Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Radio-casetofon "Armonia"


radianr

Postări Recomandate

E un Bucur Mono mai exista o varianta "Univers", tot se chinuia un nene pe OLX sa il vanda. Univers e verde pe scala cu carcasa furniruita, seamana si mai bine cu un bucur, tot mono dar in loc de butonul  "aut/man" ce vad in poza acolo are unul cu "prezenta" si la fel ultimul potentiometru pentru ton - prezenta in loc de balans. Casetofonul era identic, ieftineala.

Editat de Sorin - Viorel Mares
Link spre comentariu
  • 5 luni mai târziu...

Cred ca e clar ca struto camila asta a aparut doar pt ca politrucii vremii trebuiau sa raporteze diversificarea productiei si aia habar nu aveau de caracteristici tehnice si alte alea.Pana la urma se lucra pe platforma de Bucur, care de bine de rau, avea si decodor si lant stereo pe finalul audio.Trebuia doar cap stereo si preu asemenea ca sa iese o scula asa cum spui.Doar ca iesea mai scumpa, si Bucurul chiar fara casetofon inglobat in carcasa, era cotat printre cele mai scumpe de pe piata de atunci...nu era loc de scumpire. Plus ca Dana a mers prost pe piata, si atunci au vazut o portita sa mai epuizeze din stocurile de parti mecanice.Nu stiu cati din cei care au cumparat modelul asta, au reusit sa-l si foloseasca pe caseta.Casetele vremii care se gaseau uzual la noi, nu erau taman cele mai bune.Daca un utilizator avea bafta sa-i incalceasca banda, era o aventura sa demontezi si sa incerci sa scapi de somoiagul prins la rola presoare.Una peste alta, o gramada de motive au stat la baza insuccesului de piata, daca e sa comparam doar cu Bucur, care era destul de cautat la vanzare, mai ales dupa ce Tehnotonul l-a echipat cu final cu 2N3055. Armonia au fost vazute cel mai des prin birourile intreprinderilor vremii. Are si un merit in zilele nostre...se gaseste mai greu decat un Bucur.

Editat de doru3160
Link spre comentariu

Ai dreptate, era multă prostie și habarnism la nivelul celor ce aveau putere de decizie în domeniul producției de electronice.

Problema cu agatatul benzii exista si la case mari, in special casetele C120 produse de firme renumite și rulate pe casetofoane occidentale sau japoneze erau predispuse la astfel de accidente.

La cele autohtone se intampla mult mai des probabil, nu am folosit astfel de casete la vremea respectivă. Aveam BASF TDK Philips maxell, nu erau prea greu de procurat.

Mai ramane o intrebare : de ce era atât de proasta mecanica de Dana, nu a fost copiată după ceva casetofon străinez ? ... macar atat daca făceau ar fi ieșit un produs decent ...

 

 

 

Link spre comentariu

Cine cumpara Dana sau Armonia nu folosea BASF, TDK, AGFA,sau alte fineturi...de aici si necazurile.Probabil folosita cu casete de calitate, nu era mai proasta decat ce se gasea atunci pe piata.

Link spre comentariu
1 hour ago, +_Florin_+ said:

... de ce era atât de proasta mecanica de Dana, nu a fost copiată după ceva casetofon străinez ? ...

Nu-i suficient sa vrei, trebuie sa si poti.

Îmi aduc aminte ce problematica era confectionarea de componente mecanice precise din metal sau mase plastice. La scolile cele nalte se învata multa teorie, dar relativ putine despre proiectarea practica a matritelor pentru turnare sau ambutisare si a proceselor tehnologice aferente.

Am întâlnit atât mecanisme esteuropene dar si vestice, care lasau de dorit la capitolele conceptie si precizie de executie. Cu repercursiuni serioase asupra calitatii înregistrarii si redarii.

Link spre comentariu
Acum 7 ore, +_Florin_+ a spus:

Ai dreptate, era multă prostie și habarnism la nivelul celor ce aveau putere de decizie în domeniul producției de electronice.

Problema cu agatatul benzii exista si la case mari, in special casetele C120 produse de firme renumite și rulate pe casetofoane occidentale sau japoneze erau predispuse la astfel de accidente.

La cele autohtone se intampla mult mai des probabil, nu am folosit astfel de casete la vremea respectivă. Aveam BASF TDK Philips maxell, nu erau prea greu de procurat.

Mai ramane o intrebare : de ce era atât de proasta mecanica de Dana, nu a fost copiată după ceva casetofon străinez ? ... macar atat daca făceau ar fi ieșit un produs decent ...

 

 

 

C 120(și 90) era o problema pt foarte multe casetofoane (japoneze, apărute pe plaiurile mioritice la vremea respectiva. (GRUNDIG C480 nu avea probleme) 

Editat de q_acdc
Link spre comentariu

Rolele presoare erau jalnice , cuiul presor ( axul volantului ) la luciu oglinda , arcul rolei presoare slab , forta de antrenare minima ( la limita ) , fiind mecanici de casetofoane portative , care functionau si alimentate la baterii , curele filare etc . Dupa un timp , fara o minima intretinere , se compromiteau si minimele performante . Rola presoare se colmata cu oxid desprins de pe banda , cauciucul prost vulcanizat si de calitate slaba ducea la ovalizarea sau excentricitatea rolei , cateodata in ambele planuri etc . O comparatie rapida cu o mecanica de casetofon de  calitate medie ( deck stationar ) releva caracteristicile  care faceau diferenta . Presoare lata , elastica si foarte aderenta , cui presor  gros , cu microrugozitate in zona antrenarii benzii , curele late , volant generos , motor puternic , lagare de mari dimensiuni de calitate etc . Sa nu zic de variantele direct drive , axul motorului direct pe rola , si contratensiune in rola debitoare ... banda se aseza corespunzator pe cea acceptoare . Mecanici bune erau si la unele walkman - uri , acolo cu alte artificii tehnice . Casete ... cred ca toti ne amintim cum se " bateau "de podul palmei , sa se " aseze " spirele etc . 120 min am avut vreo trei ... de curiozitate . Le foloseam cand aveam " invitati ", cuplate pe inregistrare , sa retin ce - mi scapa la conversatii , sau plecam din incapere dupa cafele , sa golesc scrumierele etc .  Altfel , casete bune se mai gaseau in comertul socialist de stat , in afara omniprezentelor ORWO , pe care nu le cumpara ( aproape ) nimeni . Chiar si cromdioxid ... sau ferrochrom . Foarte rar , si in numar mic la vedere ... cu cutiile de 10 buc . pentru cine trebuia ... relatiile cu troc , sau personajele " mari ", unde nu se prea putea comenta si refuza . Asta pana prin '87 , cand s - au taiat complet importurile pe devize convertibile . O alta sursa erau cei ce calatoreau in afara , desi casete aduceau mai rar , in special cele din gama de jos , AGFA ferrocolor , BASF - uri indoielnice , facute pe unde da Domnul , tot felul de marci asiatice gen Trident etc . , nu prea erau rentabile . Cromdioxid sau metal ... erau raritati , se storcea maximum de plusvaloare din ultimul cent . Adica marfuri ieftine , la oferta , vandute la pretul celor scumpe , totul inmultit cu coeficientul de "siguranta " , adica dolarul trebuia sa produca 100 lei . Un videorecorder mediu costa si 60.000 lei , NATIONAL - urile G10 si G20 mai mult , un player Goldstar 30 - 35.000 , Philips - ul ( de pe Neckerman ) adus din Irak 40.000 . In fine ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Rolele erau cum erau, dar ambreajul pe tamburul de fata era problema.Trebuia un compromis intre a-l regla sa traga banda pt a o rula pe tamburul de fata si totodata sa nu traga prea tare sa deranjeze rola presoare.Daca tragea mai putin sau se bloca tamburul de fata, se stie ce se aduna la rola presoare, care isi facea treaba, tragea banda pana o facea snur in jurul axului volantului.Intretinere nu facea nimeni.Se bagau la sters cu alcool si gresat doar cei care mai cochetau cu electronica, dar grosul utilizatorilor erau de principiu, apa, paie si bataie.Se gandeau la intretinere, doar cand functionarea nu mai era normala, si de multe ori era prea tarziu, sau trebuiau inlocuiri, in loc de simpla curatare.

Editat de doru3160
Link spre comentariu
Acum 10 ore, gauss a spus:

 Mecanici bune erau si la unele walkman - uri , acolo cu alte artificii tehnice . Casete ... cred ca toti ne amintim cum se " bateau "de podul palmei , sa se " aseze " spirele ... Altfel , casete bune se mai gaseau in comertul socialist de stat , in afara omniprezentelor ORWO , pe care nu le cumpara ( aproape ) nimeni . Chiar si cromdioxid ... sau ferrochrom . Foarte rar , si in numar mic la vedere ... cu cutiile de 10 buc . pentru cine trebuia ... relatiile cu troc , sau personajele " mari ", unde nu se prea putea comenta si refuza . Asta pana prin '87 , cand s - au taiat complet importurile pe devize convertibile...Cromdioxid sau metal ... erau raritati , se storcea maximum de plusvaloare din ultimul cent . Adica marfuri ieftine , la oferta , vandute la pretul celor scumpe , totul inmultit cu coeficientul de "siguranta " , adica dolarul trebuia sa produca 100 lei . Un videorecorder mediu costa si 60.000 lei , NATIONAL - urile G10 si G20 mai mult , un player Goldstar 30 - 35.000 , Philips - ul ( de pe Neckerman ) adus din Irak 40.000 . In fine ...

De toate astea ma loveam aproape zilnic inainte de revolutie...amintiri triste si amare!

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări