Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparate radio tranzistorizate dinainte de anii 90

doru3160

Postări Recomandate

Ce sa zic ... nu vreau sa intru in polemica cu nimeni . Unele lucruri erau bune , altele mai putin . Problema era raportul dintre cele 2 categorii . Mai suparator , e ca din cele bune unele s - au prostit vizibil , iar din cele proaste nu - mi amintesc sa se fi imbunatatit ceva . Oricum , e deja istorie , fiecare o percepe potrivit experientelor si criteriilor proprii . E mai simplu astazi ... n - avem ce critica , nici lauda . Ca nu mai producem  nimic . Sincer , nu vad ce am mai putea aduce pe piata ... cel putin la nivel industrial semnificativ . Ceva nise private mai sant , dar nu de componente ... si nici de conceptie . Doar produse mai ieftine ca altele vestice , care au gasit o piata proprie de valorificare . Cat priveste AD - urile " mici ", am exprimat o constatare proprie . Se poate discuta pe marginea ei . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Asa este...nici eu n-am o experienta vasta in proiecte care sa contina AD152...155. Am mai intalnit prin pick-upuri si magnetofoane, sau diverse alte aparate de radio.Am pastrat totusi o cutie din care mai folosesc pt stabilizatoare prin Gloria in principal si alte aparate, desi mai putin am avut nevoie pt asta.

Nu ma pot pronunta daca cele din Maestro Stereo erau bune sau slabe calitativ. Ce pot sa spun cu certitudine, este ca din aceeasi cutie am folosit AD-uri ca finali si pt Maestro si pt Bucur 1, si aici chiar n-am avut probleme. Erau fiabile, si de regula daca trebuiau schimbate, era doar din vina utilizatorului(scurt pe iesire, sau folosire de difuzoare neadaptate la impedanta de iesire a aparatului).Nu mi-a pocnit in fata nici un final de Bucur fara sa-l provoc.La Maestro alta era situatia.

Link spre comentariu
22 minutes ago, doru3160 said:

Asa este...nici eu n-am o experienta vasta in proiecte care sa contina AD152...155. Am mai intalnit prin pick-upuri si magnetofoane, sau diverse alte aparate de radio.Am pastrat totusi o cutie din care mai folosesc pt stabilizatoare prin Gloria in principal si alte aparate, desi mai putin am avut nevoie pt asta.

Nu ma pot pronunta daca cele din Maestro Stereo erau bune sau slabe calitativ. Ce pot sa spun cu certitudine, este ca din aceeasi cutie am folosit AD-uri ca finali si pt Maestro si pt Bucur 1, si aici chiar n-am avut probleme. Erau fiabile, si de regula daca trebuiau schimbate, era doar din vina utilizatorului(scurt pe iesire, sau folosire de difuzoare neadaptate la impedanta de iesire a aparatului).Nu mi-a pocnit in fata nici un final de Bucur fara sa-l provoc.La Maestro alta era situatia.

Multi utilizatori de PACIFIC incercau sa mai puna cate o boxa suplimentara. De regula cam faceau dezastru si te cautau in zi de sarbatoare pe motiv  ca nu mai aveau unde asculta Irina Loghin sau Maria Ciobanu. Era interesant totusi ca plateau bine si mai plecam acasa si cu o punga de sarmale  plus o sticla de vin buna. Hai ca astea sunt totusi amintiri faine .

Link spre comentariu

N - am sustinut ca AD - urile de la Maestro erau slabe , si altele nu . Ca nu cred ca le sorta nimeni . Inclin sa cred ca mai trebuia finisata schema , mai ales pentru regimuri tranzitorii . In rest , cred ( sant sigur ) ca multe s - au defectat prin adaugarea de " boxe " suplimentare , dupa cum spune dl . Vranceanu mai sus . Cred ca si oleaca de scurt pe iesire se mai producea , punea si omu' ce si cum avea ... Altfel , am mai gasit cazute prin multe constructii romanesti . Altele , au rezistat cu brio . Cine stie ... or fi fost loturi mai slabe . Ca la noi , nu semana productia de la un schimb la altul ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Dupa ce am obtinut cu greu un Bucur am ramas dezamagit si de performante cat si de etajul final am schimbat AD155 respectiv prefinalii perechea AC184/185 de m-am saturat.Asta pe boxele originale la nivel de auditie  camera mica bloc comunist.

Schema e aproape aceeasi de la Neptun si trecuta prin Gloria, Pacific, Olimpic, Moldova, mai ce stiu eu ce...cu mici modificari nesemnificative daca ma gandesc acum!

Link spre comentariu
1 hour ago, gauss said:

Inclin sa cred ca mai trebuia finisata schema , mai ales pentru regimuri tranzitorii

Fix la concluzia asta am ajuns si eu, doar ca atunci nu m-am priceput mai mult decat s-o inlocuiesc cu altceva pe baza de 2N3055( era la moda, plus ca se mai castiga ceva la putere, chiar daca nu prea mult), iar acum nu mai prezinta interes.Poate cand ma voi ocupa din nou de exemplarul care e la mine sa vad daca se poate face ceva, eventual sa deschid o discutie atunci, poate e cineva mai tare in proiectare care sa imi dea ceva indicii.

Link spre comentariu

Toate la timpul lor ... stiti la fel de bine ca mine . Daca eram proiectant , as fi mers pe ASZ - uri . Sau EFT 250 , erau industriale . Oricum a fost un aparat scump , si destul de rar . Ma bucur ca au mai ramas exemplare , si oameni care le poarta de grija . Nu sant chiar Telefunken sau Saba , dar sant ale noastre ... cu bune si rele .

Link spre comentariu

Eu am inlocuit finalul original din Maestro stereo cu ampliful prezentat in poze...s-a comportat f. bine cu alimentarea deja existenta fara alte modificari....inclusiv corectorul de ton lucra acceptabil.......radioul il mai am si acum...functional...fara final ,fireste! ...am folosit 2N3055 si 2N2955...spor!

PS. Am uitat sa specific, am adaptat in spatiul existent circuitul imprimat cu radiatorul aferent celor 4 finali...

IMG_20180910_0001 (FILEminimizer).jpg

IMG_20180910_0002 (FILEminimizer).jpg

Editat de flomar60
Link spre comentariu

Da, acuma sunt posibilitati de a procura piese la care in alte vremuri nici nu visam . Plus ca acuma sunt si mult mai accesibile ca pret insa parca a disparut dorinta si placerea de a construi ceva nou, de a imbunatati o schema , chiar si de a repara ceva mai ale modern.  Ne coplesesc alte griji si probleme ca tot  apar din astea .

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Putin timp liber pt astazi, o relicva primita de la un amic in stare ,,demontat la punga'' , putina plictiseala pt ca a fost sarbatoare si m-a decis sa fac ceva totusi chiar daca nu ma simt prea in apele mele . Aparatul a fost ,,incercat'' in mod sigur pe pozitia 110 V pt ca am gasit condensatorul din sursa cam stresat, un buffer de 1000mfd/10V care trecuse in mod rezistenta de 1,6 ohmi ,o siguranta de 50 mA arsa, un pic de curatare , spray de contact plus wd40 si am mai salvat o mortaciune. 

6G7CnXH.jpg

Yb4vKXo.jpg

Mecanismul de caseta este in stare buna si culmea , are curelele originale in stre buna cat si rola presoare .Se pare ca nici nu prea a fost folosit judecand dupa uzura capului de citire/imprimare . Este identic cu cele Romanesti de ,,ELECTROMURES''folosit atat in DECK-urile lor cat si la radiocasetofonul Spatial Stereo de Tehnoton .

h0HTkS9.jpg

Sursa simpla

78D7Be7.jpg

Constructia interioara este destul de in regula insa nu ii pot atribui nota 10

xXVjPhV.jpg

PCB-ul suresei , simplu si la obiect.

wQ5ah2f.jpg

Condensator strapuns 

9honROo.jpg

Am montat in loc unul la 16V 

t5vf3CO.jpg

intercord SRC 2416

ONPjTqu.jpg

Gata :

KXrMTJp.jpg

Telefonul meu inregistreaza sunetul in mod mizerabil . Asta este, nu imi permit altul mai bun . Oricum , nu recomand nimanui NOKIA 3 . In schimb radioul functioneaza foarte bine pe toate gamele , este destul de sensibil si selectiv iar casetofonul isi face treaba cu succes .

Editat de vranceanu
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Am primit si un radio iubit de spioni: Sony ICF-2001D. Aparatul prezintă ceva urme de utilizare (care au fost eliminate, cat a fost posibil, printr-o bună curătare) şi o problemă pe partea de alimentare (indicatia Error 3) la care lucrez.

6FCSg8A.jpg

CkIZReV.jpg

JcqKm0M.jpg

Aparatului ii lipseşte mufa jack de alimentare cu 4,5V, insă trebuie să lucreze pe baterii.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări