xaxa Postat Februarie 3, 2021 Partajează Postat Februarie 3, 2021 din ce vad la tv, cele mai des intilnite confuzii sint cele cu din/dintre, provenit/parvenit, considerare/consideratie. Nu mai discut de dificultatile puse de adaptarea barbarismelor la limba romana, sau a formulelor traduse direct din alta limba (ex. "asta face diferenta"). Si pe urma deformarile pe care le-am gasit chiar si in documentele zilnice sau in lucrarile elevilor, cum ar fi "nimik" Link spre comentariu
icar Postat Februarie 3, 2021 Partajează Postat Februarie 3, 2021 Obiceiul a ranas de pe la SMS-uri si e-mesagerie, cind, pentru "ca" a aparut "k" sau "c" a fost inlocuit cu "k". Mai erau multe abrevieri aiurea, precum "vb" pentru vorbim. Multe chestii au aparut din jmechereala, de exemplu multimea de ..... ...... in fraza, puse fara nici un rost, apostrof (') sau chiar spatiu liber, in loc de cratima, folosire exclusiva a literelor mici etc. Link spre comentariu
ratza Postat Februarie 3, 2021 Partajează Postat Februarie 3, 2021 Prescurtările şi apostroful în au apărut pe vremea cînd SMS-urile costau cît o scrisoare, iar telefoanele nu erau suficient de inteligente să corecteze. Cine nu şi-a bătut capul să scrie corect atunci n-o face nici acum. Mulţi nici măcar nu verifică ce-au scris înainte să trimită un text. Link spre comentariu
xaxa Postat Februarie 3, 2021 Partajează Postat Februarie 3, 2021 Nu ma deranjeaza prescurtarile si feluritele abrevieri cind e vorba de sms, sau chiar cind e vorba de mesaje pe internet scrise de pe mobil, pot sa le inteleg utilitatea, dar cind e vorba sa completezi o fisa de angajare sau sa scrii un referat pentru scoala, acolo trebuie fie sa fortezi nota smecheriei, fie sa ai IQ la genunchiul broastei ca sa nu incerci sa respecti normele limbii romane Link spre comentariu
icar Postat Februarie 3, 2021 Partajează Postat Februarie 3, 2021 (editat) Xaxa, crezi ca unul care incalca regulile gramaticale pe facebook sau whatsapp, le va respecta cind scrie o teza, un examen, o cerere, o lucrare de diploma? Eu nu cred! Daca nu stie cind "fi" se scrie cu un "i" si cind cu doi, sau cind se scrie "miau" si cind "mi-au" pe facebook, de ce ar stii asta la un examen scris? Editat Februarie 3, 2021 de icar Link spre comentariu
Mircea Postat Februarie 3, 2021 Partajează Postat Februarie 3, 2021 Dle @xaxa, priviti in jurul dvs. Nu e specific României, ci vremurilor. In engleza nu se mai spune "really good", se spune "real good". Iar asta e deja acceptata academic. Nu se mai spune "They are...", se spune "There..." sau "Their...". Care inseamna absolut orice, numai ce intentionam sa spunem nu inseamna. Ca nu e corect gramatical, de acord! Ca sunt greseli grosolane, de acord! Ca am vrea noi sa vorbim toti corect... vise, taica, vise... Suntem obligati sa ne supunem celor care maltrateaza limba astfel? Nu! Link spre comentariu
validae Postat Februarie 3, 2021 Partajează Postat Februarie 3, 2021 (editat) Dacă am lua atitudine când vedem astfel de exprimări ,,de baltă,, poate cei care sunt atenţionaţi vor încerca să se corecteze.Unii nici nu ştiu forma corectă, e mai uşor să cauţi o manea cu Salam decât forma corectă a unui cuvânt sau expresie... Cred că am ,,la activ,, sute de postări editate din cauza unor greşeli flagrante de ortografie, cratime puse aiurea ,,a-ţi,, ,,î-mi,, ,,v-a,, etc...sau lipsa totală a punctuaţiei.Scria unul ca mitraliera, nu punct, nu virgulă, nici măcar pauze mai lungi între propoziţii...de multe ori nu mai am nici eu răbdare, mut postarea la Pubelă şi-i indic Regulamentul.Sau o şterg direct. Chiar acum câteva zeci de minute, pune unul o postare cu majuscule, nu tu un ,,Salut,, nici ,,vă rog,,...direct la subiect, parcă era la restaurant.E postarea la Pubelă, sper să înveţe ceva din asta... Editat Februarie 3, 2021 de validae Link spre comentariu
UDAR Postat Februarie 3, 2021 Partajează Postat Februarie 3, 2021 Dacă iei atitudine ți se răspunde imediat că ”Ăsta-i forum de electronică nu de gramatică/limba română ! ”. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 3, 2021 Partajează Postat Februarie 3, 2021 (editat) Eu îi rog pe toţi cei care sunt admonestaţi de către userii certaţi cu Limba Română să facă raport şi acelora le voi aplica Regulamentul.Care specifică clar ,,În postările voastre, încercaţi să scrieţi corect ....,,.Nu trebuie să dau sancţiuni, le şterg postările până când vor scrie şi se vor comporta corect... Editat Februarie 3, 2021 de validae Link spre comentariu
icar Postat Februarie 4, 2021 Partajează Postat Februarie 4, 2021 Udar, chiar daca ar fi forum de gramatica, tot asa ar scrie, ca nu stiu sa scrie altfel! Link spre comentariu
BRANCA Postat Februarie 4, 2021 Partajează Postat Februarie 4, 2021 Ne luptăm cu morile de vânt.Păi dacă copii de azi pleacă cu prescurtările "în cioc" şi cu tot felul de "neologisme"suburbane,la ce să ne aşteptăm?Şi dacă modelul promovat peste tot e acela în care,cu carte puţină,faci bani mulţi...Primele care au "percutat" au fost piţipoancele care au ceva fizic.Pun curul pe câte unu cu bani şi nu le mai trebuie un gram de studiu! Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 24, 2021 Partajează Postat Februarie 24, 2021 L-am auzit ieri pe Catalin Drula la radio, ca sa faca o "baipasare" (de la bypass) a nu stiu carui oras (Buzau cred). Ba frate, a disparut din dictionar cuvantul centura? A mai zis si altele, dar le-am uitat. Link spre comentariu
validae Postat Februarie 24, 2021 Partajează Postat Februarie 24, 2021 Se simt mai ,,şmecheri,, dacă folosesc termeni străini, dar de fapt sunt doar penibili.Se repetă istoria de pe vremea lui Caragiale, atâta că atunci erau la modă ,,franţuzismele,,.... Link spre comentariu
icar Postat Februarie 24, 2021 Partajează Postat Februarie 24, 2021 (editat) Snobii vor sa ne arate ca stiu engleza. Defapt, ne arata ca nu stiu romana! Prin anii 46 -55, snobii vremii foloseau cuvinte rusesti. Stiti ce sunt baipasistele? Editat Februarie 24, 2021 de icar Link spre comentariu
merck Postat Februarie 24, 2021 Partajează Postat Februarie 24, 2021 4 minutes ago, icar said: Stiti ce sunt baipasistele? Link spre comentariu
Postări Recomandate