Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Reconditionare amplificator Fisher TX-55

paul_ral

Postări Recomandate

53 minutes ago, paul_ral said:

220uF/25V temperatura camerei

alt 220uF25V

100uF/25V

100uF/10V

1uF/50V

330ohm

330ohm

6,8kohm

Shall I continue?

Lipseste toleranta condensatorilor care spuneati ca era:

2 hours ago, paul_ral said:

Si in cazul condensatoarelor si in cazul rezistoarelor, am constatat o crestere a valorilor, în cele mai multe cazuri peste toleranța specificată in manualul service. 

Link spre comentariu

Ca sa nu mai zica Paul Ral ca am o atitudine "dusmanoasa" (expresia nu ii apartine dar pt cei vechi este deja stereotip - Sharky stie bine  :D ), sustin schimbarea electroliticilor si a diodelor redresoare. Ba chiar si a tz stabilizatori daca sunt pe acolo. Mai ales daca au functionat fierbinti.

Discutabila este insa alegerea diodelor noi, cele rapide sunt mai zgomotoase fara snubbere.  

LE - Eu sunt adeptul solutiei nr.2 enuntate de Sesebe.

Editat de Shambala
Link spre comentariu
12 minutes ago, paul_ral said:

Pentru condensatori toleranță simetrică conform datashet-urilor condensatorilor înlocuiți

Toleranta initiala era de -10% +50%?

S-a inlocuit cu +/-20% ?

Link spre comentariu
Vizitator

Condensatorii aia gri, si eu ii schimb fara nici o discutie. Sunt de 30 de ani si in timp le creste capacitatea datorita pierderii electrolitului. Suprafata foliei de aluminiu se mareste datorita rugozitatii microscopice la nivelul acesteia. Era o discutie pe RMOrg legata de tema asta. Personal am facut masuratori de THD si IMD inainte si dupa schimbarea acestora, inclusiv analiza spectrala si curba de raspuns in frecventa. Legat de rezistorii aia cu corpul maron (Allen Brandley) este boala lor sa le creasca valoarea in timp. Cand gasesc cateva cu valoarea marita le dau afara pe toate si le inlocuiesc cu Metall cu toleranta mica. Apropo de diode si tranzistori...exista niste duble sau triple diode, in general in aparatele de provenienta japoneza, care in timp provoaca defecte ciudate. In functionare o iau razna parametrii datorita dezlipirii aleatoare a terminalelor la nivelul pastilei de siliciu. In general se gasesc prin Sony, Onkyo, Marantz si sunt prin surse sau in bias. Aceeasi poveste se intampla si cu unii tranzistori chiar si cei de semnal mic din etajele preamplificatoare sau in partea de radiofrecventa. Akai_urile au boala asta frecvent. Eu sunt convins ca @Paul_ral..stie exact ce face si il felicit pentru asta.

Link spre comentariu

Toleranta initială nu este specificată. Au fost inlocuiți cu +/-20%, însă fiind componente de calitate valorile sunt foarte apropiate de cele din schemă. Înlocuirea s-a făcut la aceeași valoare, exceptie filtrajul de 2200uF în loc de 2000uF, și cu creșterea valorii tensiunii acolo unde a fost posibil

Link spre comentariu

Ca de obicei, se face din țintă armăsar! 

Condesatorii electrolitici și eu ii schimb dar nu pe cei mari de filtrare, decit dacă într-adevăr au probleme.

Electrolitici mari rar au probleme și în plus am avut surpriza ca să se modifice radical sunetul după schimbare și imi plăcea mai mult sunetul inițial . Eu nu ii schimb din cauza ca sint defecți ci pt a creste performantele (pe cit posibil), în special scăderea zgomotului, iar unde se poate și se rentează (pe calea de semnal de exemplu) pun condesatori film. 

La componentele active (tranzistori, diode) rar umblu. Doar dacă sint defecte pt ca de obicei cele originale erau realizate "altfel" și în unele cazuri cele noi au performante mai slabe. 

Nu sint împotriva schimbării componentelor dar, după cum am precizat, componentele se schimba cautind anumite rezultate, nu pt ca "asa e moda". 

Editat de sesebe
Link spre comentariu
2 hours ago, paul_ral said:

Si in cazul condensatoarelor si in cazul rezistoarelor, am constatat o crestere a valorilor, în cele mai multe cazuri peste toleranța specificată in manualul service.

7 minutes ago, paul_ral said:

Toleranta initială nu este specificată. Au fost inlocuiți cu +/-20%, însă fiind componente de calitate valorile sunt foarte apropiate de cele din schemă. Înlocuirea s-a făcut la aceeași valoare, exceptie filtrajul de 2200uF în loc de 2000uF, și cu creșterea valorii tensiunii acolo unde a fost posibil

Link spre comentariu

Bun, ce e gresit in afirmatia mea?Vrei sa spui ca toleranta C-urilor nu e specificată. Asta este cheia problemei!

Pentru cine sunt țintă SSB?

Editat de paul_ral
Link spre comentariu

Un alt topic de discuții savante, de înalt nivel, despre cum se repară aparate funcționale. Mai problematic este când "specialiștii" trebuie să și repare ceva (mai ales când o parte dintre defecte sunt produse chiar prin efortul elaborat al respectivilor)

Nu-i așa?

Editat de Real Minitehnicus
Link spre comentariu

Paul, nu știu dacă înțeleg bine întrebarea dar dacă am înțeles-o bine atunci răspunsul îl poți găsi în posturile anterioare. 

Nu-mi mai bat capul cu discuția asta. 

Ai cistigat! Ești expertul experților în recondiționări iar noi, ceilalti care am postat pe aici, sintem numai niște chibit care nu avem habar de nimic. 

Link spre comentariu
Acum 20 ore, paul_ral a spus:

Un topic al unui coleg, culmea, din Iași, pe care îl respect foarte mult

Aici cum stau lucrurile stimabililor?

Nu compara A 350 construit cu piese romanesti cu Fisher-ul construit cu piese japoneze. La vremea respectiva condensatorii electrolitici romanesti erau foarte prosti....se umflau, se uscau, etc...numai condensatori nu erau aia. Dar asta era atunci...ne faceam treaba cu ce aveam! 

Aparatele vechi japoneze, nemtesti, etc... erau calitative si datorita pieselor bune...pe cand ale noastre erau vai si amar. Condensatorii electrolitici romanesti din A350 chiar erau (sunt) de proasta calitate...si merita inlocuiti fara discutie. La un astfel de amplificator (A 350) nu nu am nimic de obiectat la schimbarea condensatorilor...chiar daca nu se pastreza originalitatea.

Spor!

Editat de mac01
Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări