Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparate radio tranzistorizate dinainte de anii 90

doru3160

Postări Recomandate

Noroc cu pozele, ca doar pe vorbe nu stiu daca cineva ar putea sa creada ca a fost pastrat asa. S-au mai degraba a fost uitat pe fundul lazii de zestre?:aplauze

Link spre comentariu

Se mai gasesc aparate în asemenea stare. Acu câtiva ani am gasit asa magnetofoane Grundig TK3200 si TK1400 si Revox B77 varianta low speed. Absolut noi în ambalaj sigilat.

Link spre comentariu
35 minutes ago, nelu F said:

Noroc cu pozele, ca doar pe vorbe nu stiu daca cineva ar putea sa creada ca a fost pastrat asa. S-au mai degraba a fost uitat pe fundul lazii de zestre?:aplauze

In contract scrie ca au fost cumparate doua bucati pentru care s-a achitat 1500 Lei . Poate ca unul a fost predestinat sa fie de rezerva si nu a mai fost nevoie de serviciile lui .:rade::rade:

Link spre comentariu

D-le  "Vrânceanu",m-ați lăsat fără cuvinte!!Felicitari pentru achiziție!!Ați putea sa ne spuneți unde l-ați găsit în starea asta?!Stima.

Link spre comentariu

Pffff! Complicata povestea D-le Marcel , oricum destul de ,,greu'' l-am obtinut .Insa mi s-a pus pata si gata ! Daca ar sti sotia cat am dat pe el ... mananc nesarat pe viata .  Am mai gasit un Neptun in stare aproape asemanatoare insa mai astept un pic. Asta e  mai ieftin , cam 450 lei parca. Am deja unul in stare excelenta luat mult mai ieftin insa mi s-a pus pata si pe ala nou . Boli grele cu troacele astea si ma gandesc ca nu stiu cui vor ramane  . 

Link spre comentariu

Și eu mă gândesc deseori la asta dar nu mă împiedică sa cheltui in continuare ..Aparatul arată și funcționează incredibil și probabil nu mai exista in tara altul în starea asta.Pretul este pe măsura dar eu zic că merită.

Link spre comentariu
On 5/22/2018 at 11:13 AM, vranceanu said:

Daca ar sti sotia cat am dat pe el ... mananc nesarat pe viata .  

Asta n-ar fi o problema...ajuta la sanatate. Mai rau ar fi cand primesti cartela la cantina.:rade:

Intr-adevar, cand vezi asemenea exemplare, parca nu-ti vine sa gandesti prea mult la pret, stiind ca banii mai vin, dar asemenea ocazii nu prea.

Felicitari pt achizitie.

Link spre comentariu

Multumesc. Oricum daca nu mi-l luam , as fi avut cosmaruri toata viata si nu mi-as fi iertat-o . Pot sa zic ca mi-am permis si eu un cadou mai deosebit si cred ca l-am salvat si pe el . Banuiesc ca daca ajungea in mainile unui  nepasionat ... nici nu vreau sa-mi imaginez.

Link spre comentariu

Azi fiind Duminica si dorind sa ma ,,distrez'' un pic , m-am agatat de acest radio receptor ,,Derby'' made in Tehnoton. Aparatul era foarte complet si fara urme de interventii asa ca l-am considerat numai bun pentru o mica ,,dezmortire'' . Imi amintesc ca incepand cu momentul apartiei acest model a cam fost destinat insuccesului. Dorindu-se un urmas al ,,Pescarus'''-ului , a aparut ca aparat portabil intr-o perioada cand deja puteai sa dai cu tunul dupa o baterie ,,patrata'' , singurele care se mai gaseau fiind R20 si R 6 .Destul de mare ca gabarit nu era in nici un caz de buzunar . Aparatul a fost totusi cumparat de anumite persoane care isi doreau ceva sa ,,bazaie'' la locul de munca (magazii,depozite , mici ateliere mestesugaresti ,etc) si le cuplau imediat cu un alimentator  de obicei confectionat artizanal , mai reusit sau mai putin reusit dupa care le puneau intr-un colt undeva si bazaiau non stop in legea lor. Ca si calitate a auditiei, desi schema era destul de elaborata, totusi se auzeau destul de slab si prost .Chiar daca am incercat pe vremuri sa imbunatatesc cumva calitatea sunetului prin diferite metode , totusi difuzorul cu un SPL sub orice critica , nu reusea sa faca mare lucru. Exemplarul e fabricat prin 1985 daca ar fi sa ma iau dupa data fabricatiei de pe condesatorii electrolitici si este  versiunea cu BC 327 -BC337  in final AAF . Din pacate nu a necesitat interventii electronice , fiind functional si cu toate tensiunile corespunzatoare schemei . Nu este corect aliniata scala insa doresc sa-l las cu ceara pe bobine si transformatoarele FI. Pentru colectie e bine asa. Ca si test de auditie atat cat se poate percepe din filmuletul  al doilea inregistrat cu un telefon nemernic (Nokia 3) , deci Derby 85 vs un S631TN mai batran cu 20 de ani , puteti trage niste concluzii si dvs. 

UEojbwh.jpg

Y3eOyM0.jpg

rx6cMiR.jpg

WXsWVH8.jpg

Iv5qAxw.jpg

Probe finale ;

Comparatie sunet ;

Link spre comentariu

Astazi, tot sarbatoare, nu se pot face alte activitati asa ca hai sa mai dam unul deoparte . De data asta un Neptun 1 destul de complet si original . Masa de lucru e ocupata cu alte ,,lucrari'' neterminate din diverse motive asa ca pregatim o alta provizorie. De asemenea pregatim si minimul de scule si substante care ne vor trebui ;

Ocupat !

y4sZicP.jpg

Ne facem alt loc :

1ilwljh.jpg

Aparatul se prezinta binisor si incercam sa-l alimentam de la o petarda chinezeasca cu mai multe tensiuni ,

l4VB2Np.jpg

3FK4tPD.jpg

jyk1TUv.jpg

ShNWTuD.jpg

In fine , prinde doar mieunaturi de la alimentatorul cu pricina . Spre rusinea mea , nu mi-am facut timp sa-mi repar sursa 0-36 reglabila , cu protectie, 2 A , productie proprie de prin 93 .

Lasam deoparte probele si trecem la lucrul mai greu . 

J0jO2HZ.jpg

E33LpBO.jpg

gkcVSpH.jpg

gytfzuv.jpg

Cae1noR.jpg

In sfarsit , curatirea elementelor carcasei si ornamentelor , verificarea placiii electronice , curatirea comutatoarelor cu spraycontakt , apoi WD 40 , eliminarea ciobanelilor existente, confectionarea  unui grup de baterii 5xR6 pentru alimentare curata si proba la final. Inca o troaca salvata .

dXY1AjB.jpg

gytfzuv.jpg

vxhgqSl.jpg

nt6Uhiv.jpg

agfIP32.jpg

RXNOBMf.jpg

UgvTrkM.jpg

Zsjls2X.jpg

Mai incercam sa reparam inscriptiile 

xwGHWoe.jpg

Incarcam sa finalizam ,

qfw0QwB.jpg

OK4SuFk.jpg

PB360vY.jpg

EiP0Tsy.jpg

Gata !

Editat de vranceanu
Link spre comentariu

O sa-mi fac timp sa-mi repar sursa protejata dar lenea e cucoana mare . E buna si ideea cu acumulatorii si culmea ca am o gramada de aia de 1,2V . O sa ma gandesc la treaba asta .Multam ! 

Link spre comentariu

Panasonic RF1405L

zic eu ca e exceptional:

cam asta poate la marginea gavanei :limb: (pe suport metalic daca si asta conteaza...)

Editat de Cristian74
Link spre comentariu

Cateva date despre acest aparat :

Country:  Japan
Manufacturer / Brand:  Panasonic, Matsushita, National ナショナル (also tubes); Osaka
Year: 1977 ?? Category: Broadcast Receiver - or past WW2 Tuner
Semiconductors (the count is only for transistors) 21: 2SC1674 CS9011 CS9014 CS9015 CS5609 2SC945 AN7220
Main principle Super-Heterodyne (Super in general); ZF/IF 455/10700 kHz; 3 AF stage(s)
Tuned circuits 4 AM circuit(s)     5 FM circuit(s)
Wave bands Broadcast (BC) and FM or UHF.
Details  
Power type and voltage Line / Batteries (any type) / 60 Hz, 120 / C: 4 x 1,5 Volt
Loudspeaker Permanent Magnet Dynamic (PDyn) Loudspeaker (moving coil) / Ø 4 inch = 10.2 cm
Power out 2 W (unknown quality)
from Radiomuseum.org Model: RF1405 - Panasonic, Matsushita,
Material Modern plastics (no Bakelite or Catalin)
Shape Portable set > 8 inch (usable also without mains)
Notes

Das Gerät hat 4 Empfangsbereiche:
PSB: 136 - 174MHz, Air: 108 - 135 MHz, FM: 88 - 108 MHz und AM: 525 - 1610 kHz.
Im 10,7 MHz-ZF-Bereich wird ein keramisches Filter verwendet.
Im FM-Bereich gibt es eine AFC.
Eine 4-stufige LED-Anzeige informiert über Abstimmung, Batterie, NF-Aussteuerung und Betriebszustand (Ein/Aus). In allen Eingangsteilen arbeitet ein getrennter Oszillator. Ein IC (AN7220) übernimmt die ZF-Verstärkung und die Demodulation.
Siehe auch
Panasonic Modell GX-5II (GX-5 Mark II) RF-1405LBS mit anderen Wellenbereichen.

Ein IC (AN7220) enthält den Oszilllator und die Mischstufe für MW und übernimmt die ZF-Verstärkung und die Demodulation für AM und FM.

Der Transistor 2SC1674 ist 9 x vorhanden, der CS9014 ist 7 x , der CS5609 2 x eingebaut. Der CS9011, CS9015  und der 2SC945 ist jeweils einmal vorhanden.

Link spre comentariu

Un aparat frumos si performant ! Matushita>National> Panasonic  , se intreceau pe ei insisi odata cu fiecare model nou scos. Pentru obsedatii ca mine , ar face mult o poza cu capacul spate demontat .Felicitari pentru detinere !

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări