Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Stabilizator de tensiune

Vizitator beesk

Postări Recomandate

Vizitator beesk
4 minutes ago, bogdan546 said:

Este proiectul la CEF ?  Probabil ti se cerea sa dimensionezi componentele in functie de cerinta data .

este  proiectul la CAD, de la CEF m-am inspirat de circuit. Cerinta data era 115V sursa, tensiunea de iesire reglabila intre 7-10V iar curentul maxim pe iesire 2A. 

Link spre comentariu

Daca ai fi specificat de la inceput ce doresti era mai simplu . Modifica schema din orcad umbland la factorul de transformare la transformator si  sursa AC la 115v   dupa care  se dimensioneaza divizorul r2 si pot+r7 pentru un zener de 10v si r prot pentru 2A si sarcina

Editat de bogdan546
Link spre comentariu
Vizitator beesk

Ah, mi s-a luminat capul, incep acum cu el si am sa revin cu un rezultat, multa apreciere

Daca eventual considerati ca mai exista ceva de adaugat de ordinul miciilor detalii ce tin de orcad, va multumesc in avans!

Editat de beesk
Link spre comentariu
9 hours ago, beesk said:

De asemenea mai exista si aceasta varianta, care arata la fel dar duce de la 230 la 15 la 3A, sau ceva de genul asta

8 hours ago, bogdan546 said:

Este proiectul la CEF ?  Probabil ti se cerea sa dimensionezi componentele in functie de cerinta data .

Apoi ,"dimensionati-mi" voi un operational monolitic ce suporta sa fie alimentat la 325V.

@beesk: Un sfat prietenesc; lasa-te de electronica.

Edit: Totusi, la ce disciplina e proiectul asta? Curs practic de electronica utopica?

Editat de franzm
Link spre comentariu

"Apoi ,"dimensionati-mi" voi un operational monolitic ce suporta sa fie alimentat la 325V."

In ce schema este alimentat la 325V ?

Editat de bogdan546
Link spre comentariu

Niciuna. Ca are transformator coborâtor. M-a derutat textul. Asa ca reducem la 115V. Pt valoarea asta exista si schema.

Link spre comentariu

Schema de redresor in punte.

Click pentru marire.

1694756080_schemaderedresorinpunte.thumb.jpg.a04310cc1c53bc72e474cbb2fb67c2a4.jpg

Cu analiza tranzitorie, se vede evolutia in timp a tensiunilor, curentilor sau puterilor.

1566242556_tensiuniinprimarsisecundar.jpg.53fe5e5d63aae1d5cbd6c058329701b9.jpg

Tensiunea redresata creste de la zero  si apoi are ondulatii de 100Hz, ca in poza.

504756316_detaliultensiuniiredresate.jpg.a9d2d6274f60e76055f8e0363da2ff7e.jpg

Pentru stabilizator se foloseste tensiunea minima de 12,5V, din care trebuie sa se obtina tensiunile din tema.

Succes!

@gsabac

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări