Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Lumina economica

bogdan exit

Postări Recomandate

mai există şi becuri cu halogen...eu am aşa ceva în dormitor şi birou (aplice de tavan cu 3 focuri cu becuri cu halogen), şi aprinse toate 3 sunt ok pentru citit, şi alte alea. "din construcţie", am comutatoare, deci am cablat aplicele 2+1, adică un întrerupător închide pentru 2 becuri, celălalt pentru cel rămas... deci am ceva efect de lumină de veghe...sunt de 40 de waţi fiecare.am şi 2 aplice cu 2 focuri, la care am băgat becuri cu leduri... unul îl hotărâsem pentru bucătărie... însă lumina e cam dubioasă... mai ales că becurile alea concentrează lumina ca o lanternă... şi nu prea ţine. mai ales pentru o bucătărie :smt005 .am dat 13 lei pe un bec... şi la efectul pe care-l au sunt exorbitant de scumpe!!!dar dacă vrei lampă de citit, sau lumini de veghe, sunt numai bune, mai ales datorită consumului mic.e vorba de bec cu multe leduri... am unul spart (picioruşe de fixare prost făcute, a alunecat din soclu, şi-a făcut cunoştinţă cu gresia...) cred că o să-l folosesc ca lampă de birou, şi când o muri (dacă o muri) am să scot schema din el.minunea foloseşte 12 leduri transparente banale, de 5 mm... dau un alb care bate spre albastru... şi din câte se vede prin spărtură, schema conţine un tranzistor, ceva, gen bc (adică de putere mică), şi ceva rezistenţe plus condensatoare, tot de tensiuni/puteri mici...folosesc în hol o aplică cu 2 din becurile pomenite, în fiecare noapte stau aprinse până dimineaţa, şi deocamdată nu s-a ars nici unul... apropo, sunt chinezeşti. am văzut şi echivalente philips/osram, dar care costau aproape 50 de ron bucata :rolleyes:

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 56
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Dr.L

12

• bogdan exit

8

• ranga

6

• tiristor

4

Top autori în acest subiect

NU am vazut ca cineva sa atentioneze ca acele leduri de 1,3 sau 5W au nevoie de un radiator destul de mare...Din experienta propie,un bec cu 27 led-uri normale/dubla intensitate poate fi folosit ca o veioza ,insa nu pt. iluminatul unei camere.Consumul unui astfel de bec nu depaseste 2W :smt003

ledurile de putere mai mare de 0,5w necesita radiatorinca nu am cumparat un astfel de led,dar o sa fac diverse teste pe elin diverse constructii de pe net cu leduri de putere se poate observa si un radiator sub eleparerea mea e ca niste leduri cu puterea acumulata de 20w fac mai multa lumina decat un neon(la care 20w e consumul propiu,fara ce mai cade pe droser,pt alea electronice,caderea e mica),dar neonul e mai accesibil ca pret,iar durata de viata e suficinet de mare(8oooh pe droser magnetic,14ooo pe electronic)
Link spre comentariu

NU am vazut ca cineva sa atentioneze ca acele leduri de 1,3 sau 5W au nevoie de un radiator destul de mare...Din experienta propie,un bec cu 27 led-uri normale/dubla intensitate poate fi folosit ca o veioza ,insa nu pt. iluminatul unei camere.Consumul unui astfel de bec nu depaseste 2W :smt003

ledurile de putere mai mare de 0,5w necesita radiatorinca nu am cumparat un astfel de led,dar o sa fac diverse teste pe elin diverse constructii de pe net cu leduri de putere se poate observa si un radiator sub eleparerea mea e ca niste leduri cu puterea acumulata de 20w fac mai multa lumina decat un neon(la care 20w e consumul propiu,fara ce mai cade pe droser,pt alea electronice,caderea e mica),dar neonul e mai accesibil ca pret,iar durata de viata e suficinet de mare(8oooh pe droser magnetic,14ooo pe electronic)
Problema la led-uri e felul in care proiecteaza lumina.Neonul o inprastie peste tot,insa becurile cu led-uri proiesteaza numai in anumite locuri.Iar pana sa apara asa ceva la noi mai dereaza(atasament)
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
Vizitator Fio2007

Ca tot e vorba despre iluminat cu led-uri... am plantat 20 de bucatzi banale de 5 mm intr-o bagheta de plastic (pentru cabluri electrice) lunga de vreo 2 m. Le-am alimentat (in paralel) la un incarcator de telefon (5,6 V) si bagheta am plasat-o pe tavan in hol. Lumina debitata era destul de buna avand in vedere ca am scos untul din saracele led-uri cu 5,6 V si ce tip de led-uri foloseam, dar... nu era de ajuns. Ledurile cu lupa au unghi mic de iluminare si nu sunt tocmai ce trebuie pentru iluminatul unei intregi incaperi. Cred k ar fi grozave niste led-uri de putere, dar... cine are atata monetar pentru 20 de bucatzi? Recent am gasit o lanterna de cap (25 RON) cu 21 de led-uri de 5 mm fara lupa si cu dioda propriu-zisa mai mare. Le-am testat si am observat ca imprastie lumina in mod egal pe un unghi destul de mare. Asa ca am inlocuit cele 20 de leduri cu lupa cu cele din lanterna. Se pare ca au facut minuni. Mai jos: bagheta luminoasa si led-ul de 5 mm fara lupa Daca le incercati si gasiti si alte idei productive... anuntati-ma si pe mine. :yawinkle:

Link spre comentariu
Vizitator Fio2007

Scarbit fiind de becurile de neam prost de pe la usile vecinilor, am cautat o alternativa mai eleganta de a ilumina exteriorul usii de la intrare. Am montat acum 8-9 luni un led in tocul usii de la intrare pentru iluminat de veghe pe timp de noapte. Led-ul e tot unul de 5 mm cu lupa, alimentat tot la un incarcator de telefon (ascuns in cutia de sigurantze). Merge non-stop de 8-9 luni si nu se mai arde. Vreau totusi sa pun 3 led-uri mai puternice, sau unul de putere macar. Asha, ca sa moara vecinii de oftika! :smt003

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
Vizitator sorian

Lumina generata de un LED depinde de puterea electrica pe care LED-ul o consuma si randamentul LED-ului.

In general LED-urile mici ( 5mm, 3mm) au in catalog doar intensitatea luminoasa ceea ce nu spune prea mult despre cantitatea totala de energie luminoasa emisa de LED.

Pentru a putea estima energia luminoasa emisa de LED, pe linga intensitatea luminoasa este nevoie si unghiul solid in care se emite energia luminoasa. Cataloagele indica acest unghi la valoarea unde intensitatea luminoasa scade la jumatate din intensitatea luminoasa maxima.

Deci avind intensitatea luminoasa si unghiul de emisie se poate calcula energia luminoasa emisa.

In link-ul de mai jos gasiti un fisier Excel care calculeaza Energia luminoasa emisa de un LED si randamentul acestuia.

http://anfaengineering.com/catalog/content/view/20/28/

Ca si referinta un bec de 40W emite in jur de 350-400 Lm.

