Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

bransament curent electric aerian


Vizitator andrei_i

Postări Recomandate

Vizitator andrei_i

Bună ziua,

 

Acum puțin timp s-a făcut branșamentul trifazat la rețeaua de curent prin cablu de aluminiu. Toate bune și frumoase numai că eu nefiind acolo la momentul respectiv am trimis pe cineva, iar electricienii au tras cablurile prin pod, pe podea. Deși firele sunt puse în țeavă pvc albă am o teamă legată de fire de curent care sunt prin pod și merg pe podeaua de scânduri câțiva metri buni până să coboare în casă. Mai trebuie spus că sunt la limita spațiului folosibil pe care se poate călca frecvent. Eu mă gândeam că poate nu ar strica să le mut să meargă prin afara casei lipite de perete.

Ce părere aveți ? Exagerez sau nu ?

Dacă ar fi o idee bună să le mut / să fie mutate ele se pot prelungi ? Există ceva cleme de conectare pentru a le prelungi în caz că nu-mi ajunge lungimea actuală ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • AdR!@N

    2

  • validae

    2

  • klaxxon

    2

  • flomelomanul

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Dacă vrei, poți să cumperi patcablu60500000.jpg?lastmod=1507799330.14901663 și să le introduci cu tot cu țeava de PVC prin acel patcablu.Acela are și avantajul că se poate fixa ferm cu șuruburi, astfel încât să nu poată fi deplasat accidental.Referitor la posibilitatea de prelungire sau conectare, există cleme Wago ce sunt ușor de folosit și foarte fiabile...CLEMA-WAGO-3-POLI-0-08-2-5-MM-CABLU-LIT.

Editat de validae
Link spre comentariu

Asupra branşamentului care coboară din consolă şi pînă la firida de branşament NU se efectuează nici un fel de intervenţii electrice. Dacă reprezentanţii firmei de furnizare a energiei electrice vin în control şi descoperă aşa ceva veţi fi suspectat de furt de energie dacă aparatul de contorizare se află în firida de branşament.
Dacă aveţi contorul montat la limita de proprietate în BMPT atunci puteţi să prelungiţi cablul.

Link spre comentariu
Vizitator andrei_i

Nu cunosc prea bine termenii dar contorul se află într-adevăr în BMPT pe un stâlp achitat de mine pus la limita de proprietate.

Eu întrebam de prelungire în caz de nu-mi ajunge lungimea la cablul cu 4 fire care îmi intră prin casă. Să nu cumva să-mi mai trebuiască 1 metru sau 2 sau 3 până la tabloul de siguranțe aflat în poziția nouă. Vreau doar să mut cablul din pod să-l dau pe după casă cumva.

 

Deci să înțeleg că aceste cleme WAGO sunt bune pentru prelungire în caz că am nevoie de 2/3 metri în plus ?

Link spre comentariu

Nu puteti muta bransamentul de capul dvs., deoarece acesta a fost executat pe baza unui proiect. Daca va deranjeaza atat de tare, luati legatura cu firma care l-a executat si vedeti ce optiuni de modificare va sugereaza cei de acolo.

Intrucat solutia cu firma  poate fi complicata si costisitoare, puteti incerca si o solutie mai simpla: daca teava din PVC prin care este introdus cablul poate fi ridicata usor 2-3 cm de la podea pe toata lungimea (de regula aceasta miscare n-ar trebui sa fie o problema), intercalati intre podea si teava un profil metalic montant pentru gipscarton de tipul UD, cu dimensiunea adecvata diametrului tevii din PVC, pe care-l puteti fixa de elementele din lemn ale podelei cu cateva "negrese",  iar deasupra puneti un alt profil UD introdus fortat in primul. Legati-le impreuna din loc in loc cu bride flexibile din nylon  sau"soricei", cum li se mai spune (atentie, in partea de jos bridele trebuie petrecute pe dupa profilul metalic inainte de fixarea sa de podea) si ati obtinut astfel un jgheab metalic inchis care asigura o protectie mecanica  incombustibila traseului coloanei electrice.

Link spre comentariu
Vizitator andrei_i

Nu vreau să mut tot branșamentul. Cablul de la stâlp este prins de casă undeva la vreo 2,5 / 3 metri înălțime. Eu până acolo nu am nici o dorință de modificare. Vreau doar să mut ce este după acel punct care este în casă efectiv.

Interesantă și ideea cu profilul metalic, mulțumesc. Firma care l-a montat a făcut asta fără un proiect anume a venit electricianu și a zis: prin pod, deși băieții care veniseră vroiau inițial să-l dea după casă. Proiectul a fost făcut după lucrare. Dacă e să întreb firma ca să nu se deranjeze proiectul ar trebui să întreb și pentru acel profil metalic sau pat cablu sau orice altceva ? nu ?

După mine soluția aleasă de ei a fost mai ușor de făcut pentru ei, cât este să dai 2 găuri în lemn față de mai multe în beton ?!

Din nou întreb ... exagerez eu cu cablurile care sunt pe podeaua de lemn ?

Editat de andrei_i
Link spre comentariu

Dacă vrei să muţi firele de după BMPT nu e niciun deranj pentru ei.Poţi chema un electrician să-ţi facă asta, nu trebuie să fie de-al distribuitorului, fiindcă instalaţia e în casă, nu e a distribuitorului..

Link spre comentariu

Asa cum spune si @validae, poti modifica instalatia dupa bunul plac in conformitate cu normativele (I7/2011), este recomandat ca prelungirea sa fie facuta de un electrician priceput (autorizat).

Pe coloana principala nu recomand sub nici o forma utilizarea clemelor wago, alea sunt excelente in dozele de derivatie, pe alimentarea principala foloseste cleme cu surub montate in cutie de jonctiuni (cutie din PVC dreptunghiulara cu capac). 

 1013901_2.thumb.jpg.dc8f81bab119561477688e4550776c6b.jpg

 

Numai bine!

Adrian

Link spre comentariu
Vizitator andrei_i

Mă iertați pentru neștiință, ce e coloana principală ?

Eu nu-mi doresc să prelungesc doar iau în calcul posibilitatea. Cablul de care zic este cel ce intră în cutia de siguranțe și este pentru branșament  trifazat.

N-aș vrea să alimentez o polemică wago vs cleme șurub. Din ce am citit wago ar fi potrivite și pentru conductori de 4 mm pătrați . Menționez că conductorii sunt din aluminiu.

Link spre comentariu

În contractul de furnizare există doi termeni:
1. Instalaţia de alimentare şi
2. Instalaţia de utilizare.
Instalaţia de alimentare (branşament) este cea de la stîlp şi pînă la intrarea în contorul dvs. aflat în BMPT (Bloc de Măsură şi Protecţie Trifazat).
De la ieşirea din contor şi pînă în casă este instalaţia de utilizare. Asupra acesteia puteţi interveni, dar respectînd normativul în vigoare (I7).
Părerea mea este că exageraţi cu măsurile de precauţie, dar nici o măsură în plus nu strică.
Nu uitaţi că în BMPT aveţi o siguranţă trifazată care trebuie să funcţioneze corect.

Link spre comentariu
La 11.05.2018 la 15:33, andrei_i a spus:

Mă iertați pentru neștiință, ce e coloana principală ?

Scuze pentru raspunsul intarziat, 

Colana principala este acel cablu de pleaca din bransament si ajunge in tabloul electric din locuinta. Orice legatura suplimentara pe acest cablu constituie un punct vulnerabil si trebuie facut cat mai bine cu putinta.

Cam asa vad eu executata prelungirii, asta in cazul in care ar fi necesara.1557488251_prelungirecablu.thumb.jpg.3500f9a767bf6aa078ce29a1c0a4b936.jpg

 

Numai bine!

Adrian

Link spre comentariu

Acolo unde traseul electric se suprapune peste material combustibil , traseul trebuie protejat cu tub/teava metalica .

 

Cablul de coloana ar fi bine sa mearga pana in tabloul general fara a fi intrerupt ; mai ales daca nu aveti nevoie sa faceti derivatii . 

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări