Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Aparate radio tranzistorizate dinainte de anii 90

doru3160

Postări Recomandate

• 4 săptămâni mai târziu...

.Este un Soundesign produs in 1977 la Electronica Bucuresti pentru export in SUA,fiind varianta cu ceas a aparatului comercilizat pe piata interna sub denumirea de "Expres".

.

Denumirea comerciala pe piata romana este "CRONOS",si nu are piese de aluminiu in design(desigur,exportul dicta !)iar pe spate nu are butoane, ci sus,de-asupra partii de radio.

Detin si eu 2 bucati

Link spre comentariu

@nemotoujours.Nu e chiar asa.In cazul acelui aparat Soundesign prezentat de mine mai demult variantele romanesti sunt numai EXPRES-ul si SUPERSON 1 (Superson 2 avand deja o forma mai rotunjita).Cronosul e putin diferit.Ma refer la amplasarea comenzilor,constructia carcasei.

Cronos insa s-a exportat si sub denumirea de "Soundesign" sau "Junior": http://img0.etsystatic.com/007/0/714570 ... 0_90ew.jpg

Deci "clasele" de aparate (ca sa le denumim asa) din aceasta categorie sunt,in functie de diferentele constructive:

1-Expres,Superson 1

2-Superson 2,Interson

3-Ultrason (exportat si el in versiunea cu ceas sub brandul Soundesign)

Legat de Superson 2 cred (aici nu sunt sigur) ca s-a mai exportat si in Germania cu denumirea de Rexton

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Radioreceptorul Philips D2000 (fabricat 1980):

poze:

Posted Image

Posted Image

Videoclip:

http://youtu.be/Q-2u3o6sdJw

Q-2u3o6sdJw

Date tehnice:

Land: Österreich / Austria

Hersteller / Marke: Philips - Österreich

http://www.radiomuseum.org/r/philips_po ... 00d_2.html

Jahr: 1980 Typ: Rundfunkempfänger (Radio oder Nachkriegs-Tuner)

Halbleiter (Zählung nur für Transistoren) 11:

Prinzip Superhet allgemein

Wellenbereiche Mittelwelle (MW) und UKW (FM).

Betriebsart / Volt Netz- / Batteriespeisung / 220 / 4x1,5 Volt

Lautsprecher Dynamischer LS, keine Erregerspule (permanentdynamisch) / Ø 6.5 cm = 2.6 inch

Ausgangsleistung Model: Portable D2000/00 - Philips - Österreich

Material Plastikgehäuse (nicht Bakelit), Thermoplast

Form Reisegerät > 20 cm (netzunabhängig betreibbar)

Abmessungen (BHT) 200 x 115 x 55 mm / 7.9 x 4.5 x 2.2 inch

Nettogewicht 0.540 kg / 1 lb 3 oz (1.189 lb)

:

Link spre comentariu

Radio SKY LEADER un radio din 1958 fabricat in GB care este perfect functional fara nici o reparatie , ceva pozehttp://imageshack.com/a/img706/4175/uagb.jpghttp://imageshack.com/a/img689/7847/aq62.jpghttp://imageshack.com/a/img812/3057/j8k5.jpg

Frumuşel englezelu'. Foarte rare aparatele englezeşti în afara Marii Britanii. Dar acel "Everyday" este baterie sau acumulator?Cum stă aparatul la sonor şi recepţionarea posturilor?
Link spre comentariu

Sunt multe,asa ca cer rabdare:1.Electronica:-Zefir cu emblema metalica electronica frontal si butonul de game tot asa, scala crescatoare stg-dr,de fapt primul marcat zefir dupa goldstarul pur japonez montat de electronica-piese japoneze,fara capac separat la baterii-ca originalul goldstar,urmatoarele avand capac separat si doar 6 transistoare;-zefir fara emblema,cu butonul pe spate si scala invers notata,in locul butonului frontal avand emblema "zefir"-de aici incolo,7 tranzistoare-zefir cu grila lisa, buton spate-"Turist"cu doua game de unda si carcasa de mesina(carton si piele artificiala)-"CORA"-CU ETUI DE PIELE !!! si 7 tranzistori,fata de tehnoton cu 6-alfa,primul model,facut de electronica-"predeal"-auto,trei game,pe albastru-"interson"-stationar,ul-uus 65-73-"expres"-stationar.um-uus 65-73-"cronos" - stationar,cu ceas electromecanic digital (placutze-digit),cu timer,buzzer,start/stop,um-uus 65-73- "ultrason" - cu doua scale si reglaje separate:us1,us2,us3 si um-uus 65-73-"royal"monofonic, cu amplificator de pick-up si 4 lungimi de unda-"Gloria"-singurul fabricat de catre electronica pana sa transfere know-how-ul si fabricatia radiourilor la tehnoton.-Tunerul liniei audio "Miniturn"-ambele norme in uus,acord cu programator mecanic.Se pun si combinele?Daca da,atunci:-"stereoson1"-pick-up,casetofon si radio plus intrare de amplificator-"stereoson2" la fel- "compact 01"-deosebit de moderna,cu pick-up Ziphona automatic si cas BRG , dar si cu 88-108fm pe langa 65-732.Tehnoton:"Alfa2"-um/ul-"cora"-um,6 tranzistori-''Iris"-um/ul- "ABC"-un cora simplificat,foarte rar,care se vindea Kit(piese la punga) la raioanele de jucarii,la 100 de lei (fatza de 365 Cora)-"Terra"-um/ul cu baterie plata de 4,5 v-"pescarus"-"solo100"-um/ul-"solo 300"-ul/um/uus-"solo500"-ul/um/us/uus-song1,song2-uus/um-onix-ultimul model de song simplificat si cu c.i. -uus/um-"albatros"-ul/um/us1/us2-tot portabil- "gloria" toata seria pana la 4- "nova"- us1/us2/um/uus 65-73/uus 88-104-"golf"-"gloria " din ultimii ani,cu design si arhitectura interna schimbate total.- "Cosmos" 4,6,7 si 9- Milcov cu um si ul- "lira"-radio auto - Predeal" - cel pe negru tot cu ul/um /us- "Bucur"-stereo,ul,um,s1.s2.s3,uus si intrari de amplif mag si pick-up3.I.E.I-electronica industriala:- T-350: bijuteria cu acord senzorial4.Electromures:-"Delia"- cel mai frumos amplituner al epocii din toate tarile,est sau vestDaca nu punem si radiocasetofoanele,ne oprim aici cu romanestile.Mai sunt straine, dar...cred ca am invadat prea mult forumul, asa ca nu mai continui decat cu acordul moderatorilor.Am televizoare,pick-upuri,statii radio,casetofoane,indeosebi romanesti.cu mare drag va dau consultanta si la nevoie le demontez ca sa va dau amanunte.Tehnic, daca o luam pe curenti si milivolti, de multe ori nu va pot spune mare lucru, neimplicandu-ma prea tare in depanare,intrucat de-a lungul timpului nu am avut nevoie.In rest, cu mare drag.

Link spre comentariu

Nu cred ca au fost fabricate la tehnoton din doua motive:-tehnoton s-a infiintat in anii 72,dar radiouri a produs din 76,cand zefir era outdate si nu mai exista in nici o oferta-am 6 aparate zefir cu diferite modificari de design minore si toate cele care au capac cu buton pt baterii au pe carcasa spate in relief"electronica"si pe interior timbru cu "e-ul"specific acestei fabrici

Link spre comentariu

Dimpotriva, asa este.In primul rand se face confuzie ( caracteristica incepatorilor) intre radioreceptorul "Electronica S-631T" si "Zefir" S-631TN2. Primul a fost importat din Japonia , set complet , dupa modelul original nipon "T15-L". ( nicidecum "gold-star pur japonez") Primele serii pastreaza toate componentele japoneze iar pe partea placata incrisul " T15-L ". In timp, compnentele au inceput sa fie inlocuite cu cele romanesti, prima data tranzistoarele, apoi cele pasive , astfel ca treptat din varianta in varianta sa se ajunga ca intreg aparatul sa contina componente romanseti . Ultima varianta s-a fabricat pentru export si s-a numit "S-631T Gold -Star" . Toate variantele S-631T au pastrat aceeasi caseta cu scala profilata "L" si capac unic ( fara cel separat de baterii).Aparatul are 6 tranzistoare, in AAF contine transformator defazor si de iesire; comutator de unde in fata."Zefir", S-631TN2 desi pastreaza aceeasi caseta , mai putin scala ( plana cu ornament metalic sus) si capacul, ( are inclus capac cu zavor pentru baterii) , este un aparat conceput si fabricat in tara si nu a fost importat de nicaieri. Si acest model a avut cateva subvariante destinate exportului si care s-au numit "Zefir Gold -star" si nu este acelasi cu cel mai-susmentionat . Schema difera categoric fata de cea a lui S-631T si dupa cum reiese din cele scrise mai pe sus, se vede ca nici macar nu s-au studiat elementar, deoarece , pe langa diferentele evidente din OL, FI , si in AAF este complet diferit, cu finale complementare si are comutatorul la spate.In alta ordine, "Tehnoton" a inceput sa produca in 1974. iar "Zefir" a fost fabricat si aici ,chiar in doua variante, prima preluata de la "Electronica" cu exceptia husei si a doua, fabricata in intregime la Iasi. Acel "timbru" interior se gaseste numai la S-631T , S-631T(N) si nu la "Zefir" S-631TN2. Ar trebui citit mai cu atentie.

Link spre comentariu

Da,sunt incepator de prin 1977 ce-i drept.Si daca din viteza i-am spus si primului tot zefir-denumire pe care am preluat-o de-a lungul timpului si eu de la altii,datorita acceptiei generale ,nu cred ca aveti de ce sa ma taxati asa de dur."Gold star"pur japonez am avut pana de curand cand l-am dat la schimb-scria pe el made in japan si era identic la carcasa si schema cu s631t, am promisiuni pentru inca unul,asa ca -l voi afisa cat de curand.Dar sa punem si ceva pozne -este functional:1.s631t,cu ceva piese romanesti-prima partepost-75347-139829761773_thumb.jpgpost-75347-139829761783_thumb.jpgpost-75347-139829761789_thumb.jpgpost-75347-139829761794_thumb.jpgpost-75347-139829761798_thumb.jpg

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări