam departe rau de ce se vrea in montajul ala . Mai rau decat la soimii patriei !! Editat Mai 16, 2018 de ndor Link spre comentariu
ndor Postat Mai 16, 2018 Autor Partajează Postat Mai 16, 2018 Eu zic ca te contrazici degeaba . Asta e din ciclul , cum sa facem electronica pe genunchi ! Montajul ala e departe de a fi acordat pe vreo frecventa anume . Testul ala fizic , cum l-ai masurat ? Ai pus un power metru calibrat pe o antena de test , ai pus un analizor de spectru sa vezi ce se intampla acolo ? Asa dupa ureche ....chiar daca ciupeste ceva din frecventa aia , nu inseamna ca e bun si e fiabil . Fara o masuratoare palpabila totul e supozitie . Link spre comentariu
xubi Postat Mai 16, 2018 Partajează Postat Mai 16, 2018 Acum 4 ore, ndor a spus: Le-am calculat eu cu ce am dedus din poze : - diametru interior - 2.5 mm - sarma Cu 0.5 mm - nr. spire - 12 - 14 reiese , valoare inductanta , aproximativ 100nH +/- 10 nH , valoare "autorezonanta " 800 - 900 Mhz , capacitate parazita intre spire , aproximatic 0.1 pF Deci e cam departe rau de ce se vrea in montajul ala . Mai rau decat la soimii patriei !! Cu datele astea (14) mie mi-a iesit 205nH, cu sarma de 0.2 cat spunea RST, ar fi chiar 348nH Nu m-ai ajutat cu autorezonanta aia...n-am gasit nimic pe google Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum