Vizitator blackwolf2762 Postat Mai 6, 2018 Partajează Postat Mai 6, 2018 Salutare tuturor... Am construit un SMPS dupa schema asta cu un traf ATX dintr-o sursa de PC. Pus 2 becuri de 12V / 35W ca sarcina pe iesirea trafului si merge... ca nesimtita, IRF-urile raminind reci la fel si trafu. Pun redresarea si... surpriza... sarcina bec 12V / 21W diodele de dupa traf se incing atit de rau ca nu poti pune mina pe ele. Am folosit ca diode MUR860 pe radiator si condensatori de 220uF / 63v. Intrebarea mea este unde gresesc??? Ma poate ajuta cineva cu un grup de redresare - filtrare care sa nu faca beleaua asta??? Multumesc... Link spre comentariu
validae Postat Mai 6, 2018 Partajează Postat Mai 6, 2018 Poți să desenezi cum ai pus diodele alea în schemă ? Link spre comentariu
Vizitator blackwolf2762 Postat Mai 6, 2018 Partajează Postat Mai 6, 2018 Uitati asa... Numai ca sunt schimbate cu MUR... masa e firul ala gros care iese pe deasupra trafului.. Link spre comentariu
validae Postat Mai 6, 2018 Partajează Postat Mai 6, 2018 La ce frecvență lucrează IR2153 acum ? Tensiunea după filtraj cum este în sarcină ? Link spre comentariu
Marian Postat Mai 6, 2018 Partajează Postat Mai 6, 2018 (editat) IR2153 nu are functie de stabilizare, pinul 3 nu-i optimizat pentru asa ceva, ci serveste unei cu totul alte functii. Ai testat pe osciloscop sa verifici daca ce vrei tu este functional? AI frecventa stabila? AI forma de unda stabila? Ce rol au rezistentele de 0R1/5W? Unde sunt inductantele serie? De ce redresare mono? Unde-i compensarea la 431? Unde-i rezistenta ce seteaza curentul prin ledul opto? Unde-s snuberele pe mosfeti? Dar pe diode? Ce faci cu 100u la condul de la bootstrap? De ce doar 22u filtrare pe alimentare? Editat Mai 6, 2018 de marian Link spre comentariu
Vizitator Postat Mai 6, 2018 Partajează Postat Mai 6, 2018 De ce doar 9 intrebari? De ce oamenii vor doar sa construiasca si nu sa inteleaga ce construiesc? Link spre comentariu
Vizitator blackwolf2762 Postat Mai 6, 2018 Partajează Postat Mai 6, 2018 UPS!!! Nu vreau sa produc "batalie" asa ca am sa raspund la toate cele 9 intrebari: -nu am testat pe osciloscop ca inca nu l-am construit dar banuiesc ca frecventa este stabila din moment ce am aceeiasi tensiune alternativa de iesire cu cele doua becuri legate la ea cit si in gol; -da asa este IR-ul nu este optimizat pt stabiizare am vazut pe pielea mea cind incercai etajul ala cu 4N35 parca au dat dracii in ea asa ca l-am zburat instantaneu va rog sa nu-l mai luati in consideratie cu scuzele de rigoare ca nu am precizat asta de la inceput -rezistorii de putere de la iesire sunt doar ca protectie la scurt... si functioneaza... citeva facute fara intentie le-au incalzit si nu s-a ars nimica -22uF pt ca trebuia sa iasa cit mai mica caci si asa luai teapa si pusei doi mastodonti de radiatori pe IRF-uri care sunt reci -100uF la bootstrap este valoarea din schema. -conform datelor de catalog cu gupul RC de mai sus ar fi cam 14kHz, iar tensiunea dupa filtraj in gol 11,9V cu sarcina 9,7-9,9V deci o pierdere de 2V cu precizarea ca incercarea o fac pe infasurarea de pe care ar trebui sa scoata 5V. Uitati-o aici cu becurile legate. Nimic... dupa o ora de functionare continua nu s-a incalzit nimica exceptie facind rezistorul care alimenteaza IR-ul, tensiunea alternativa a ramas la aceleasi valori. Se pot vedea locurile pentru rezistorii de putere, diodele de redresare si condensatorii de filtraj. Nu baga zgomote in retea, am un radio cu lampi care il folosesc zilnic si nu zice nik (doar cind dau drumul la plasma si e pe MA). Multumesc pentru interes domnilor si pentru incercarea de a ma "descalta". Astept sugestiile dvs. daca aveti timp Link spre comentariu
Marian Postat Mai 6, 2018 Partajează Postat Mai 6, 2018 (editat) 54 minutes ago, blackwolf2762 said: -nu am testat pe osciloscop ca inca nu l-am construit dar banuiesc ca frecventa este stabila din moment ce am aceeiasi tensiune alternativa de iesire cu cele doua becuri legate la ea cit si in gol; N-ai inteles intrebarea mea. Frecventa si forma de unda stabile se verifica cu a 2-a varianta de schema, adica cea cu care ai probleme. 54 minutes ago, blackwolf2762 said: -rezistorii de putere de la iesire sunt doar ca protectie la scurt... si functioneaza... citeva facute fara intentie le-au incalzit si nu s-a ars nimica Am trait s-o aud si pe asta... Aritmetica simpla: 14V/0,1Ohm=140A 12V/0,1Ohm=120A 5V/0,1Ohm=50A Sa crezi tu ca ai protectie la scurt cu rezistentele alea... 54 minutes ago, blackwolf2762 said: -22uF pt ca trebuia sa iasa cit mai mica caci si asa luai teapa si pusei doi mastodonti de radiatori pe IRF-uri care sunt reci Si ce legatura are temperatura mosfetilor cu intrebarea mea legata de filtrarea din primar? 22u e mult prea putin, daca nu intelegi de ce, eu n-o sa explic din nou, am facut-o in alte randuri. 54 minutes ago, blackwolf2762 said: -100uF la bootstrap este valoarea din schema. Stiu ca atat e, ca am vazut si eu ca e 100u, eu te-am intrebat pentru ce D-zeu asa mult acolo? Nici aici nu ma mai repet, m-am saturat sa scriu doar pentru mine. Vezi ca sunt deja 2 topicuri cu surse in comutatie pentru amplificatoare, discutate recent la alimentatoare, cauta si citeste, am scris acolo destule. 54 minutes ago, blackwolf2762 said: -conform datelor de catalog cu gupul RC de mai sus ar fi cam 14kHz, iar tensiunea dupa filtraj in gol 11,9V cu sarcina 9,7-9,9V deci o pierdere de 2V cu precizarea ca incercarea o fac pe infasurarea de pe care ar trebui sa scoata 5V. Presupun ca te referi la RT/CT, si daca da atunci daca CT este 330p ( ca nu ai notat si ordinul de marime pe schema ), atunci calculul tau este gresit, ai putin peste 40khz. In fapt poti fi multumit ca nu ai 14khz acolo... Infasurarea de 5V nu trebuie sa scoata 5V, ci undeva spre 12V. Imi pare rau dar electronica nu se face atat de orbeste. Imi pare rau daca par deplasat, dar la cat de mult am scris pe tema asta eu, Dl Miticamy, Smilex, si altii... am devenit mai pretentios cu subiectele pe tema surse in comutatie. Nu ai nici o scuza pentru erorile grosolane din schema si din postari. Nu atunci cand exista topicul asta: https://www.elforum.info/topic/82737-modificare-sursa-atx-proiect-didactic/ Si asta: https://www.elforum.info/topic/44160-totul-despresurseteorieschemeaplicatii/ Sau asta: https://www.elforum.info/topic/111125-faq-intrebari-frecvente/ SI mai ales astea 2 ca sunt direct pe subiect, si cu multa teorie descrisa: https://www.elforum.info/topic/131297-sursă-in-comutație-ptr-amplificator/ https://www.elforum.info/topic/131325-sursa-comutatie-pentru-amplificatoare-audio/ Si de ce nu asta: https://www.elforum.info/topic/45699-index-tematic/ Sau si mai simplu: https://www.elforum.info/topic/45699-index-tematic/?do=findComment&comment=1665925 Am pus acolo link-uri cu trimiteri directe catre postari esentiale pentru intelegerea teoriei surselor in comutatie. Nu exista scuza sa nu citim nimic si sa incercam diverse improvizatii, poate totusi merge... Topic mutat la sectiunea incepatorilor. Editat Mai 6, 2018 de marian Link spre comentariu
Vizitator blackwolf2762 Postat Mai 7, 2018 Partajează Postat Mai 7, 2018 Nu... Nu sunteti deplasat... Multumesc ca mi-ati atras atentia... Recunosc ca luai schema si o facui fara sa o analizez. O sa ma uit inca o data pe acele topicuri. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum