Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Limba romana poate fi de ajutor in mediul on-line!

Postări Recomandate

Vizitator
6 hours ago, gica70 said:

"se vede foarte repede ca lipsesc doua virgule" Pai sunt 3 cuvinte!

Pai gicule, daca folosesti tz la un cuvant si la altul nu, atunci ori e greseala, ori e la panarama.

Link spre comentariu

Nicule, ai si tu dreptate in ce zici. Dar iti lipseste finetea.

In acel text lipseste o virgula, al doilea element lipsa e o sedilă. Eu sunt sigur ca tu cunosti diferenta intre cele 2. Restul vor cauta in DEX. 

Editat de thunderer
Link spre comentariu

De exemplu, un om foarte inteligent se va simti neimplinit daca nu are cu cine sa colaboreze.

Nu neaparat, am trait intre oameni foarte inteligenti, unul mi-a fost chiar sef, si crede-ma, nu se simteau deloc neimpliniti, ba mai mult, stiau sa se distreze de minune. Si inca ceva, nu se considerau deloc superiori, la fel de cordial discutau si intre ei, si cu oamenii de la matura. Ceea ce am apreciat intotdeauna. Treaba cu inteligentul singuratic, cred ca e un mit!

cum naiba au facut sa ajunga sa ne comande ?

Simplu, s-au dat la oparte! Din pacate! Cine trage cu dintii, in armata, sa ajunga caporal?? Nu cumva cel cu IQ mai mic? Conosc doi doctori stomatologi, eminenti amindoi. Unul e un fost coleg de clasa, celalalt, mai in virsta, e un bun prieten. Ambii doi (:limb:) au fost consilieri la primarie, prin anii de inceput ai democratiei noastre originale. Cind au vazut in ce cloaca de parventi si oportunisti au intrat, cind au vazut ce jocuri murdare erau pusi sa faca, s-au retras, raminind in primarie, din pacate, lichelele.  Ajung sa comande tocmai pentru ca nu stiu sa faca altceva! Fereasca sfintul, am spus mereu, de un incult care ajunge sef! Viorica si Dragnea sunt cele mai apropiate si la indemina exemple!

Astia mananca pensii uriase iar oameni care au contribuit la progresul omenirii au murit in mizerie.

Din pacate. Pentru ca alta prostime s-a inghesuit la vot si le-au dat acceptul sa ajunga la putere. Apoi, facind apel la "cei 50% care ne-au votat si ne sustin" , dar uitind pentru ce au fost votati (binele votantilor), isi fac mendrele dupa bunul plac!

O gresala frecventa este cea cu "i-ti", "i-mi"

Nu, greseala nu se face din "viteza", ci din necunoastere. Pentru ca, nu-i asa, e tare greu sa respecti niste reguli ...pe care nu le stii!

Exact Thunderer, lipseste o virgula. Cum lipseste si in titlul binecunoscutului film, cu Robert Redford, "Toti oamenii presedintelui"! 

Validae, cumva chestia cu piatra si cel fara de pata?

Este adevarat, se popate gresi, mai ales din neatentie (si eu o fac des, mereu am avut probleme cu mincatul si incurcatul literelor!) dar asta e cu totul altceva. Una e sa scrii toabto, si alta toant-o!

Link spre comentariu

"Vand sasiu complect"' sau "aparatul este complect".

Un cuvant foarte des folosit pe acest forum...si scris mai tot timpul gresit.

Forma corecta este "Complet".

De ce oare se pune mai mereu acel "C" la finalul cuvantului?

Ei stiu...!

Editat de mac01
Link spre comentariu
8 hours ago, validae said:

האחד בראשונה מיידה את האבן הראשונה

E una din expresiile atribuite lui Isus în Evanghelii.....și un exercițiu de căutare cu Google.

Sa nu te vada colegul (stim toti cine, ca noi stim de gluma), ca ti-o (s)pune cu subiect si predicat, semitule care esti! :mort

Link spre comentariu

O alta expresie gresita care zgaraie rau creierii.... expresie care se foloseste des pe acest forum si nu numai.

-"Se merita"-

De unde naiba a fost importat acel "Se" in fata cuvantului "'Merita"? 

Pronuntarea corecta este:

Merita sau nu merita...In niciun caz "Se merita sau nu se merita". Fara acel "Se".

Editat de mac01
Link spre comentariu

Care noua gramatica?

Eu am aproape 50 de ani...iar la scoala forma corecta care am invatat-o acum 40 de ani era "complet".

Cand trebuia facuta updatarea...acum 60-70 de ani? De atunci tot nu s-a mai facut aceasta updatare?

Editat de mac01
Link spre comentariu

Printre putinele lucruri prin care s-a facut simtita Academia Romana dupa 1989 a fost si negarea unor lucruri bune facute in comunism cu limba romana. N-am inleles de ce, pentru ca probabil, aceeasi lingvisti care au facut limba romana fluenta inainte de 1989 au propus si modificarile valabile acum, ca sa fie consens cu noile libertati ( nici acum intelese ). Asa s-a renuntat la î din I , s-au schimbat reguli de scriere in cuvant, a aparut "sunt in loc de "sînt ,  in general s-a revenit la forma limbii dinainte de republica. Asa a aparut si "complect in loc de "complet , asa cum l--am invatat toti,  inainte de 89. Mi se pare totusi ca sunt acceptate si formele vechi. Elevii de acum probabil s-au obisnuit. Oricum, nu mai conteaza nimic cu noua limba angloromana, folosita cu ostentatie in toata media ( vezi reclame la radio, tv, publicitate de orice fel). Sunt si prin forumurile noastre destui care le amesteca si nimeni nu zice nimic. Nu mai vorbesc de aparitia unor noi cuvinte , total aiurea , care prin repetare isi fac loc in limba . La noi succese ! Era sa scriu " succesuri".

Editat de mihai1953
Link spre comentariu
41 minutes ago, mihai1953 said:

...Asa a aparut si "complect in loc de "complet , asa cum l--am invatat toti,  inainte de 89. ....

Ce a aparut ? 

"Complect" e gresit dintotdeauna.

Forma corecta este complet.

Deriva din latina... completus.

Link spre comentariu

Am "vaga certitudine" ca exista 3 categorii:

- aia cinstiti care si scriu si pronunta egzact  si complect

- aia prostovani - ca mine - care scriu si pronunta profund gresit adica complet si exact

- aia educati si culti - cultura inalta - care stiu sa scrie ca in varianta a doua, dar stiu si ca se pronunta corect ca in prima varianta.

nota

- orice oximoron a fost intentionat

- ma rog, cabina tractorului este acolo sus, trebuie sa te urci in ea - de aici si cultura trebuie sa fie inalta in zona respectiva...

Acum serios, sunt unii care pronunta cum se scrie "sunt", ca in latina - dar asta nu e romana... Parca vad noi generatii care or sa creada ca asa este in romana...

Dar despre tampenia deciziilor academiei ro (cu a mic) nu pot sa discut pe larg decat intr-un cadru serios... nu aici...

Editat de Dxxx
Link spre comentariu
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări