Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparate radio tranzistorizate dinainte de anii 90

doru3160

Postări Recomandate

am achizitionat de ceva vreme acest radioreceptor BELCOR AM/FM model TR-2003 fabricat de catre SHIN SHIRASUNA DENKI MGF.LTD. JAPAN, in stare de nefunctionare. mi-am facut un pic de timp si l-am redus la viata.functioneaza bine in ambele benzi. nu gasesc insa date prea multe despre el, eventual schema aparatului.

Posted Image Posted Image Posted Image

Link spre comentariu

Radio casetofonul auto AUTOVOX are capacele cromate si m-a surprins prin sensibilitatea excelenta pe FM.Partea de casetofon a fost reconditionata cu destula dificultate datorata specificitatii constructiilor de tip rusesc, extrem de solide. :rade: A fost fabricat la sfarsitul anilor '80.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Salut , Felicitari @ < ovidanie > , Baterii ca aceasta , au fost fabricate prin anii ' 60 . La acea vreme , mai erau in comert bateriile R 20 , 2R10 ( de 3 V ) si R3 ( bateria folosita la telefoane si la alimentarea filamentelor aparatelor cu tuburi alimentate din baterii ). Toate acestea aveau insa acelasi tip de invelis exterior ( ma refer la culori ) iar dedesubt , carton . Preturile erau : 3R12 - 3,30 lei ( se poate vedea ) , R20 - 1,50 lei , 2R10 - 1,10 lei si R3 - 27 lei . ( posibil 24 dar eu retin 27 lei ) Bateria R6 si 6F22 ( cea de 9 V ) au aparut ceva mai tarziu , o data cu fabricarea radioreceptoarului S 631T respectiv S 632 T . Pretul la R6 era 2 lei , la 6F22 era 7 lei .

Link spre comentariu

In continuarea discutiilor de la pag. 2 si 5: Noutati despre sinuoasa si longeviva evolutie a familiei Zefir (multumesc d-lui kripton pentru informatiile trimise pe PM si pentru stimulul de a rascoli prin cutia cu placi Zefir...).

Nu luasem niciodata in seama codul de pe partea placata, sub tranzistorii finali... pana cand d-l kripton mi-a sugerat sa ma uit.

Variantele Zefir fabricate la Electronica au codul de forma P 32857 IV (sau V, VI).

Dar se discutase daca nu cumva Tehnoton a preluat si fabricat in continuare Zefirul ( este un exemplar de Zefir, in colectia d-lui Borbilau, avand imprimat pe husa de piele "Tehnoton", iar capacul bateriilor este cu zavor prin translatie, neobisnuit).

D-l kripton mi-a precizat sa caut codul din cifre simple, specific Tehnotonului. Am gasit un exemplar de placa cu codul 300.939.00 si, foarte util, fara vreo interventie din partea depanatorilor. Sigiliile sunt intacte, lipiturile nu sunt reactivate, doar bobinele de pe bara de ferita au niste fixari cu izolirband cam dubios.

Condensatorul variabil este specific Tehnoton, adica nu are sigla IEI sau E, Condensatorul electrolitic are anul 1976.

Lipsesc de pe placa electroliticul C15 si R13, dar gaurile sunt prezente, necositorite, dupa cum am subliniat cu sageti verzi. Trebuie sa ridic schema, la lumina verii, sa vedem ce-s aceste lipsuri (C15 ar fi, dupa schema Electronica, filtrajul de la RAA, dar nu cred ca au renuntat la asa ceva, mai degraba au renuntat la reactia din polarizarea T4).

Succes tuturor!

Link spre comentariu

Va multumesc nespus de mult D-le < selena > pentru ajutorul acordat in acesta delicata problema . Aduc multumiri celor care m-au ajutat prin donatii si oferte ale unor aparate " Zefir " , domnilor < mitiiordan> , < ovidanie > , < viopa > si prietenilor locali .Asa este , si aparatul ( mai precis placa imprimata completa si husa cu emblema " tehnoton " ) care m-a provocat sa incep aceasta cautare ( de cca . 2 ani ) are acelasi cod numeric specific reperelor produse la uzinele "Tehnoton" -Iasi si este identic cu cel din poza d-vs. Desi neconsemnat in documentele cunoscute pana in prezent , acest tip de aparat s-a produs si aici si cred ca acesta este primul aparat fabricat in aceasta intreprindere , preluat de la uzinele " Electronica" - Bucuresti de la care s-a pastrat doar caseta cu emblema acesteia pe capacul spate . Toate detaliile pe care le-ati descris , corespund si sunt exacte , fiind identice cu cele de pe placa pe care o am si eu si care functioneaza fara cusur .Sunteti prima persoana de la care am aceasta confirmare imbucuratoare . Acest tip de aparat , "Zefir" S-631TN2 , desi aparent neinsemnat si uneori mai putin agreat a reprezentat mai multe verigi de legatura in evolutia radio-ului romanesc . In primul rand , a fost primul aparat romanesc cu componente miniatura fabricate in tara . Apoi , a fost primul aparat romanesc cu tranzistoare finale complementare ( PNP + NPN ) .A fost primul aparat romanesc cu o caseta ( similara cu aceea de la S 631T , aparat "importat", asemanator ca aspect,fabricat dupa "Matsuchita " - Japan )adaptabila la toate variantele . A fost primul aparat prevazut cu difuzor miniatura fabricat in tara .A fost , dupa cum se vede , si primul aparat fabricat la " Tehnoton " .Dasigur ca mai sunt unele aspecte de elucidat cum ar fi anul de fabricatie la numeroasele variante produse de uzinele "Electronica"

Link spre comentariu

Un radioreceptor excelent este si Simonetta TR1000, dupa cateva reparatii la blocul de intrare SW (de banda larga 49-41m) este OK si functional si estetic. Finalul audio este construit cu tranzistori cu Ge.Un videoclip cu receptorul reglat pe SW si cateva poze din interior:HI5Zw343_k0

Link spre comentariu

Recent am achizitionat radio receptoare Pescarus incomplete si pentru ca doresc sa le pun in functiune in bune conditii, m-am apucat sa le schimb toti condensatorii electrolitici de pe placa insa mai am nevoie si de capacele locasului baterii.Cand va fi gata am sa postez in topic si poze cu aparatul asamblat, momentan am cateva poze din interior...

Link spre comentariu

Atunci cand putem avea grija unii de altii (cu smerenie, ca si noi putem gresi...) atunci comunitatea in care existam, cu siguranta va progresa...

Dar daca dam cu piatra cineva sigur moare...

Deluxe Captain este un receptor "super", clasic, din 1964 fabricat de Dreamland... o mostra de simplitate, eficienta si design... http://www.radiomuseum.org/r/unknown_ca ... uxe_8.html

Link spre comentariu

Sa revenim la "gloriile" noastre,poate prin amabilitatea lui Cristian 74 vom vedea si interiorul de la Gloria S2.Pana atunci,pt comparatie,o sa postez prima varianta a acestui receptor,personal il detin din 75,si cu mici interventii,merge in fiecare zi cateva ore.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

O imagine de la locul de functionare,combina hibrida :rade:

Posted Image

Link spre comentariu

Salut ,@ < doru 3160 > .Aparatul este minunat , personal m-as multumi numai cu "suportul " acestuia din ultima poza . Felicitari pentru ambele !@ Fery Visky , Multumiri pentru precizari . Am avut " Captain de Luxe " , cumparat prin anii '70 de prin Bucuresti , de ocazie . Desi era ca nou , nu avea schema electrica in interior asa cum se obisnuia la aparatele japoneze din acea vreme . Aparat de o deosebita fiabilitate si simplitate ,deosebit de estetic cu un aspect inconfundabil , foarte atragator , singurele probleme au fost contactele de la baterii . Dupa cativa ani l-am facut cadou dar nu am intalnit decat vizual si fugitiv alt exemplar . In comertul de stat , nu am vazut niciodata .

Link spre comentariu

... personal m-as multumi numai cu "suportul " acestuia din ultima poza .

Multumesc pt aprecieri,"suportul"are final cu EL84,si 2 difuzoare generoase pe laterale,se aude excelent,din pacate nu se compara la sensibilitate cu Gloria(cel putin pe UUS),probabil cu o antena mai mare decat cu o sarma de 1,5m ar fi alta poveste,dar nu sunt posibilitati de instalare pt altceva,si ma multumesc sa-l mai ascult din cand in cand,de baza,pt fiecare zi, tot Gloria o folosesc,la volum mic/moderat,ofera o auditie de calitate,nu zgomot metalic,tangalit,caracteristic aproape tuturor aparatelor portabile,si mai are avamtajul ca nu are nr limitat de ore de functionare :rade:

Un aparat achizitionat proaspat,dar cautat de multa vreme,un Signal 402,dupa cosmetizare,functioneaza fara probleme,inclusiv ceasul.

Posted Image

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Salut,@ ,La " Hornyphon " ( Hornyphon Rex W 463 A ) , ati incercat din curiozitate un tub E88CC in UKW ? Daca da, ce diferente ati sesizat ? ( e drept ca nu suntem la aparate cu tuburi , putem discuta si acolo )Legat de radioreceptorul sovieic , a fost foarte cautat inca de la aparitia acestuia , pentru utilitate dar mai ales pentru ceasul de buna calitate .

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări