Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparate radio tranzistorizate dinainte de anii 90

doru3160

Postări Recomandate

Salutare,

Va prezint si eu un radio din colectia mea, voi revenii in curand si cu alt radio.

Telefunken Jubilate de luxe 1361

An de fabricatie 1962

4 Benzi: UKW, KW, MW, LW

Are intrare auxiliara pentru Pick-up si magnetofon.

Dimensiuni: 39 x 21,5 x 18,5 cm

Greutate: 5 kg

Lampi: ECC 85, ECH 81, EF 89, EABC 80, EL 95, EM 84

Scuzati pozele, sunt cu iconita de OLX, am vrut sa il vand intr-un moment de slabiciune......

http://www.elforum.info/topic/2040-ce-aparate-cu-lãmpi-detineti/

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...
  • 3 săptămâni mai târziu...

A intrat la mine in colectie, de azi dimineata: :dsaf

Optalix St. James  Made in France -Amiens-fabricat in 1968.

Impecabil, sensibil, puternic-nici o componenta electronica  schimbata-doar degripat cele doua comutatoare de pe panoul frontal, si confectionat cartonul de protectie a bateriilor.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Un aparat excelent, respectat si de altii:

http://radioman64.e-monsite.com/pages/postes-a-transistors/transistor-optalix-st-james.html

Editat de Spitfire
Link spre comentariu
Vizitator gargantua

Nu știu dacă aici trebuie să să postez ca să mă mândresc cu ce am găsit în piață săptămâna trecută. E un monument al tehnicii germane de ani 50. Un emițător-receptor de armată construit în așa fel încât cred că că poate fi scăpat și din avion fără probleme majore. Totul pare în regulă cu el și am identificat și conexiunea de alimentare. Dar nu știu cu ce tensiune să încerc să-l alimentez. În interior, firele roșu și albastru mai groase ce vin de la mufă au pe placă un condensator electrolitic pe 40V. Deci bănuiesc o alimentare în cc. pe la max.24V (ca să poată fi și pe baterii portabile) 

Oare cum o arata jucaria asta pe interior ?

Link spre comentariu

Radioreceptor "Sokol 403". L-am primit cadou astazi. Tehnologia sovietica a anilor '70, tranzistoare cu germaniu (P- uri). Functioneaza excelent (sensibilitate si selectivitate remarcabile pentru un aparat de buzunar, sunet clar si placut). Nici o piesa schimbata, nici macar electroliticii care au data de fabricatie 06/1972 (!).

Are si husa din piele specifica aparatelor vremii si ca accesoriu suplimentar casca miniatura in cutiuta de piele originala  :rade: .

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

Felicitari Florin, este un radio destul de rar, mai ales in conditia prezentata. (insa si mai rar gasesti cu scala intacta fara crapaturi sau ciobituri)

Sa ne faci si un filmuletz daca ai timp si doresti.

Editat de Cristian74
Link spre comentariu

Da, este greu de gasit un exemplar in stare buna. Pacat de geamul crapat al scalei.

Imi pare ciudat modul de alimentare, cu alimentator extern si mufa dedicata (aparatul fiind de buzunar). E varianta de fabrica.

Am renuntat la alimentator si i-am pus o baterie de 9V cu conectorul aferent. Spatiul e cam mare pentru acea baterie, banuiesc ca avea ceva burete acolo.

Voi face si un filmulet demonstrativ (test nocturn de receptie UM/UL) in care voi compara performantele ale acestui Sokol sovietic cu unul din echivalentele sale occidentale pe germaniu  (aceeasi clasa, marime etc)   :)

Posted Image

Editat de +_Florin_+
Link spre comentariu

La Sokol se puneau niste acumulatori rotunzi ... cu pastile Ni - CD ( 7 bucati ) in interior . De aici si diferenta de gabarit ... se incarcau separat , intr - un incarcator fara transformator , cu condensator ( reactanta capacitiva ) . 

Editat de gauss
Link spre comentariu

Interesanta solutia cu acumulatori, nu am stiut. Aparatul meu a venit cu un alimentator (nu e al aparatului, doar mufa de iesire e originala) ce livreaza 9V si acel condensator electrolitic in locul acumulatorilor. De aici neclaritatea.

Au mai fost si alte aparate sovietice cu acumulatori ? 

Link spre comentariu

Da ... mi - amintesc un receptor care mi - a fermecat copilaria ... Aici e varianta pentru export . Am vazut si cu UL si UM ... tot asa mic . Desigur , au mai fost si altele ( modele cu acumulatori ) , alte formate si dimensiuni ... !

http://www.ebay.com/itm/Vintage-transistor-radio-portable-Russian-Soviet-Cosmos-M-micro-w-orig-case-/222097157091

Produceau si altii ...

http://www.ebay.com/itm/Vintage-Sony-ICR-120-Mini-Integrated-Circuit-Transistor-Radio/121975706190?_trksid=p2047675.c100005.m1851&_trkparms=aid%3D222007%26algo%3DSIC.MBE%26ao%3D1%26asc%3D20131003132420%26meid%3D81569107fb9245798d2146d50aedf4ab%26pid%3D100005%26rk%3D5%26rkt%3D6%26sd%3D111966638772

Editat de gauss
Link spre comentariu

Cel din exemplul de mai sus,kosmos,a avut o singura gama,UM.

Orlionok a fost cu doua lungimi de unda(UL-UM),si tot alimentat cu acumulatori.Mai mici decat astea doua nu stiu sa fi scos rusii altceva.

Link spre comentariu

N - am spus de Cosmos ca ar fi avut 2 lungimi ... Am avut ambele " marci " , le - am daruit cu ceva ani in urma unui colectionar impatimit . A decedat intre timp ... ce s - o fi ales de colectie ? Avea piese remarcabile , multe nici nu auzisem de ele ... un SONY AM - FM digital , gros cam de 4 mm , carcasa de titan , cam cat un pachet de tigari , auditie in difuzor extraplat ... ceva capacitiv , si alte " minunatii " ...

Editat de gauss
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări