Sorin - Viorel Mares Postat Iulie 3, 2018 Partajează Postat Iulie 3, 2018 On 7/2/2018 at 7:39 PM, paul_ral said: incerc sa incarc documentul referitor la reglaje tragere banda FM_anda_delia.pdf e bun, se poate descarca... Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Iulie 3, 2018 Partajează Postat Iulie 3, 2018 Mai jos sunt imagini cu un radio VEF 222 achizitionat din targul de vechituri. Construit undeva dupa 1990... presupun... pe difuzor e o stampila cam neclara cu ceea ce pare fi o data si cu "90" in coada. Altfel nu am gasit nimic asemanator cu o data. Ce am gasit foarte interesant in el, nu ma asteptam deloc - ceva condensatori de valori mici marca "Rubycon" in buna cooperare alaturi de clasicii rusesti (chinezesti nu as fi ridicat din spraceana erau popor prieten...si nu, nu erau de la vreo reparatie anterioara, totul Inauntru original la desfacerea carcasei). Pe final de comunism sau probabil dupa, s-a trecut la piesele decadente occidentale... In rest - toate ok, a mers radioul la achizitionare dar tot i-am schimbat electroliticii (pe alimentare i-am pus 10 000 de la 2000 uF cat avea), cei rusesti nu prea au un dosar impecabil. Un condensator placheta rosu de 10 n din blocul FM era ciobit la un colt - masurat arata 9... l-am inlocuit. Antena are doar varful lipsa in rest ok... voi cauta una de schimb. I-am pus o banda de LED-uri pentru iluminarea scalei, nu avea iluminare din fabrica. Receptia radio - nu-i exceptionala pe AM dar nici ceva slab... nota 8 spre 9 sa zic... banda audio e ingusta si se simte, mai ales la posturile puternice... o fi ajutand la selectivitate, dar se aude "ca din butoi". Partea de FM (e facut pentru export, 88-108) - si aici inaltele cam lipsa, dar nu se poate compara cu AM, nu-i asa suparator. Ce e special la FM - circuitul de Muting, intre posturi e liniste totala cu el activat, si functioneaza chiar bine, face discriminarea corecta la semnal (am si unele recievere de nu aplica Muting decat prea tarziu, ori de omoara statiile mai slabe). E primul radio portabil la care vad implementata functia. Partea de audio - sunetul e foarte puternic, are acelasi difuzor ca si Selena, ma asteptam intr-un radio asa mic la ceva mizerie de 1 W si cativa cm, dar nu, "ditamai" difuzorul. In nici un caz nu scoate din amplficator 0.25 W cat scrie pe radiomuseum.org ... e o gluma... dupa urechile mele are cam 2 W lejer (nu l-am mai masurat cu multimetrul, are amplificator audio cu tranzistoare cam ca BD-urile noastre). Mai era un pic de loc in carcasa asa ca i-am montat in paralel cuplat cu un condensator si un mic difuzor pentru inalte... se aude o idee mai conturat pe FM... Pacat ca nu are intrare de casetofon sa il pot testa si pe sursa externa (da, pot sa ii fac modificari dar nu vreau sa ma complic intr-atat)... Alt minus, pentru mine, cele 2 potentiometre sunt foarte mici si greu de actionat... nu caraie dar sunt incomode. La cat de mici sunt ar fi fost mult mai bine daca puneau si un al treilea pentru ajustarea separata pe joase si inalte a tonului... altfel s-ar fi auzit. Carcasa am curatat-o iar grila am demontat-o, indepartat vopseaua veche un crem oribil patata si decojita pe alocuri, apoi am vopsit-o cu un argintiu mat cam la fel ca aluminiul... rezultatul in poze. Sper intr-o zi sa pun mana si pe fratiorul lui mai mare, Okean 222 si inauntru Link spre comentariu
paul_ral Postat Iulie 3, 2018 Partajează Postat Iulie 3, 2018 Un music centre National Panasonic SG-2080L sau ce a mai rămas din el. Mă bucur că l-am salvat, l-am luat ca defect și îi lipsește casetofonul și pick-upul. E voluminos dar arată bine în ciuda părților lipsă. E bun de ținut în garaj și ascultat muzică atunci când mai lucrez pe la mașină. Băgat în priză, băgat un fir în mufa antenei FM, conectat căștile - funcționează. Am improvizat repede legăturile la 2 difuzoare auto ce zăceau prin garaj și m-am convins că aparatul funcționează de fapt foarte bine. Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Iulie 4, 2018 Partajează Postat Iulie 4, 2018 Frumos Panasonic-ul .... probabil casetofonul si pick-up-ul au fost piese donate altui model similar.... ar explica cum nu au fost scoase ciobaneste ci de cineva ce stia ce facea si a lasat radioul ok... 1 Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 4, 2018 Partajează Postat Iulie 4, 2018 22 hours ago, paul_ral said: Un music centre National Panasonic SG-2080L sau ce a mai rămas din el. Am avut patru bucati în stare perfecta (ca noi). Si un Metz croit pe un calapod asemanator. Link spre comentariu
paul_ral Postat Iulie 4, 2018 Partajează Postat Iulie 4, 2018 Sunt de admirat calitatea finisajelor și eleganța butoanelor. Link spre comentariu
vranceanu Postat Iulie 5, 2018 Partajează Postat Iulie 5, 2018 Pai sunt aparate din vremurile cand Panasonic facea aparate . Acuma face fiare de calcat , flexuri , epilatoare, vibratoare ,capcane pt muste , etc . Actualmente singurul brand pe care il mai respect ar fi SONY . App , as face crima pentru butoanele alea ! Link spre comentariu
franzm Postat Iulie 5, 2018 Partajează Postat Iulie 5, 2018 A facut si pe vremea aceea 3 hours ago, vranceanu said: fiare de calcat , flexuri , epilatoare, vibratoare ,capcane pt muste , etc . Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Iulie 23, 2018 Partajează Postat Iulie 23, 2018 (editat) Mai jos sunt imagini cu un amplituner Telefunken Concertino hifi 201v, fabricat circa 1969-70. 32 tranzistoare, 19 diode si 4 punti redresoare. L-am achizitionat din targul de vechituri la un pret modic. Nu ma asteptam sa mai functioneze - in cel mai fericit caz sa fi avut etajul audio ok si partea de radio moarta cum am patit-o la altele nemtesti din acea vreme. Testat acasa - dupa ceva paraieli si pacaneli s-a trezit si FM-ul la viata Amplificatorul audio intru totul ok. Nu stiam daca si decodorul stereo merge - becul ars si semnalele receptionate erau slabe. L-am desfacut - toate piesele originale, relativ putin praf pe ele, fara gandaci morti si alte ramasite de oratanii cu toate ca are niste fante de ventilatie in spatele carcasei destul de mari. L-am "scaldat" in spray contact cleaner - in final si FM-ul a ajuns sa se auda puternic si clar... becurile erau toate arse, le-am inlocuit cu becuri similare, minus cel pentru decodorul stereo unde am pus trei LED-uri sa fie vizibil indicatorul (cu becul abia se vedea ceva ziua). Decodorul stereo isi face treaba, slava cerului. Sensibilitatea este buna, nu sunt posturi sa nu intre in stereo (sunt "plasat" in mijlocul orasului totusi). De prin brosurile Telefunken ar avea o sensibilitate de 1-2 microvolti la 26 dB SNR... Etajul de intrare este realizat cu tranzistoare MOSFET. Amuzant, multe din tranzistoarele lui sunt si cu Germaniu... finalii amplificatorului sunt totusi cu siliciu - BD142, capsula TO-3. Ce nu imi place, ca la altele germane din acea vreme - punti redresoare cu seleniu - se poate vedea intr-o imagine cum troneaza mandra o punte AEG pe radiatorul ei de tabla... totusi pare in regula, e lucioasa si curata, fara urme de oxid pe placi. Deocamdata a ramas la locul ei. Mai departe... partea de AM - plin de paraziti ca orice alt radio alimentat la retea in mijlocul orasului... Pe lungi zero receptie, multumita surselor in comutatie si amplificatoarelor in clasa D cu sultele lor de kiloherti... Pe medii - doar cateva posturi puternice. Pe sucrte la fel - o mana de posturi. Poate undeva la tara situatia ar fi fost mai buna. Interesant ca in spatele carcasei are o tija cu ajutorul careia se poate roti antena de ferita. Scalele sunt separate, ambele butoane de acord au niste contra greutati mari pe ax - la o invartire mai rapida se tot duce acul din inertie... atele fac zig-zag-uri in fel si chip, se pot vedea in imagini. Microampermetrul din stanga se ilumineaza si functioneaza numai la apasarea posturilor presetate. Acordul pe FM e varicap... din voltaje am reusit sa ii lungesc ceva banda, de la 87.5-104 pana la circa 106.5... mai mult nu s-a putut, nu iese din transformator voltajul necesar. Imi e de ajuns, nu am de gand sa imi bag nasul prin circuitele acordate in plus. Butoanele erau mizerabile desigur, insa odata curatate arata chiar ok. Intregul aparat nu prezinta zgarieturi majore, toate marcajele sunt in regula. Singurul minus e carasa in sine, dintr-un plastic cam subtire pentru gustul meu. Si in fine, amplificatorul audio scoate 15 W pe canal RMS, 22 W "muzicali" :)) ... Totusi e impresionanta cantitatea de bass scoasa de acest amplituner - tot prin cataloagele Telefunken am gasit specificatiile curbelor te ton pentru un model cat de cat similar Operette ... acolo joasele erau de la 0 la +20 dB la 30-40 Hz, iar inaltele de la circa -8 la +10 dB la 10-12 000 Hz... atunci cand potentiometrul de bas e pe zero de fapt joasele sunt cu vreo 8 dB accentuate :)) sunetul clasic al anilor 60... totusi amplitunerul se conforma DIN 45500 cu banda de frecventa 20-20 000 Hz +- 1.5 dB si distorsiuni THD sub 1% la puterea nominala. In fine, un amplituner demn de tot respectul la cei aproape 50 de ani ai sai cu functionarea inca ireprosabila in prezent. Proaspat curatat: butoanele si fata mizerabile dupa aproape 50 de ani: pisoiul e si el pentru referinta... de data asta nu s-a vrut pozat. si inauntru: continuare: Editat Iulie 23, 2018 de Sorin - Viorel Mares Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Iulie 23, 2018 Partajează Postat Iulie 23, 2018 (editat) se poate vedea antena de ferita ce poate fi miscata cu tija din exterior: finalii BD 142: Editat Iulie 23, 2018 de Sorin - Viorel Mares Link spre comentariu
vranceanu Postat August 9, 2018 Partajează Postat August 9, 2018 (editat) Daca tot am procurat un difuzor compatibil pentru un SOKOL 403 , am zis ca ar fi bine sa il si ansamblez . Astepta oricum cam de multisor. Toate la locul lor , condensatorii sunt in parametri, ... Foarte frumoase aparate . Incredibila sensibilitate si selectivitate ; Parca nu ma mai satur cautand posturi . Pe UL se comporta ciudat pentru ca aceasta banda nu este conceputa cu bobina separata ci cu bobina aditionala insa receptioneaza foarte bine si ce trebuie pe langa niste ,,fantome'' din UM . Editat August 9, 2018 de vranceanu 1 Link spre comentariu
vranceanu Postat August 17, 2018 Partajează Postat August 17, 2018 Un alt sovietic frumos . NEIWA 402 . Prin anii 80 se puteau cumpara de la polonezii care traversau Romania in drum spre mare dar cel mai mare dezavantaj la aparatele rusesti era alimentarea din cauza ca bateriile de 9V erau greu de procurat si cam scumpe cand se gaseau ca sa nu mai zic ca aveau o viata destul de efemera. Romanii se multumeau cu amaratele de IRIS sau TOP , din ce in ce mai prost construite si care se auzeau oribil dar care se alimentau mult mai ieftin , cu doua elemente R6 care se puteau procura mai usor si costau doar 2 Lei bucata.Aparatul are o executie extrem de ingrijita si robusta , este foarte sensibil si selectiv , o adevarata incantare sa te ,,joci''cu asa ceva. Probe : Link spre comentariu
doru3160 Postat August 17, 2018 Autor Partajează Postat August 17, 2018 (editat) Erau mai descurcareti decat ii descrii (romanasii de atunci)...aveau varianta cu 2 baterii patrate, de 4,5V legate cu guma de la chiloti in spatele aparatului. Cu un rand din ala mergea de te plictiseai.Asa au facut cu mai multe modele de aparate, printre care si S 631 T, care sugea instant 4 baterii proaste de 1,5V tip AA, cum era prevazut din fabrica. Nu stiu cu ce te-a suparat Irisul, dar din cate retin era un aparat bun. Singurul neajuns era difuzorul. Odata schimbat cu un sovietic sau ceva japonez cand se gasea sa se potriveasca mecanic, chiar mergeau decent. De Top nu-mi mai aduc aminte.L-am butonit, le-am reparat ale altora, dar nu l-am folosit in mod curent, desi la difuzoare am stat mai prost decat altii. Asta nu e de negociat.Pana la cel de Gloria, n-am prea intalnit nimic care sa sune mai de doamne ajuta. Eu zic ca se mai uitau si aparatele astea la cine le asculta.... Editat August 17, 2018 de doru3160 Link spre comentariu
vranceanu Postat August 17, 2018 Partajează Postat August 17, 2018 Daaaaa! Ce amintiri... Bateriile ,,patrate'' erau adaptate chiar peste tot desi incepand cu 1988 cam greu mai gaseai si din astea . Prin magazinele de electrice trebuia sa ai ceva ,,pile'' ca sa le procuri . Eu mai faceam rost de la depoul Pascani de niste baterii mai industriale facute din 6 elementi R 20 legati in serie si introdusi intr-o cutie de carton umpluta cu smoala si pe care era o eticheta inscriptionata << Baterie monobloc 9 V >> . Astea chiar tineau destul de bine. La Iris problema mai era si calitatea proasta a transformatorilor defazori > fazori . I-am facut la un momenta dat lui taica un Iris la care am pus cam totul ce am recuperat de la un Philips distrus , inclusiv transformatorii si difuzorul si la care i-am marit un pic reactia negativa din AAF . Ei bine , acel aparat devenise cam tehnica HI-FI pe langa unul de serie. Bine ca ii facusem si un alimentator decent si nu mai avea grija bateriilor. TOP -urile erau niste mizerii totale chiar daca aveau un design interesant pentru acele vremuri. Simt un gol in suflet cand trebuie sa vorbesc de rau industria Romaneasca insa in ultimii doi-trei ani pana in ,,revolutie'' , cam totul incepuse sa se fabrice haotic si non calitativ . Trist , poveste lunga. Chiar si la mine la intreprindere (IMMR Pascani ) aduceau loturi intregi de tranzistoare ASZ 15-19 pentru invertoarele de iluminat ale vagoanelor de calatori si din care trebuia sa alegi cu atentie si sa le imperechezi pt ca erau cu beta extrem de diferite . Multe nu rezistau nici pana iesea vagonul pe poarta catre beneficiar. La un moment dat s-a renuntat complet la invertoarele pe germaniu si au asimilat si produs la ITRD PASCANI Invertoare pe siliciu (2N 3055 sau SDT 9302 ) care erau ceva mai fiabile . 1 Link spre comentariu
vranceanu Postat August 22, 2018 Partajează Postat August 22, 2018 Intre timp , m-am hotarat sa ma ocup si de un interesant radio-casetofon auto produs de Tehnoton prin anii 80 si cu care voi dota una din masinile din colectia mea. Este vorba de un RALLY care astepta cam de multisor sa fie ,,operat'' . La prima vedere pare destul de complet si ingrijit pentu varsta lui . Interiorul pare virgin; Curelele s-au rupt pur si simplu din cauza imbatranirii ; Nu-i nimic , cautam prin cutiile cu vechituri si gasim ce ne trebuie ; Curatat si masurat ,,la rece'' deocamdata , pare in regula . Vom vedea cand il vom alimenta . Printre picaturi , pregatim o caseta noua nouta inregistrata conform standardelor anilor respectivi . Scuze, sculele sunt un pic prafuite desi intru foarte rar in birou . Nu stiu de unde apare praful asta care ma dispera . Va urma cu probe si echiparea pe masina . Deocamdata nu prea am difuzoare . Mi-ar fi placut sa pun o pereche de sonosfere sub luneta dar detin doar una . Cred ca voi pune doua difuzoare in portiere . 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum