Shambala Postat Mai 9, 2018 Partajează Postat Mai 9, 2018 (editat) Nu este chiar asa. Am verificat si puntea redresoare existenta suporta curentul de incarcare a noilor electrolitici (dubli ca valoare), iar schimbarea (sau adaugarea de) filtraje locale cu unele cu Fr ridicat putea ajuta mult la frecventele inalte. Nu stiu cat de bine se comportau conzii noi la frecventele peste 8-10khz , sa zicem. Singurul inconvenient semnificativ la cresterea majora a valorii filtrajului principal este murdarirea masei de putere cu spitzurile mari pe care le au la incarcare. Exista insa solutii si la asta. Editat Mai 9, 2018 de Shambala Link spre comentariu
vranceanu Postat Mai 9, 2018 Partajează Postat Mai 9, 2018 @Shambala , am gasit condensator , chiar original , dar sincer mi-a fost lene sa il schimb. De fapt si uitasem de el dar mi-am amintit cu ocazia discutiei acestea. Da , e riscant uneori cu aparatura veche dar la primele probe - alimentari trebuie luate masuri de precautie. De regula sigurante calibrate exact cum trebuie in surse iar pt cele cu baterii am seturi de baterii mai ,,purtate '' . Link spre comentariu
orgasmo Postat Mai 9, 2018 Partajează Postat Mai 9, 2018 Pretul la un condensator, reflecta Factorul de Calitate, Q? Q masurat la 120Hz pentru condensator de 10uF, diverse marci si stari: 1 Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 9, 2018 Partajează Postat Mai 9, 2018 Generic vorbind, la ce ajuta sa cunosti (exact) valoarea Q (factorul de calitate) la un condesator electrolitic folosit la filtrare? Link spre comentariu
vranceanu Postat Mai 9, 2018 Partajează Postat Mai 9, 2018 (editat) 24 minutes ago, Shambala said: Nu este chiar asa. Am verificat si puntea redresoare existenta suporta curentul de incarcare a noilor electrolitici (dubli ca valoare), iar schimbarea filtrajelor locale cu altele cu Fr ridicat putea ajuta mult la frecventele inalte. Singurul inconvenient semnificativ la cresterea mare a valorii filtrajului principal este murdarirea masei de putere cu spitzurile mari pe care le au la incarcare. Exista solutie si la asta. Pai tocmai spitzurile sunt problema iar uneori tendinta de a deveni filtru RC impreuna cu rezistenta interna a etajului consumator lucru care poate determina cresterea tensiunii in gol la un nivel periculos altor componente. Asta din ce am mai observat pe parcurs cand din lipsa efectiv , am fost nevoit sa pun valori mai mari decat originalul.Lucrez ca tehnician mentenanta la o firma in Pascani (Rompak) unde cam cu tot felul de situatii ciudate am de a face zilnic . Ce fac acasa cu radiourile este doar asa ca sa-mi refac neuronii distrusi la serviciu. Ce am mai obesrvat in ultimii ani, calitatea din ce in ce mai slaba a pieselor de schimb care imi vin (majoritatea made in china chiar daca e de brand ; Siemens, Bosch , Omron, etc) Tot ce pe vremuri cat era original tinea mult si bine, acuma echivalentele chinezesti au viata mult mai scurta desi aparent sunt identice . Editat Mai 9, 2018 de vranceanu Link spre comentariu
Shambala Postat Mai 9, 2018 Partajează Postat Mai 9, 2018 Nu creste tensiunea in gol (sau absolut nesemnificativ), exista un consum permanent in orice amplif , chiar daca nu exista bleedere. Ca sa creasca periculos tensiunea ar trebui sa oscileze sursa rau de tot, si se poate intampla cand lipsesc decuplarile si sarcina este pur sau foarte puternic inductiva. Am patit la primul meu alimentator pt trenulet electric, facut cand eram f f tanar. O placheta de 47nF a rezolvat problema. Link spre comentariu
orgasmo Postat Mai 9, 2018 Partajează Postat Mai 9, 2018 4 hours ago, sesebe said: Generic vorbind, la ce ajuta sa cunosti (exact) valoarea Q (factorul de calitate) la un condesator electrolitic folosit la filtrare? La ce ajuta un zgomot redus si un condensator electrolitic eficient folosit la filtrare? 1 Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 9, 2018 Partajează Postat Mai 9, 2018 Nu mi-ai raspuns. Raspunzind tot cu o intrebare de cele mai multe ori inseamna ca nu se stie raspunsul la intrebarea initiala. Link spre comentariu
Shambala Postat Mai 9, 2018 Partajează Postat Mai 9, 2018 (editat) La frecvente foarte mari poate fi vital sa stii Q-ul. Dar la frecv f mari nu se folosesc electrolitici. La filtrajul dintr-un amplif e util cand il poti masura pt mai multe frecvente - asa iti faci o idee despre calitatea condului la zeci de khz. Asa cred. Editat Mai 9, 2018 de Shambala Link spre comentariu
sesebe Postat Mai 9, 2018 Partajează Postat Mai 9, 2018 Q-ul unui condesator conteaza in circuitele acordate dar in filtrarea alimentarii....chiar nu stiu la ce ar conta. Dupa cum ne-a obisnuit, probabil o sa puna o poza cu explicatia..... Link spre comentariu
vranceanu Postat Mai 10, 2018 Partajează Postat Mai 10, 2018 On 5/9/2018 at 1:16 AM, Sorin - Viorel Mares said: 5. Deck Sony TC k661S ...are numai Elna si Rubycon in el, luciosi si frumosi... e de undeva din 95-95.... pana nu moare deck-ul nici ca ma ating de vreunul.... deocamdata merge perfect si cu curelele originale. Hmmm ! Am si eu un SONY TCK 611S . Seamana foarte mult cu al tau si tot asa, nu prea as baga mana in el pentru nimic in lume atata timp cat functioneaza perfect. Eu insa am schimbat cureaua mica de la servo drive pt ca am gasit-o rupta pur si simplu dupa ce fusesem plecat vre-o doi ani prin afara . In rest ... scula adevarata ! Reda si inregistreaza Dumnezeieste daca ii calibrezi corect curentul de premagnetizare . Link spre comentariu
tm07uxo Postat Mai 10, 2018 Partajează Postat Mai 10, 2018 Buna ziua si nu numai....Nu sint electronist de meserie .... Am invatat electronica singur ptr. ca i-mi placea muzica si in vremuri apuse nu se gaseau scule de cumparat sau erau foarte scumpe .....Aparitia revistei TEHNIUM a fost o adevarata mana cereasca ptr. multi din generatia noastra si pentru ca pe vremea acea majoritatea tinerilor pe linga serviciu mai faceau ceva.... m-am alaturat celora care faceau electronica SELF MADE ...mai apoi aceasta pasiune a devenit si o mica afacere subterana ... Dar piese de unde???...Foarte multe constructii au fost facute din DEMOLARI.... Existenta in TM a unei piete de vechituri a fost a doua mana cereasca...Prin 1965 -66 ucenic fiind am gasit de cumparat o mortaciune de aparat de radio cred ca a fost ROMANTA fara cutie, fara difuzor fara scala dar cu cond. variabil . traf de alimentare si cu numai doua lampi 6F31 si final 6AR5 o devarata comoara din care am facut primul 0-v-1.....A fost aparatul pina dupa revolutie cu care se asculta si Europa libera fiind foarte selectiv . Mentionez inca odata ca piesele au fost din demolari inclusiv condensatoarele si fara masuratori de ESR,, Q,, tangente etc...Cert este ca marile concerne fabrica la ora actuala marci de condensatoare cu calitati dedicate anumitor aplicatii .. Dar cum a fost la noi ? Industria noastra cate sortimente de condensatoare fabrica ? De cind se stie la noi de ESR in mediu amatoricesc ca nu tin minte sa fi citit pina in 1990 in TEHNIUM de acest parametru sau poate nu am fost atent....In mediu industrial odata cu aparitia electronicii digitatale da ..si ma gindesc ca doar in electronica digitala conteaza in electronica analogica mai putin...Dar sa revenim daca trebuie... sau nu schimbati ...parerea mea daca scula e a ta si esti pretentios da .... daca e unui client care nu face diferenta de sunet atunci NU..Majoritatea nu aud sunetul pieselor si acestia sint in general electronistii profesionistii ptr. ei un condensator, un rezistor , o lampa , un curent continu redresat cu tub sau cu diode e acelasi si in America si in China.. Care este diferenta pe care multi nu o percep ?? faceti urmatorul experiment luati un aparat de radio portabil ascultati-il in 3 feluri 1. Puneti - il pe masa si memorati sunetul 2. puneti aparatul intr-o oala si ascultati ,memorati sunetul. 3. Puneti capacul peste oala ascultati sunetul ,memorati sunetul, comparati cele 3 sunete....Sunetul de la punctul 3 va suna cu condensatori vechi chiar daca la masurat e bun iar de la punctul 1 cu condensatori noi dupa cel putin 30 de ore de functionare. Daca nu veti putea face diferenta intre cele 3 feluri de ascultare degeaba va mai duceti la medic ca va face numai o constatare ...nu mai auzi bine.... Succesuri va doresc . 2 Link spre comentariu
orgasmo Postat Mai 10, 2018 Partajează Postat Mai 10, 2018 Q meter: https://en.wikipedia.org/wiki/Q_meter Link spre comentariu
Real Minitehnicus Postat Mai 10, 2018 Partajează Postat Mai 10, 2018 (editat) După câte observ (de mult timp, și multe capturi foto de ale tale) adevărata ta pasiune e metrologia, nu electronica. Oamenii de genul tău au tendință să umfle nimicurile ducând exagerarea pâna la extremul absolut. Mă întreb ce s-ar fi făcut unul ca tine pe vremea lui ceașcă , când dacă aveai un MAVO-35, un grid-dip și un generator făcut de tine erai deja mare sculă. Editat Mai 10, 2018 de Real Minitehnicus 1 Link spre comentariu
Shambala Postat Mai 10, 2018 Partajează Postat Mai 10, 2018 tm07uxo, diferenta in sunet intre redresarea cu semiconductori si una cu tuburi chiar se simte. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum