morarul Postat Mai 8, 2018 Partajează Postat Mai 8, 2018 Ideal, ar fi ca toti sa vorbim aceeasi limba, sa ne intelegem intre noi, si sa nu mai avem posibilitatea de a ne ascunde in spatele cuvintelor sau expresiilor! Dar, din pacate, idealul exista doar intr-o lume ideala, cea ce nu convine multora dinte noi. Pentru ca nici noi nu suntem perfecti! Ce simplu si eficient, ar fi sa vorbim aceeasi limba! Se pare ca unora dintre noi, nu le convine acest ideal. Doar celor care au de ascuns ceva, le convine acest lucru! Omenirea, bat-o vina! Link spre comentariu
elmar Postat Mai 8, 2018 Partajează Postat Mai 8, 2018 Acum 7 minute, dany_cta a spus: Nu sunt antiromânesc Ești plin de ură ...ai mintea întunecată de ură!Motivele invocate de tine ...de-a lungul activității tale pe forum ...nu sunt decât un pretext pentru ură! Nu mă mai miră nimic ...așa au ajuns și alții să se arunce în aer(omorând oameni nevinovați) ...în numele unor idealuri iluzorii...care le-ar răzbuna ”durerea” închipuită! Link spre comentariu
dany_cta Postat Mai 8, 2018 Partajează Postat Mai 8, 2018 9 minutes ago, elmar said: Ești plin de ură ...ai mintea întunecată de ură!Motivele invocate de tine ...de-a lungul activității tale pe forum ...nu sunt decât un pretext pentru ură! Nu mă mai miră nimic ...așa au ajuns și alții să se arunce în aer(omorând oameni nevinovați) ...în numele unor idealuri iluzorii...care le-ar răzbuna ”durerea” închipuită! Si asa vedem cum inchizitia inca mai exista si in prezent. Link spre comentariu
elmar Postat Mai 8, 2018 Partajează Postat Mai 8, 2018 Acum 1 minut, dany_cta a spus: Si asa vedem cum inchizitia inca mai exista si in prezent. Care inchiziție!? Cea care ar putea fi condusă de unii ca tine!? Link spre comentariu
franzm Postat Mai 8, 2018 Partajează Postat Mai 8, 2018 Diversitatea, inclusiv cea lingvistica, este unul din factorii care fac ca o specie sa fie puternica. Daca ne rezumam la o singura limba universala (dupa ce criterii o alegem?), ne plafonam. Dar ne hodinim mintile, mai ales daca alegem o limba de complexitate redusa si usor de învatat. Vorba lui Göbbels, palmasului îi ajunge daca întelege ordine simple si stie sa-si numere salariul. Link spre comentariu
wave Postat Mai 8, 2018 Partajează Postat Mai 8, 2018 Are mintea intunecata de nestiinta,atat. Auzi,este impotriva impartirii in neamuri,limbi si tari. Mama lui,care ne-a impartit de nu ne mai intelegem intre noi. Link spre comentariu
dany_cta Postat Mai 8, 2018 Partajează Postat Mai 8, 2018 Totul a culminat in 1918. Nu puteau sa stea linistiti asa, divizati ? De ce ai vrea o unire, o globalizare cand poti sa fi ... fiecare individ in parte o tara, o natie, un limbaj. 7 miliarde de tari si de limbi. Link spre comentariu
wave Postat Mai 8, 2018 Partajează Postat Mai 8, 2018 Acum 8 minute, dany_cta a spus: Totul a culminat in 1918. Nu puteau sa stea linistiti asa, divizati ? De ce ai vrea o unire, o globalizare cand poti sa fi ... fiecare individ in parte o tara, o natie, un limbaj. 7 miliarde de tari si de limbi. Cine? Nu conteaza... stai linistit. Mergi la somn,maine te asteapta noi si noi idei de combatut. Ale noastre,ale tale,n-are importanta,dai tare-n ele. Ma duc sa trag o tigara pe terasa si sper sa n-ai nimic impotriva, ca ma scoti din pepeni si iar imi da Validae concediu. Si asa ma abtin cu greu... Link spre comentariu
orgasmo Postat Mai 8, 2018 Partajează Postat Mai 8, 2018 2 hours ago, dany_cta said: Sunt si destui romani care nu stiu sa scrie in limba romana chiar daca: Link spre comentariu
one Postat Mai 9, 2018 Partajează Postat Mai 9, 2018 8 hours ago, dany_cta said: fiecare individ in parte o tara, o natie, un limbaj. 7 miliarde de tari si de limbi. si de religii. Link spre comentariu
gica70 Postat Mai 9, 2018 Partajează Postat Mai 9, 2018 "totusi mai bine de 80% dintre romanii care l-au ascultat nu au inteles mesajul, pentru ca nu inteleg limba respectiva." Totusi, de unde ai stirea?! Link spre comentariu
Spitfire Postat Mai 9, 2018 Partajează Postat Mai 9, 2018 Quote In clipa asta cautam o piesa. Nu stiu denumirea in ambele limbi, stau sa caut dupa cod de la un producator sa vad cum au tradus berbecii nostrii de romani, si bineinteles ca fiecare traduce altfel. De 20minute imi bat capul cu asta. Daca vorbeam toti o singura limba - nu mai exista problema asta. Nu sunt antiromânesc, sunt anti impartirii oamenilor in natii, anti-tari, anti-limbi. Sunt anti-separarii speciei umane in clase, tari, natii si a tuturor limitarilor aduse odata cu asta. Totul rezumat intr-un cantec: Ramasesem cu impresia ca aveti vreo 25-30 de ani, nu doar 5...-desigur, daca vorbim de un domeniu tehnic restrans, de exemplu electronica, nu ar fi nici o problema daca am vorbi toti aceeasi limba, nici o paguba, dimpotriva! Dar, daca vorbim de literatura, poezie, istorie, religie, asta ar fi monstruos, o imbecilitate, fiecare cultura/rasa are cu totul alt set de emotii, de nazuinte, de aspiratii, apoi nu exista acea limba universala, in nici un caz nu ar putea fi aceea engleza, nu suntem anglo-saxoni cu totii!!! Cat despre "impartirea speciei umane in tari" este un fapt, nu un accident sau altceva, nu poate fi corectat peste noapte, ca asa vrea Gigel sau Vasilica-cu totii ne dorim pace si intelegere intre popoare, concordie si diplomatie, dar nu putem sterge granite din pix, pentru ca asa dicteaza nu stiu ce utopie...granitele alea sunt, de fapt, fluvii de sange si munti de oase, tribut cumplit platit de acel neam pentru a fi liber pe pamantul lui. Link spre comentariu
one Postat Mai 9, 2018 Partajează Postat Mai 9, 2018 (editat) Donmule Spifire, ceeea ce spuneti este extraordinar si apreciez interesul dvs. pt alte domenii decat stiinta caci fiinta umana are nevoie de mai multe campuri de exprimare a constiintei nu doar stiinta. Dar sa vedem in tara asta cati au o idee despre literarura, poezie, RELIGIE ??????. Pai o mare parte din literatura se poate traduce bine-merci. Dupa terminarea liceului, cat la suta din populatie mai citeste literatura ? Dvs, ok dar altii ? Topicul acesta a inceput din cauza ca multi nu stiu nici macar sa scrie in limba romana i-ti sau iti, sau altele pe care nu le insir acum. Care este nivelul nostru de cultura si asta depinde de limba ? Hai sa vedem un englez ce crede despre literatura engleza si ce stie despre cea romana. Si apoi noi ce stim despre literatura altora ? Cine vrea sa scrie si sa transmita o idee nu este limitat de limba. Poezie..... cate poezii stie, in medie, un roman ? Una, doua? catelus cu parul cret ? Dati exemplu de o poezie nationala de care suntem atat de mandri ca o stim o mare parte dintre noi. Eu am compus poezii in primul meu an in Italia si acum sunt deosebit de mandru daca le recitesc. De ce ? Pentru ca daca vrei sa scrii poezii poti sa le scrii in orice limba, este chiar distractiv sa mai schimbi limba. In scoala generala participam la concursuri de poezii nu sunt complet indiferent la acest domeniu. Religie? Ce aveti domnule, religia este dependenta de limba ? Religia crestina a fost creata de o adunatura de vorbitori de greaca si latina, de aceea sarbatorim sfintii arhangheli Mihail si Gavril, nu Michel si Gabriel. Spunem Hristos si nu Cristos si asa mai departe. Cred ca as putea sa tin lectii de religie desi nu sunt un expert. religia e arta sau ce ? E vreun talent ? Religia este expresia ignorantei unui popor dar nu vreau sa ma cert cu nimeni pe tema asta. cu cat un om este mai incult cu atat se considera mai credincios dar nici nu are idee in ce. Se calca in picioare de pasti sa ia lumina de la preot ca sa "ii mearga bine". Cati inteleg adevaratul sens al acestui ritual, cand spui de 3 ori "Hristos a inviat" "Adevarat a inviat" ? Tineti cont ca limba engleza, una dintre cele mai simple din lume, are peste 250.000 de cuvine, limba germana de asemeni. Limba romana cate are ? Va las pe dvs. sa descoperiti. Apoi luati diverse cuvinte romanesti si studiati etimologia, veti vedea cate avem din latina, cate din slava, cate din turca, din franceza, germana, si cate avem originale de la daci. Nu ma intelegeti gresit, sunt un iubitor la limbii romane, dar incerc sa fiu realist. De ce poezia noastra ar fi mai buna si mai frumoasa ? E usor sa ne acoperim ochii si sa spunem ca noi suntem cei mai tari. Daca am fi avut o singura limba principala, am fi fost mai departe in cercetare, am trai mai mult si deci am avea mai mult timp de poezie. Literatura ? Sa stiti ca si eu am scris literatura si poezie. Cand o recitesc nu ma simt cu nimic mai prejos decat Eminescu sau Ion Creanga. Da, ma laud dar nu vad nimic deosebit in ceea ce au scris acestia. Alti autori pe care nici nu i-am studiat pana la liceu si care sunt oareacum trecuti cu vederea cred ca ar constutui baza culturii romanesti cu care ne-am putea lauda. Despre Petre Tutea, ca sa dau numai un exemplu, nu am studiat nimic in liceu. (eu am urmat un liceu tehnic). In plus, cred ca in umila mea experienta de cititor, am acordat timp si pentru autori straini si nu am observat ca traducerile acestora in diverse limbi sa fie slabe. O fi mai frumos sa citesti Tolstoy in limba rusa, dar nici o traducere in romana nu e mai prejos decat un roman romanesc. Despre fluviile de sange incepusem sa scriu dar am considerat ca e prea trist asa ca am sters. Din pacate pentru a ramane in picioare poezia nu foloseste la minic, cei care poarta razboiaiele si mai ales cei care le castiga sunt cei fara constiinta si fara valori deci daca ne concentram pe acestea nu vom supravietui. Editat Mai 9, 2018 de one Link spre comentariu
elmar Postat Mai 10, 2018 Partajează Postat Mai 10, 2018 (editat) Acum 7 ore, one a spus: Daca am fi avut o singura limba principala, am fi fost mai departe in cercetare, am trai mai mult si deci am avea mai mult timp de poezie. Oare!? Nu cumva diversitatea ne face să evoluăm!?Evoluția, nu înseamnă uniformitate ...asta,ar duce decât la râncezeală și involuție! Peste tot în natură nu vedem decât diversitatea care funcționează sub anumite reguli...universale. Orice ar duce spre sigularitate, spre perfecțiune absolută ...va duce spre dispariția oamenilor , chiar și la dispariția vieții(așa cum o știm azi) ! Lumea s-ar transforma într-un mare robot...cu o singură limbă ...nici vorbă de poezii! Ce ar însemna poeziile pentru un robot?O pierdere de energie inacceptabilă!? Editat Mai 10, 2018 de elmar Link spre comentariu
gica70 Postat Mai 10, 2018 Partajează Postat Mai 10, 2018 (editat) Mi-am amintit de Mircea Crisan, (cei mai "vechi" stiu despre cine este vorba) spunea intr-un interviu ca poantele sale nu mai aveau nici un farmec in Germania (unde fugise). Acuma vine intrebarea, trebuia sa fie la noi ca in Germania (de vest!) sau acolo sa fie ca in Romania, sa guste oamenii glumele sale?! "In clipa asta cautam o piesa." Daca este o piesa muzicala sunt programe de recunoastere. Daca este o altfel de piesa (sper sa nu fie de teatru) ii faci o poza si o cauti cu optiunea asta pe Gogu. Editat Mai 10, 2018 de gica70 Link spre comentariu
Postări Recomandate