Link spre comentariu

Nu stiu de ce comparati cu becul cu incandescenta si nu cu cel fluorescent, care se gaseste intr-o gama destul de larga de nuante, alb->daylight (asa-zisul bec economic). 60Wincandescent=10-15Wfluorecent.Cu 10 ron ai rezolvat problema becului si iti alegi ce lustra vrei.Am vazut de cumparat spoturi cu led-uri asa ca nu prea vad rostul muncii de a construi.Mi se pare ca oricum nu iluminatul cu un bec de 60W este prima problema de consum energetic.Daca vrem cu adevarat economie ar trebuie sa ne gandim si la timpul care sta aprins un bec. De exemplu, nu prea am vazut automate de scara,care sting lumina dupa cateva minute,pentru a nu ramane mereu aprinsa. De asemenea, aprinderea luminii cu senzori de prezenta, desi utilizata si la noi, nu este destul de raspandita, cum e prin alte tari.Cuptorul electric cu grill sau cel cu microunde, masina de spalat, radiatoare electrice, ascensoare, iata marii consumatori. Asupra lor trebuie intervenit in primul rand.Sunt de acord ca aceste constructii cu led arata bine. In acest moment ma aflu in Italia si va pot spune ca aici se gasesc tot felul de gadgeturi astfel incat te intrebi daca un hobby in care construiesti astfel de lucruri are rost. Si tinand cont ca Italia nu este cu prea mult inaintea Romaniei...Nu mai vorbesc aici de panouri fotovoltaice,care sunt la ordinea zilei, este adevarat ca am vazut si in Romania,de exemplu in Galati era folosit acest sistem pentru iluminarea unui parc.Eu sunt convins ca si pe la noi se gasesc destule, pe la magazinele de profil, gen Praktiker. Candva am cumparat de acolo lampi solare pentru gradina, cu led, la un pret destul de mic,sub 10ron/bucata.

Link spre comentariu

Am si eu o parere referitor la lumina economica! Call me Light Freak!!!O sa scriu doar concluziile:Pentru iluminatul in casa CEA MAI ECONOMICA metoda (din toate punctele de vedere) este cea cu tuburi fluorescente de calitate (numite impropriu 'cu neon'). Dar nu cu schema clasica cu drosel si starter ci cu drosel si armare capacitiva(nu se mai pierde curent pe filamente => cresterea randamentului), viata tubului crescand astfel enorm, putand fi utilizate chiar si tuburi cu filamentul intrerupt (arse). Unele astfel de tuburi au un randament de 80-90%. Aici mai intra si becurile alea economice (care sunt tot tuburi fluorescente).LED-urile au si ele un randament ridicat (mai bun ca al tuburilor fluorescente, de 95% poate mai mare) si o viata mai indelungata insa randamentult total scade pentru ca acestea au nevoie de o celula de alimentare care nu va avea niciodata randament de 99.9% :smt005 . De asemenea costul investitiei initiale este foarte mare. Totusi se recomanda in cazul in care look-ul se doreste a fi mai... Hi-Tec :smt032 !Becurile cu incandescenta sunt ramasite din 'iepoca de aur'.

Problema la led-uri e felul in care proiecteaza lumina.Neonul o inprastie peste tot,insa becurile cu led-uri proiesteaza numai in anumite locuri.Iar pana sa apara asa ceva la noi mai dereaza(atasament)

:smt028 Rabdare! in curand voi aduce eu! Am vazut si led-uri ce dau lumina alba pe un unghi solid de 270 grade !!! :smt035
Link spre comentariu

dar pe droseerul unei instalati cu neon nu cade o parte insemnata de putere? ca doar lucreaza pe la 70 gr :rolleyes: pe undeva scria ca e mai bine ca filamentele sa fie calde,curentul circula mai eficient(cred ca exprimarea nu e tocmai corecta,mai bine zis electronii se emit mai usor) si,in mod paradoxal,le perlungeste viatapoti pune o schema cu armare capacitiva?

Link spre comentariu

Din pacate nu! schema (schemele) le-am gasit intr-un tehnium de dupa 90 pe la biblioteca judeteana si nu imi amintesc exact in ce numar, insa am bagat la cap principiul de functionare. O sa incerc sa gasesc o schema pe gugal dar la un prim ochi aruncat se pare ca este dificil.Principiul de armare este acela ca ansamblul bobina+condensator creaza la electrozii(cele doua filamente) tubului o diferenta de potential de cativa kV acesta armanduse instantaneu, nefiind nevoie de o temperatura de lucru a filamentelor.

Link spre comentariu

Intradevar, dar nu chiar. Astea sunt cele cu reactanta capacitiva, ca sa elimine bobina din schema. Schema aceea avea un circuit rezonant LC care genera o supratensiune la bornele tubului... Cand o sa o gasesc o sa o postez aici.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări