Cristian74 Postat Mai 13, 2017 Partajează Postat Mai 13, 2017 Posibil sa fie facut in 1960, astazi Grunig fabrica arme... http://www.edinkillie.co.uk/ecatalog/grunig-elmiger-r3-racer-smallbore-rifle-p-1035.html Grunig a dat faliment cu tranzistorii, si s-a aliat cu Elmiger (mai cu bani) si au demarat prin anii 75 afacerea cu arme. Se merita cu 4700£ la bucata. Cam trista povestea din punct de vedere al Radioului, dar si firmele Romanesti au dat faliment sau ma rog au disparut din toate punctele de vedere. Poate il vede Grunig si iti trimite o arma de 4700£ la schimb. Inca nu stim ce poate face nostalgia din oameni! Link spre comentariu
vasi47 Postat Mai 14, 2017 Partajează Postat Mai 14, 2017 De curand am luat de la cineva ITT-ul din poza,la schimb cu un sasiu de tv slim(de la un Samsung).singurul neajuns: banda FM este pana la 104 si nu 108 Mhz da, nu-i bai... Link spre comentariu
Cristian74 Postat Mai 15, 2017 Partajează Postat Mai 15, 2017 Se poate extinde si la 108Mhz, dar va pleca de la 90Mhz. Link spre comentariu
radiot Postat Mai 24, 2017 Partajează Postat Mai 24, 2017 Buna seara va prezint un aparat de demult Sharp GF 2500 https://postimg.org/image/n3avganz5/ https://postimg.org/image/lpj8kzopt/ https://postimg.org/image/bgqrf60o1/ De remarcat ca radioul functioneaza ireprosabil pe toate cele 4 lungimi,iar la casetofon am umblat si cu putina indemanare l am repus din nou in functiune.... 1 Link spre comentariu
dacos Postat Iunie 9, 2017 Partajează Postat Iunie 9, 2017 De curand am luat de la cineva ITT-ul din poza,la schimb cu un sasiu de tv slim(de la un Samsung).singurul neajuns: banda FM este pana la 104 si nu 108 Mhz da, nu-i bai... Am unul similar. E foarte sensibil, surprinzator oarecum... Radio Perla"Electronica" - de fapt Mamaia S651T pentru export,din Germania ,arata și functio neaza extraordinar,an 1970. Radio Skymaster , Anglia 1962. Stie cineva pe ce piete a mers acest radio? Perla e un nume greu de pronuntat pentru non-latini. Pana si pentru lantini (italieni,spanioli) ar fi dificil de pronuntat pt ca ei de regula nu au auzit alte limbi in viata lor la TV (au filmele dublate...de ce sa iti obosesti ochii citind? Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Septembrie 14, 2017 Partajează Postat Septembrie 14, 2017 Mai intai, un radio Club realizat de Tehnoton undeva prin 90-91 (dupa condensatori), si achizitionat din targul de vechituri de la un domn ce i-a inlocuit si lipit cu superglue butoanele de ton si de acord fin. Am reusit cu chiu cu vai sa dezlipesc accel buton de ton, dupa care i-am inlocuit potentiometrul (celalalt era foarte intepenit si tocit, cel dinainte ii regla tonul cu patentul probabil), insa cel nou nu a fost destul de lung de unde si butonul improvizat, inauntru. Insa important e ca functioneaza. I-am schimbat si condensatorii electrolitici, iar pe dinafata i-am pus un autocolant cu un model de lemn, caci vopseaua originala era decojita rau de tot. De butonul de acord fin nu m-am atins caci nu are nici o trebuinta pentru mine. Radioul e sub-mediocru pe unde scurte si abia pe medii prinde posturile puternice. Lungile sunt o gluma in oras, tot ce se poate receptiona sunt varietatile de paraziti ale surselor in comutatie, iar pe FM-ul estic raceptioneaza ok vreo 5 posturi reflectate. Nu am de gand sa il convertesc, e doar un obiect de nostalgie. Plusurile lui sunt cei 6 W debitati de integratul TBA 790 K pe un difuzor de 8 W. Insa din nou, ca mai toate radiourile vremii, 10% distorsiuni armonice la volum maxim era ceva pentru aparatele bune inca... daca se auzea din fundul gradinii, ce mai conta ) Pe langa distorsiunile armonice mai are si un zgomot de fond foarte puternic la cresterea volumului, ce nu a disparut nici cu marirea valorii electroliticilor, e ceva ce tine de ecranarea inexistenta aparent, caci atunci cand ating masa se reduce mult. Functioneaza ok si cu semnal de la telefon/mp3 player dat pe mufa DIN. Motanul curios e pentru comparatia dimensiunilor ) Mai jos este pozat un Sony CFS W304-L Formats: Tape, Tuner Power output: 2.3 watts per channel Dimensions: 566 x 151 x 153.5mm Weight: 2.7kg Year: 1991 E instalat la tara, nu am mai avut timp sa il desfac pentru poze. Inauntru are 3 integrate, unul pentru partea de audio, unul pentru casetofon si unul radio. Cel pentru radio, CXA1238M/S contine cam intregul aparat, inclusiv decodorul stereo, fiind si un tuner PLL, cu indicator de acord. Desigur ca acel indicator nu a fost aplicat la un astfel de aparat entry-level, insa receptia este foarte buna. La tara, undeva pe langa Adamclisi (60 km SW de Constanta), unde sursele in comutatie si becurile CFL/LED sunt mai rare, receptioneaza foarte bine Antena Satelor pe 153 Khz, rareori mai aparand cate ceva interferente... O realizare deosebita tinand cont ca pentru performante similare un radio Grundig Satellit 2100 are nevoie de antena externa, iar interferentele ii cresc drastic noaptea, pe cand cel Sony noaptea doar scade in volum. Partea de casetofon e si ea functionala insa curelele s-au slabit si in lipsa de altceva merge si cu elastice de borcan... nu in parametrii optimi desigur, insa pentru o ascultare nostalgica wow and flutter-ul ii dau farmec. O ultima nota, au existat mai multe variatii ale modelului, cu unde scurte in loc de lungi, cu medii modificate, cu putere de iesire redusa... insa cel pe care il am este aparatul cu lungi, medii, FM si putere normala, adus din afara de un vaporean pe la inceputul anilor 90 (93 daca nu ma insel). Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 14, 2017 Partajează Postat Septembrie 14, 2017 (editat) TBA 790 K ... 6 wati ? ... poate vreo 2 , cu bunavointa ! http://peak.biosfarm.ro/~yo4tnv/doc/Tehnium/Tehnium-7604.pdf Editat Septembrie 14, 2017 de gauss Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Septembrie 14, 2017 Partajează Postat Septembrie 14, 2017 (editat) Cateva poze cu radioul Grundig Satellit 2100 al carui mandru proprietar am devenit in urma unei achizitii on-line. Nu mai descriu specificatii tehnice, se gasesc destul pe internet. Este superheterodina cu dubla schimbare de frecventa. La vremea lui era crema portabilelor nemtesti de calitate, lucru dovedit si de faptul ca la aproape 40 de ani dupa fabricatie functioneaza perfect. Nici un potentiometru nu caraie/zgarie, etc. Indicatorul de acord e foarte sensibil, functioneaza perfect, si e chiar util in gasirea semnalului (spre deosebire de cel din Selena care o ia pe campii tot timpul, sare de colo colo) Radioul are doua difuzoare, cel de inalte este montat coaxial, in fata celui de medii-joase. Pe FM si sursa externa sunetul este clar cu joase foarte bine definite pentru un aparat portabil. Este construit numai pe tranzistori. Dupa achizitie nu a trebuit decat sa il curat de praf si sa ii schimb becurile arse cu led-uri, nu m-am atins de nici o alta componenta si nici nu vad de ce, din moment ce suna foarte bine pentru urechile mele... cum spun americanii, "if it ain't broke, don't fix it!" Receptia este foarte buna pe FM si pe medii, iar pe scurte si lungi pentru rezultate perfecte l-am conectat la o antena externa urcata in copac. Singurul dezavantaj al sau e ca pe langa sensibilitate la semnal e sensibil si la interferente seara si pe medii si lungi mai ales... insa cu antena externa si impamantare buna acestea se mai reduc. TBA 790 K ... 6 wati ? ... poate vreo 2 , cu bunavointa ! http://peak.biosfarm.ro/~yo4tnv/doc/Tehnium/Tehnium-7604.pdf Scuzele mele, l-am gresit din repezeala, TCA 150T e de fapt. In schema electronica a radioului difuzorul e de 6W pe 4 ohmi, iar cel din radio e de 8 W pe 4 ohmi. 2 W nu are in nici un caz, la volum maxim sparge timpanele. Editat Septembrie 14, 2017 de Sorin - Viorel Mares Link spre comentariu
gauss Postat Septembrie 14, 2017 Partajează Postat Septembrie 14, 2017 (editat) Nu - i problema . TCA 150 e un fel de TBA 810 autohton ... Ma rog , era ... Grundig - ul e frumos . Am si eu din seria Satellit ... 400 , 500 si 700 . Editat Septembrie 14, 2017 de gauss Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Septembrie 14, 2017 Partajează Postat Septembrie 14, 2017 Mai jos este omniprezentul radio Selena, varianta B-216, cu integrat pe partea de audio. L-am achizitionat din targul de vechituri de la un nene tuciuriu ce imi garanta ca "merge"... A mers cu mine acasa si apoi a stat mult si bine caci la o prima proba nu a dat nici un semn de viata, in afara becurilor de scala alimentate din infasurare separata a transformatorului. Macar m-a costat mai nimic pe langa sutele de lei cu care se dau cam nejustificat pe internet altele. Dupa ceva timp am facut rost de baterii, insa nici la acelea nu a functionat... l-am abandonat mult timp, apoi din plictiseala l-am luat la depanat... avea un fir de la contactele de baterii dezlipit... asta a fost usor. Apoi stabilizatorul murise... am schimbat tranzistorul cu unul BD si a revenit la viata si pe alimentarea la retea. De precautie anm schimbat si dioda Zener. Mai greu a fost sa il schimb pentru banda FM vestica, insa dupa ceva chinuri am reusit sa acopar toata banda de frecventa (cel putin ca posturi receptionate) Pe FM nu straluceste sub nici o forma. Pe unde medii e mai bine, (mai bine decat o Glorie daca e sa compar categorii similare)... fata de alte aparate e foarte sensibil la orientarea antenei de ferita. Pe lungi, ca orice alt aparat (in orasul meu cel putin) e mort, numai sursele in comutatie se receptioneaza. La capitolul scurte insa exceleaza, cu antena proprie si chiar ziua se prind o gramada de posturi. Pe langa conversia benzii FM am schimbat in el toti electroliticii, cei rusesti imi pareau cam dubiosi. Indicatorul de acord e asa de bun ca putea sa nici nu fie. Pe FM nu merge, iar pe AM o ia pe campii, nu e util decat sa arate ca e o statie pe undeva, pentru acord tot urechea e mai buna. O fi ceva in neregula cu el, dar mi-a ajuns destul durerea de cap, ma multumesc si asa cu un radio ce functioneaza foarte bine pe scurte si ok pe medii. Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Septembrie 14, 2017 Partajează Postat Septembrie 14, 2017 Mai jos sunt atasate pozele cu un radio ITT Touring Studio 104A Varianta "A" pentru ca are un tranzistor in plus dupa corectoarele de ton fata de modelul simplu. Au existat doua variante de Touring 104 - Studio si International. Studio avea corpul cu masca metalica dar era numai pentru uz intern in Germania din aceasta cauza avand FM-ul doar pana la 104 mHz. Varianta International avea FM-ul pana la 108 si masca imitatie de lemn. Pentru acest model nu a trebuit decat sa ii reglez un potentiometru pentru a extinde banda FM pana la 108... acord perfect, fata de Selena ce mi-a mancat mai bine de o saptamana cu trasul in banda si instructiunile din schema radioului. Sensibilitatea pe FM este excelenta - si cu antena deconectata cand l-am desfacut receptiona fara distorsiuni. Sensibilitatea pe unde medii este ok, statiile foarte slabe se pierd, insa la ce straluceste este lipsa zgomotului/interferentelor... unele posturi mai puternice aproape ca pot fi confundate cu ceva transmis in FM... atat de redus este zgomotul de fundal (si da stiu, banda de frecventa e de maxim 5 kHz pentru AM). Pe unde scurte, cu toate ca are 4 benzi, e complet mort. De ce, habar nu am, poate cu o antena externa ar prinde ceva, Insa nu vreau sa imi bag nasul prea mult prin componentele sale (mai ales la cat de aproape imposibil de gasit sunt integratele). L-am achizitoinat de pe internet ca defect. La o prima proba, nu functiona de nici un fel la retea, si nici la baterii. L-am desfacut si am constatat ca un nepriceput total in al electronicii a reusit incredibila performanta de a-i distruge transformatorul de retea. Schimbata fuzibila, imediat lua foc. La o privire mai atenta infasurarea primara era intrerupta - mai multe spire taiate probabil de vreun fel de surubelnita... L-am alimentat din nou de la baterii si am inceput sa imi bat capul sa aflu ce era in neregula. De foarte mare ajutor a fost manualul de service realizat profesionist de catre inginerii germani ai acelor vremuri. Un tranzistor din etajul de intrare nu avea voltajele necesare, l-am schimbat, si gata, aparatul a revenit la viata. Dupa ceva timp am incercat sa il alimentez si de la un adaptor de 12 V si in graba mea nu m-am uitat atent la polaritati, in urma conectarii inverse respectivul tranzistor s-a ars iarasi, dar buba mai mare a fost ca si integratul de audio - TBA 810AS s-a distrus. Dupa cateva zile am reusit sa gasesc la un mic magazin de electronice probabil ultimele doua circuite TBA 810 din tot orasul. Fabricate de TESLA. Cu multa sudoare l-am scos pe cel vechi, inlocuit cu unul nou, iar radioul s-a incapatanat sa revina iarasi la viata I-am mai schimbat si toti electroliticii mari, cei mici sunt toti cu tantal, nu m-am atins de ei. Becurile de scala mergeau, insa consumau 1 W, si nuci nu iluminau prea unifor, asa ca in locul lor am pus o fasie de led-uri SMT la 12 V, lunga cat scala... acum scala este luminata uniform si consumul este redus. Ce ar mai fi de adaugat - radioul are doua difuzoare - joase/medii si inca unul de inalte ... nu sunt montate coaxial ci sunt separate unul de altul. Calitatea audio este excelenta, distorsiunile sunt mai mici decat ale TCA 150 T din radioul Club, iar bazaitul de fundal e mult diminuat in comparatie. Radioul este foarte compact construit, insa in acelasi timp proiectantii s-au gandit si la usurinta depanarii. In aceeasi carcasa, pe langa cele doua difuzoare sunt prezente si doua condensatoare variabile cu aer identice. Radioul are 3 posturi ce pot fi presetate - 1 pe lungi/medii/scurte (acordul se face continuu din condensatorul variabil pentru presetare), iar 2 sunt pentru FM (acordul se face moduficand valorile unor potentiometre). Pe langa cele 3 posturi presetate, are 2 scape separate - pentru FM si AM. Acordul pe scala se face plimband asemenea unui potentiometru liniar indicatoarele de scala. Potentiometre liniare s-au folosit si pentru volum si reglajele de ton. Vazut din fata radioul nu prezinta nici un buton rotund, estetica in contrast total cu aparatele vremii. Functioneaza foarte bine si cu sursa audio externa, am lipit la capatul unei mufe DIN un jack stereo si nu am nici o problema chiar si cu semnal mic de telefon. Livreaza 5 W audio la retea si 4 W alimentat la baterii. Spre deosebire de majoritatea portabilelor din categoria sa de marime se alimenteaza la 8 si nu 6 baterii pentru 12 V. Are 15 tranzistoare si 4 circuite integrate - TBA 810AS, TBA 331 - intrare/stabilizare, TBA 480 si TAA 991 D - pentru partea de radio. Cablajul imprimat este realizat cu trasee pe ambele fete. Link spre comentariu
doru3160 Postat Septembrie 14, 2017 Autor Partajează Postat Septembrie 14, 2017 ... probabil ultimele doua circuite TBA 810 din tot orasul. Fabricate de TESLA. Din cate stiu,Tesla au fabricat MBA810. Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Septembrie 14, 2017 Partajează Postat Septembrie 14, 2017 Mai jos sunt poze cu amplitunerul hi-fi Grundig RTV 600. In una din imagini este alaturi de una din cele doua boxe Grundig hi-fi box 450 (2x35W). Radioul are in FM o sensibilitate de 0.7 microvolti pe 60 de ohmi si 1.4 microvolti pe 240 ohmi. Nu cred ca este o exagerare deoarece din apartamentul propriu cu un simplu cablu aruncat afara pe geam receptioneaza foarte bine in FM posturi chiar si din Bulgaria (in orasul Constanta). Deasemeni numarul posturilor receptionate este mai mare decat la radiourile portabile, iar interferentele sunt mai mici. Pe unde medii si scurte receptioneaza foarte bine. Pe lungi este mort ca orice alt aparat, din cauza surselor in comutatie. Amplificatorul audio livreaza 2x20 W RMS cu distorsiuni sub 0.5 %. Calitatea audio este excelenta, conectat la niste boxe pe masura sa. Aparatul a fost achizitionat de pe internet, fiind in stare buna estetica cat si de functionare. Nu am inlocuit nici un electrolitic. Am adaugat inca doi condensatori de 10 000 microfarazi in paralel cu cei doi deja existenti ca masura de precautie desi functiona foarte bine si numai cu originalii. Instrumentul de acord pe post "tunoscope" avea becurile arse si le-am inlocuit cu LED-uri. Indicatorul de acord cu ac functioneaza dar este putin cam insensibil. Cei 4 tranzistori finali sunt 2nN3055 fabricati de RCA (Radio Company of America), daca nu ma insel inventatorii respectivelor tranzistoare. Aparatul s-a fabricat intre 1967-1969, nu am cum sa imi dau seama exact, Grundig nu isi punea anul fabricatiei pe etichetele din carcasa, iar componentele, la fel, nu sunt marcate cu vreun an. Potentiometrele functioneaza perfect, fara caraituri/fasait. Partea mecanica este foarte rigida, s-a folosit mult aluminiu in constructia sa, este greu, are circa 12 Kg. Pentru un aparat de 50 de ani, sa functioneze atat de bine cu componentele originale - un testament al ingineriei germane in perioada sa de glorie. Motanul este si el un impatimit al hi-fi-ului clasic Link spre comentariu
Sorin - Viorel Mares Postat Septembrie 15, 2017 Partajează Postat Septembrie 15, 2017 (editat) Mai jos sunt poze cu un radio Saba Mainau De Luxe H din circa 1970-73 L-am cumparar ca defet, dar odata desfacut, nimic mai simplu, o siguranta fuzibila era arsa. A revenit imediat la viata, functionand foarte bine in FM. Pe medii are foarte multe interferente. Pe lungi si scurte e mort. Nu am de gand sa imi bat capul cu reglaje sau cine stie ce antene exterioare pentru el. Merge bine pe FM si mie imi e de ajuns pentru o ascultare ocazionala. Indicatorul de acord merge perfect, este foarte sensibil. Are doua becuri separate, unul alimentat din infasurarea pentru radio, folosit la indicatorul de acord si unul alimentat dintr-o infasurare separata, folosit pentru scala. Cel pentru scala este mat. Ma intreb oare de ce nu am vazut si in alte radiouri aceasta solutie ingenioasa de a lumina scala uniform. Radioul are un singur circuit integrat - RCA CA3089E (din datele producatorului: "monolithic integrated circuit that provides all the functions of a comprehensive FM-IF system.The block diagram shows the CA3089 features, which include a three-stage FM-IF amplifier/limiter configuration with level detectors for each stage, a doubly balanced quadrature FM detector and an audio amplifier that features the optional use of a muting (squelch) circuit.The advanced circuit design of the IF system includes desirable deluxe features such as delayed AGC for the RF tuner, and AFC drive circuit, and an output signal to drive a tuning meter and/or provide stereo switching logic"). Calitatea audio este buna datorita celor doua difuzoare separate pe medii/joase si inalte precum si a reglajelor separate de ton.. Se aude si foarte tare la volum maxim, in reclama din prospect avand chipurile 10 W... ceea ce e o minciuna gogonata, deoarece din retea pe carcasa scrie ca maxim 10 consuma ) . Probabil erau Watii muzicali de se puneau in acele vremuri prin pliante, precursorii miilor de wati PMPO de azi. Daca e sa ma iau dupa boxele mele grundig si telefunken care si ele au wati muzicali pe ele, dar si cei RMS langa, puterea reala livrata e undeva cu 30-40% mai mica... probabil vreo 6-7 W reali ajung in difuzoare. Amplificatorul audio este construit cu tranzistoare finale BD 461/462. se aude geva zgomot de fundal dar spre deosebire de inginerii romani, proiectantii germani nu au avut restrictii la aluminiu - sub placa cu circuite se afla dedesubtul radioului o alta placa plata de PFL - pe aceata este lipita o mare folie de aluminiu, iar cu ajutorul unei lamele masa sasiului este conectata la folia de aluminiu si minune- bazaitul de fundal se reduce. In radio nu am schimbat decat toti condensatorii electrolitici, iar pe cel din redresor de 2200 l-am schimbat cu unul de 4700 microfarazi. Editat Septembrie 15, 2017 de Sorin - Viorel Mares Link spre comentariu
cipri_mury Postat Septembrie 15, 2017 Partajează Postat Septembrie 15, 2017 Foarte tare colectia vintage.Felicitari! 1 Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum